У львівському Театрі ім. Лесі Українки – страйк: колектив виступив проти директора

Олексій Коломійцев

20 червня, просто під час вистави "Дівка" колектив Львівського українського драматичного театру імені Лесі Українки висловив недовіру директору театру Олексію Коломійцеву. Про це "Дню" повідомили у театрі.

До глядачів звернулися зі сцени з повідомленням про відміну вистави через страйк, причина якого – недовіра  директорові Олексію Коломійцеву через, цитуємо, "підозру у фінансових махінаціях та перевищення посадових обов’язків".

Страйкарі вважають, що директор театру не виконує своїх прямих обов’язків. "Окрім того, він принижує нашу гідність, ображає не тільки наші професійні здібності та здобутки, а повністю нівелює наші людські та моральні цінності, відкрито висловлюючись, що ніхто з працівників йому не потрібен, адже він є "єдиним неповторним генієм", – йшлося у зверненні до глядачів.

Протестувальники говорять, що не хочуть "працювати в театрі самопроголошеного царя": "Ми хочемо працювати в театрі імені Лесі Українки під керівництвом такого директора, який буде поважати нас і нашу працю! Ми не хочемо і не будемо звільнятися, незважаючи на те, що за останній театральний сезон було "успішно" звільнено більше 20 людей і планується звільнення 90 відсотків колективу (інформація з перевірених джерел)".

Очолюють страйк артист вищої категорії, член профкому театру Іван Довгалюк, помічник режисера Ірина Попівчак, освітлювач Денис Курилов. Число страйкарів – 25 осіб. Термін страйку – від сьогодні, 20 червня, до закінчення конфлікту на користь колективу театру.

Нагадаємо, що Олексій Коломійцев очолив театр у березні 2014 року. До Львова працював  у Полтавському академічному українському музично-драматичному театрі ім. Н. В. Гоголя; Дніпродзержинському музично-драматичному театрі ім. Л. Українки; Донецькому національному академічному українського музично-драматичного театрі; Харківському театрі музичної комедії… Має низку нагород, зокрема, був лауреатом театрального фестивалю-конкурсу "Січеславна-2009" у номінаціях "краща музична вистава", "краща режисура", "краще музичне оформлення", "краща сценографія" (вистава "Фемінізм по-українськи"), лауреатом театрального фестивалю недержавних театрів "Курбалесія-2009" у номінаціях "краща музика у виставі", "краща режисура" (вистава "Нічний обшук"); отримав премії ім. І. П. Котляревського та Міністерства культури України за музику та постановку лайт-опери "Легенда про Тараса".

"Вважаю, що Олексій поклав кінець цій кризі і браку сучасних театральних лідерів. Саме з його постаттю пов’язую відродження суто українського професійного театру. Коломійцев різноманітний митець: режисер, композитор, співак, мислить глибоко, історично та національно. Має організаційний хист і здатен згуртувати навколо себе талановитих та фахових людей. На мій погляд, вартий того, щоб очолити театр Лесі Українки", – говорив півтора року тому про Коломійцева лауреат Національної премії України ім. Шевченка режисер Олександр Дзекун. 

"Таких, як він, на вітчизняному культурному просторі – одиниці. Кожна його Олесія – величезна подія. Він має неабиякі організаторські здібності, а також досвід керування багатьма мистецькими проектами. Вважаю, що Олексій є достойним посади директора Театру ім. Лесі Українки", – висловлювався свою думку про призначення Олексія Володимировича на посаду директора театру у Львові кандидат мистецтвознавства, віце-президент Благодійного фонду "Сприяння високому мистецтву", генеральний директор Міжнародного дитячого фортепіанного конкурсу Steinway junior Дмитро Вечер.

За інформацією департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, конфліктну ситуацію, що виникла учора у Театрі імені Лесі Українки, знівельовано – актори розблокували театр і погодилися на зустріч, що відбудеться завтра, 22 червня, у Львівській міській раді за участю керівників гуманітарної сфери міста та всіх учасників конфлікту у театрі. 

Львів у новинах:

Якою буде погода на вихідні 

Куди піти у Львові на вихідні: концерт пам’яті Скрябіна, свято музики, майстерня міста 

Перевізники: "Нічні маршрути – це незрозуміла примха. Нормальні люди вночі сплять"

Последние новости