Полюбуйся: у львівському ботсаду священне дерево принесло плоди

У ботанічному саду Львова унікальна рослина «уквітчалася» ягодами. Фото ботсаду

У ботанічному саду Львівського Національного університету імені Івана Франка унікальна рослина тис ягідний «уквітчалася», подібними на ягоди, структури з насіниною. Читайте всі новини Львова за сьогодні.

Тис ягідний - рідкісний вид рослин, занесений до Червоної книги України. Це дерево найбільш тіневитривале з усіх хвойних, дуже повільно росте і може сягати віку 3-4 тисяч років.

«Наприкінці літа на гілках тиса формуються подібні на ягоди структури з насіниною, що визирає з яскраво-червоного принасінника – арилуса. За цю особливість тис здавна вважали «священним деревом», на противагу іншим хвойним, які утворюють шишки. Солодкий і соковитий арилус тиса їстівний, однак усі інші частини рослини є надзвичайно отруйними. В давнину навіть існувало повір’я, що людину можна отруїти, лише подавши їй напій у кубку з тисової деревини», - повідомили у ботанічному саду.

Деревина тиса – важка, міцна, добре полірується та стійка проти гниття, через що рослина отримала народну назву «негній-дерево». Саме цінність деревини зумовила масове вирубування тиса та загрозу його повного зникнення у природних оселищах.

Зокрема, у минулому ця деревина була найкращим матеріалом для будівництва кораблів. Завдячуючи бактерицидним властивостям і здатності пригнічувати розвиток мікроорганізмів у повітрі, популярними були меблі з тиса, а в Стародавньому Єгипті його використовували при виготовленні саркофагів для мумій. Завдяки неймовірній пружності гілок рослини, з них виготовляли високоякісні луки.

Тис чудово піддається стрижці та формуванню крони, тривалий час зберігаючи надану їм форму. Тому й не дивно, що з античних часів тис широко використовується у садівництві для створення лабіринтів, живоплотів, а також різноманітних садових фігур.

Нагадаємо, у ботанічному саду Львівського Національного університету імені Івана Франка оприлюднили свіжі фото рослин, що розквітли у сезон цвітіння.

Последние новости