Старший науковий співробітник Мельбурнського університету Джером Серріс розробив перелік продуктів, які потрібно вживати під час депресії. За його словами, під час депресії варто налягти на Омега-3, тобто їсти більше жирної риби, горішків, нежирного м'яса і твердого сиру.
Омега-3
Устриці
Поліненасичені жири – зокрема Омега-3 жирні кислоти відіграють дуже важливу роль у підтримуванні належної структури та функціонування нейронів. Вони корисні при депресії, біполярній депресії та посттравматичних стресових розладах, імовірно, навіть допомагають попередити психози. Омега-3 є в горіхах, насінні та устрицях, але найбільше – у жирній рибі на кшталт сардин, лосося та скумбрії, пише з посиланням на .
Вітамін В та фолати
Сир
Вітамін В нам необхідний для багатьох клітинних та метаболічних процесів, він відіграє важливу роль у продукуванні цілої низки хімічних речових у мозку.
Щедрими на вітамін В є зелені листові овочі, цільне зерно, пивні дріжджі та горіхи. М’ясо, яйця, твердий сир, молочні продукти.
Амінокислоти
Горіхи
Деякі амінокислоти є попередниками хімічних речовин, що утворюються в мозку та впливають на настрій. Зокрема триптофан потрібен для продукування серотоніну, а цистеїн перетворюється на найпотужніший антиоксидант – глутатіон.
Амінокислоти є в будь-яких білкових продуктах, найбільше в м’ясі, морепродуктах, яйцях, горіхах та бобових.
Мінерали
М'ясо
Мінерали, особливо цинк, магній та залізо, відіграють важливі ролі в неврологічних процессах. Дефіцит цинку пов’язують з посиленням симптомів депресії. Є дані, що підтверджують доцільність призначення цинку разом з антидепресантами. Нестача магнія також може бути повязана з симптомами депресії та тривожності.
Те саме можна сказати й про залізо, і поясненням буде його роль у доставці кисню до мозку.
Багато цинку є в нежирному м’ясі, устрицях, цільних злаках, гарбузовому насінні та горіхах, магнію – в тих самих горіхах та цільних злаках, бобових та зелених листових овочах. Залізо можна одержати з м’яса та субпродуктів, наприклад, печінки, а ще зі злаків та зелених листових овочів, зокрема зі шпинату.
Вітамін D
Вітамін D
Вітамін D в організмі синтезується за допомогою сонячного світла, а з продуктів він є в жирній рибі, вітамінізованому молоці та грибах, котрі вирощувалися під ультрафіолетовими променями.
Антиоксиданти рослинного походження
Лохина
Посилення оксидативного стресу та пошкодження клітин мозку пов’язують з багатьма ментальними розладами, зокрема депресією та деменцією.
Фрукти, овочі та ягоди (особливо ожина, лохина, малина, годжі, виноград) містять антиоксиданти. Також вони є в трав’яному, зеленому та чорному чаї, навіть у каві.
Корисні бактерії
Йогурт
Дослідження підтверджують, що існує зв’язок між бактеріями нашого кишечнику та здоров’ям мозку. Неправильний набір бактерій може викликати відповідь – запальний процес, що негативно позначитися на нервовій системі та роботі мозку.
Хорошу мікрофлору в кишечнику допомагають створювати такі продукти , як кефір чи йогурт, а ще ті, що багаті на пектин – наприклад, шкірка фруктів.
ДИВИСЬ ЩЕ:
Розбудити не змогла: у Львові ромка жебракувала з непритомною дитиною
Трагедія у басейні: у Львові 10-річна дівчинка померла на очах у матері
Примусив батько: у Львові мала дівчинка жебракувала біля церкви
Читайте всі новини на нашій сторінці в та в
Підписуйтеся на нас в