Дізнайся: чому у Львові більше не буде спеціалізованих шкіл

фото з сайту Вікіпедія

Нова реформа в освіті передбачає ліквідацію усіх спеціалізованих шкіл. Учні, які вчаться у таких закладах, ще закінчать навчання за старою програмою. Однак майбутні першокласники вже вступатимуть до простих шкіл за місцем реєстрації і без вступних конкурсів.

Школа №8 ? одна із двох у Львові, де учні поглиблено вивчають німецьку мову. Тут вчаться більше шести сотень дітей, які до того ж отримають німецькомовний диплом.

"Це означає, що вони мають право вступати до німецького вузу без екзаменів. Це означає, що диплом, які здобувають впродовж навчання, є безкоштовний. Це означає, що вони мають величезну перевагу при влаштуванні на роботу чи в Німеччині чи в Україні", ? зазначив директор спеціалізованої школи №8 Михайло Ерстенюк.

Учні початкових класів мають німецьку раз на день. А старші ? два рази. Аби вступити до спеціалізованої школи, усі проходили конкурс. Однак з новою освітньою реформою усі спеціалізовані школи ліквідовуються. І ця також. З 1 січня восьма школа стає просто загальноосвітньою. Теперішні школярі ще довчаться за поглибленою програмою, однак майбутні першокласники -вже ні. Також не буде вже конкурсу при вступі.

Зоряна Довганик, начальниця міського управління освіти, пояснила: "Не буде спеціалізованих шкіл, набір буде відбуватися безконкурсний, на підставі заяв батьків. В першу чергу будуть зараховуватися дітки, які проживають у даному мікрорайоні, окрім того, школи мають можливість створювати окремі класи з поглибленим вивченням певних предметів, в тому числі іноземних мов".

Пані Олена живе біля восьмої школи, однак віддавати свою дитину туди не хоче. Каже, що краще возитиме доньку в інший район, але в ту школу, яку обрала сама.

"Вона нам не підходить, хоч вона певний нахил теж має, німецький, але нам не підходить", ? каже львів’янка.

Наразі реформою не задоволені і вчителі спеціалізованих шкіл. Адже кількість викладацьких годин у них має зменшитись.

"Як далі буде, коли скоротять і години, і вчителів, як ми зможемо далі дати знання повні дітям ? невідомо. Ми як на пороховій бочці сидимо і не знаємо що далі буде, що з нами буде", ? каже вчителька німецької мови Уляна Костів.

Якщо у школі після набору залишаться вільні місця, дирекція зможе приймати дітей і з сусідніх районів. У Львові є 19 спеціалізованих шкіл різних напрямків. Вже з першого січня вони втрачають цей статус. Гімназій та ліцеїв реформа не стосується.

Джерело: zaxid.net

Дивись ще: 

Є постраждалі: біля Львова сталася потрійна ДТП 

Попався на гарячому: у Львові на хабарі "погорів" дільничний інспектор поліції

Фотофакт: автомобіль мера грубо порушив ПДР у центрі Львова 

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та  в Телеграм

Последние новости