Алергія — міф: у МОЗ розповіли, як обирати шоколад і з чим його їсти

Кому корисний шоколад, як його обрати і з чим їсти.

У Мінздоров’я розповіли, що шоколад без цукру, який зазнав якомога меншої термічної обробки, дуже корисний і не викликає алергію. Очільниця МОЗ Уляна Супрун інформацію, про те, як обирати шоколад і з чим його їсти. 


Як виготовляють шоколад

Какао-боби ферментують бактеріями і грибками — так народжується їхній аромат. Очищені та висушені какао-боби, до речі, багаті на поліфенольні сполуки та масло. Потім какао-боби смажать, лущать, роблять рідке какао, з якого вичавлюють масло. У какао-порошку може різнитися вміст масла какао в залежності від того, як його віджали. Інколи рідке какао проходить олужнення (так званий голландський процес) — це робить його менш кислим і смачнішим. Шоколад готують із рідкого какао, або какао-порошку та масла какао і емульгаторів. В ідеалі, більше нічого додавати не треба. Потім, по мірі приготування шоколаду вміст поліфенолів зменшується, зате внаслідок реакції Майяра з’являються нові, що є не дуже добре. 


Із чого складається какао

У какао багато катехінів, флаванолів, антоцианів, теобромін, кофеїн, а також магній, залізо, цинк і клітковина. Саме цей набір різноманітних сполук і робить какао та чорний шоколад корисними для здоров’я. Скільки корисностей в плитці шоколаду, яку ви тримаєте в руках, залежить від низки чинників: генотипу рослини, місця вирощування, стиглості бобів та самої обробки. У хорошому какао поліфенолів не менше, ніж в червоному вині і зеленому чаї.


Користь чорного шоколаду

Чи дійсно шоколад може викликати алергію

Міф про те, що дітям не можна червоних ягід, жовтих цитрусових і чорного шоколаду міцно сидить в головах. Насправді, те, що приймають за алергію в дитини, це атиповий або системний контактний дерматит. Харчова алергія проявляється як біль в животі, свербіж слизових рота, навіть вертання їжі чи діарея. Дерматит дійсно часто супроводжуються і харчовими аллергіями, тож інколи вони збігаються. Але найпоширенішими харчовими алергенами є молочні продукти, горіхи чи яйця, але не какао. Шоколад може бути тригером дерматиту через наявність молока, горіхів, або вміст нікелю, який вважають одним із провокаторів системного дерматиту.


Як обрати хороший шоколад

Масла какао і какао має бути не менше 70%. Що темніший шоколад, то краще. В переліку складових какао і масло какао мають стояти на першому місці, і цукор - на останньому. Оскільки какао коштує значно дорожче за цукор, то такий шоколад не може бути дешевим. 

Молоко не потрібне. В шоколад, навіть чорний, інколи додають білки молока для пом’якшення смаку, але це не обов’язково. Молочний шоколад нічим не корисний.

Шоколад має мазати пальці. Масло какао має такий склад жирних кислот, що плавиться при 35-37 градусах за Цельсієм. Якщо ви тримаєте шоколадку в руці, і пальці чисті, то викиньте — це підробка. Чим же таке гарне масло какао? Воно не псується і не прогорає, та містить мононенасичені жирні кислоти, окрім насичених. У підробці переважають насичені жири, не потрібні серцево-судинній системи.


Як споживати какао і шоколад

Наразі немає оптимальної денної дози шоколаду чи какао, але загальна ідея проста і зрозуміла: більше какао, менше всього іншого. Доза какао 5-7 грамів фігурує в джерелах як “достатня”. Тому варто їсти більше темного какао-порошку чи трохи гіркого чорного шоколаду. Це ефективно доповнить раціон мікроелементами, клітковиною та поліфенолами без шкідливих наслідків.
 

 

Последние новости