Монумент бойової слави радянських Збройних сил у Львові хочуть знести: що там буде

Монумент бойової слави радянських Збройних сил у Львові хочуть знести. Фото: Фотографії старого Львова.

Монумент бойової слави радянських Збройних сил у Львові знесуть. На його місці облаштують громадський простір. Про це розповів громадський активіст Aнтoн Oрeстoвич. Читайте всі новини Львова.

«Мали конструктивну зустріч з заступником міського голови Андрієм Москаленком та головним архітектором міста Антоном Коломєйцевим. Монумент слави совєцкой армії буде демонтовуватись, а на його місці буде меморіал пошани українських воїнів. Алгоритм, за яким це буде здійснюватись і ймовірні терміни буде узгоджено на наступному тижні», – йдеться у повідомленні Орестовича.

Втім, у коментарі Тvoemisto.tv головний архітектор Львова Антон Коломєйцев розповів, що поки що пам’ятник розглядають у контексті розвитку Парку культури, тераси де він знаходиться.

"Розглядаємо можливість формування громадського простору, нових, зручних пішохідних і велосипедних зв’язків, інклюзивного простору. Не готовий зараз відповісти що саме з ним буде. Він аварійний. Як правильно з ним повестися, будемо радитися з юристами», – розповів Антон Коломєйцев.

За його словами, нині лише напрацьовують концепції, як зробити простір зручним, втім конкретні ідеї будуть обговорювати на громадських слуханнях.

Нагадаємо, Монумент бойової слави радянських збройних сил розташований на верхній терасі парку на місці колишнього Стрийського кладовища. Під час Першої світової війни тут ховали російських солдат, а у 1941-1944 роках – солдатів та офіцерів німецької армії. Для їх вшанування влаштовували щорічний «День полеглих». Рішення про зведення меморіалу було прийнято Львівським обкомом КПУ у квітні 1968 року. Будували монумент на громадські кошти та фінанси Військової ради Прикарпатського військового округу. Монумент виготовили з бронзи, граніту та кованої міді. Автори пам’ятника скульптори Дмитро Крвавич, Еммануїл Мисько, Ярослав Мотика, Олександр Пирожков та архітектори Мирон Вендзилович, Аполлон Огранович. 9 березня 1972 року автори монументу були удостоєні Державної премії УРСР ім. Тараса Шевченка, у 1974 році – золотої медалі ім. М.Грекова Художньої академії СРСР.

 

 

Последние новости