Власника ресторану "Червона Рута", де масово отруїлися гості, оштрафували. Як розповіла начальниця відділу організації розслідування спалахів Держпродспожив служби у Львівській області Олена Улашина, чоловікові доведеться сплатити 25 038 гривень.
"За статтею 325 ККУ – порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням – Сихівський відділ поліції веде кримінальне провадження. Повідомлення про закриття ми ще не отримували. ФОП написав нам лист, що він розірвав угоду з орендодавцем і не буде надавати послуги громадського харчування", – розповіла Улашина.
За словами Олени Улашиної, ресторан не мав документів на продукти, що на момент отруєння були на кухні, працівники не мали медичних книжок, не було і технологічних карт та документів про гігієнічне навчання.
"На підприємстві відсутній цех первинної обробки овочів – тобто брудні овочі обробляли у мильних ваннах гарячого цеху. Відсутній окремий виробничий цех для обробки риби, не було ємності для миття і дезінфекції яєць. У всіх цехах відсутні рукомийники. В холодному цеху на одному робочому столі кухарі готували десерти і нарізали сире м’ясо, а також – робили салати. При високій температурі повітря готувались страви, приготування яких у цей період року заборонене: наприклад, заливний язик. Був порушений і температурний режим – працівники не знали, як користуватись приладом для контролю температури всередині м’ясних і рибних страв", – розповіла Улашина.
Нагадаємо, 9 червня у ресторані "Червона Рута" у Львові святкували весілля 100 людей. Станом на ранок 11 червня за допомогою звернулися 39 осіб. Ближче до обіду їхня кількість зросла до 45. У закладі зафіксували численні порушення вимог санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продукті. Також до лікарні почали звертатись відвідувачі, які обідали тут 9 та 10 червня, святкували хрестини та причастя. Станом на вечір 12 червня зареєстровано 55 хворих, згодом — 63. Ресторан закрили. Фахівці зазначають, що заклад не був зареєстрованим, тобто працював самовільно. За результатами досліджень причиною отруєння людей стала сальмонелла. Її виявили у курятині.