Пояснення МОЗ: чому у Львові бракує сироваток від зміїних укусів

В Україні немає сироваток від зміїних укусів.

В Україні, і на Львівщині зокрема, немає достатньої кількості сироваток від зміїних укусів. Про це сьогодні, 27 серпня, у Львові розповіла виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. На кожен із п’яти найпоширеніших видів змій потрібна інша сироватка. Єдиним їхнім виробником є Польща, проте тамтешній виробник не поспішає реєструвати її в Україні.

"Ми на 2018 рік передбачили закупівлі сироваток.  Але в нас є проблема, бо в різних частинах України водяться різні види змій, сироватки проти яких не виробляються в дуже багатьох країнах. В основному в Україні є 5 видів найпоширеніших змій. Скажімо, західна Україна і Польща мають одні і ті ж змії, хоча на півдні та сході країни водяться вже зовсім інші змії. І, власне, на кожну із них має бути інша сироватка. Зараз їх нема, і нема насправді вже багато років.  Єдина країна, яка виробляє такі сироватки, – це Польща. Але тамтешній виробник зараз не готовий реєструвати їх в Україні. А якщо вони не є зареєстровані, ми, відповідно, не можемо купувати їх через державну структуру. Дотепер такі сироватки закуплялись через місцеві бюджети, не через державний", – розповіла Уляна Супрун.

За її словами, пацієнтів, які постраждали від укусу змій можна успішно вилікувати і без відповідної сироватки. Цим, власне, й займатимуться лікарі, доки сироватки не зможуть закупляти на державному рівні, повідомляє .

"Лікарі будуть лікувати так, як лікували дотепер. Ми маємо дуже успішні протоколи лікування. Нещодавня смерть дитини від укусу змії на Львівщині – це випадок, який стався вперше за багато років. Ми далі будемо спілкуватися з Польщею, будемо просити проводити реєстрацію цих сироваток і пояснювати, що лише тоді зможемо проводити держзакупівлі. А потреба у закупівлі таких сироваток справді є", – повідомила Уляна Супрун.

Директорка департаменту охорони здоров’я Львівської обласної держадміністрації розповіла, що 4-річній дівчинці, яка нещодавно померла від укусу змії на Сколівщині, медики не вводили наявну сироватку індійського виробництва. А все тому, що вона не є ефективною у лікуванні наслідків укусу саме цього виду змій.

Нагадаємо, 15 серпня прокуратура Львівської області відкрила кримінальну справу за фактом смерті 4-річної дівчинки, яку вкусила змія.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Нова жертва: п’ятирічного львів’янина вкусила змія

Стережися змій: на Львівщині госпіталізували двох людей

Як вберегтися: на Львівщині людей кусають отруйні змії

Читайте всі новини на нашій сторінці в та в 

Последние новости