На чужому горі: львів'ян застерігають про нові види шахрайства

У період локдауну в Україні активізувалися телефонні шахраї. Фото: pexels.com

У період локдауну в Україні активізувалися телефонні шахраї. Аферисти придумали нові сценарії на тему пандемії коронавірусу.

Як повідомляє «Хмачрочос», найпопулярніші схеми шахраїв такі:

Деякі аферисти дзвонять під виглядом медичних працівників і повідомляють, що ваш родич захворів на коронавірус і перебуває у важкому стані, для чого потрібні ліки і госпіталізація. Просять терміново перерахувати гроші на свій рахунок. Схожа схема, коли абонента звинувачують в порушенні карантину і вимагають сплатити штраф.

Чудово налагоджена схума з продажу медичних масок, щеплень від Covid-19 та довідок з негативним чи позитивним тестом. Продавець вимагає повну або часткову передоплату за свої послуги або товари перед відправкою. Натомість ви нічого не отримуєте, окрім спорожнілого гаманця. Після здійснення оплати продавець вас просто блокує.

Третя популярна шахрайська модель це розсилка повідомлень з інформацією про те, що ви нібито щось виграли – автомобіль, квартиру, гроші. В SMS вказано номер телефону, за яким в абонентів також виманюють інформацію різного роду.

Пройдисвіти надсилають SMS про списання грошей з карти, хоча ніяких транзакцій ви не створювали. У тексті повідомлення є номер служби підтримки, на який, як передбачається, ви маєте зателефонувати. У телефонній розмові почнуть дізнаватися номер карти, зазначену на ній дату, код CVV або CVC.

Буває, що на телефон приходить повідомлення, нібито ваша банківська карта заблокована, і потрібно звернутися до служби підтримки/безпеки. Потім діє подібна схема видурювання інформації про картку.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо про видурювання грошей з підприємців. Шахраї вимагають хабарі від імені керівника Державної фіскальної служби Львівщини.

Читайте всі новини у нашому каналі Telegram, додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram

Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook

Последние новости