Налягай на горішки, сир і лохину: експерт назвав головні продукти від депресії

Що треба їсти під час депресії.

Старший науковий співробітник Мельбурнського університету Джером Серріс розробив перелік продуктів, які потрібно вживати під час депресії. За його словами, під час депресії варто налягти на Омега-3, тобто їсти більше жирної риби, горішків, нежирного м'яса і твердого сиру.


Омега-3

Устриці

Поліненасичені жири – зокрема Омега-3 жирні кислоти відіграють дуже важливу роль у підтримуванні належної структури та функціонування нейронів. Вони корисні при депресії, біполярній депресії та посттравматичних стресових розладах, імовірно, навіть допомагають попередити психози. Омега-3 є в горіхах, насінні  та устрицях, але найбільше – у жирній рибі на кшталт сардин, лосося та скумбрії,  пише  з посиланням на .


Вітамін В та фолати

Сир

Вітамін В нам необхідний для багатьох клітинних та метаболічних процесів, він відіграє важливу роль у продукуванні цілої низки хімічних речових у мозку.

Щедрими на вітамін В є зелені листові овочі, цільне зерно, пивні дріжджі та горіхи. М’ясо, яйця, твердий сир, молочні продукти.


Амінокислоти

Горіхи

Деякі амінокислоти є попередниками хімічних речовин, що утворюються в мозку та впливають на настрій. Зокрема триптофан потрібен для продукування серотоніну, а цистеїн перетворюється на найпотужніший антиоксидант – глутатіон.

Амінокислоти є в будь-яких білкових продуктах, найбільше в м’ясі, морепродуктах, яйцях, горіхах та бобових.


Мінерали

М'ясо

Мінерали, особливо цинк, магній та залізо, відіграють важливі ролі в неврологічних процессах. Дефіцит цинку пов’язують з посиленням симптомів депресії. Є дані, що підтверджують доцільність призначення цинку разом з антидепресантами. Нестача магнія також може бути повязана з симптомами депресії та тривожності.

Те саме можна сказати й про залізо, і поясненням буде його роль у доставці кисню до мозку.

Багато цинку є в нежирному м’ясі, устрицях, цільних злаках, гарбузовому насінні та горіхах, магнію – в тих самих горіхах та цільних злаках, бобових та зелених листових овочах. Залізо можна одержати з м’яса та субпродуктів, наприклад, печінки, а ще зі злаків та зелених листових овочів, зокрема зі шпинату.


Вітамін D

Вітамін D

Вітамін D в організмі синтезується за допомогою сонячного світла, а з продуктів він є в жирній рибі, вітамінізованому молоці та грибах, котрі вирощувалися під ультрафіолетовими променями.


Антиоксиданти рослинного походження

Лохина

Посилення оксидативного стресу та пошкодження клітин мозку пов’язують з багатьма ментальними розладами, зокрема депресією та деменцією.

Фрукти, овочі та ягоди (особливо ожина, лохина, малина, годжі, виноград) містять антиоксиданти. Також вони є в трав’яному, зеленому та чорному чаї, навіть у каві.


Корисні бактерії

Йогурт

Дослідження підтверджують, що існує зв’язок між бактеріями нашого кишечнику та здоров’ям мозку. Неправильний набір бактерій може викликати відповідь – запальний процес, що негативно позначитися на нервовій системі та роботі мозку.

Хорошу мікрофлору в кишечнику допомагають створювати такі продукти , як кефір чи йогурт, а ще ті, що багаті на пектин – наприклад, шкірка фруктів.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Розбудити не змогла: у Львові ромка жебракувала з непритомною дитиною

Трагедія у басейні: у Львові 10-річна дівчинка померла на очах у матері

Примусив батько: у Львові мала дівчинка жебракувала біля церкви

Читайте всі новини на нашій сторінці в та в 

Підписуйтеся на нас в 

Последние новости