Найпопулярніше м'ясо для шашлика — це свинина. Воно виходить м’яким і соковитим, на відміну від інших видів. Втім, найважливіше у цій страві — маринад. Саме від нього залежить чи буде шашлик до смаку.
Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.
VG Львів дізнався, які маринади для м’яса найчастіше використовують поціновувачі шашлика і як їх готувати.
Як обрати м'ясо
Ошийок підійде ідеально, якщо вам важливо, аби шашлик був м’яким і соковитим. Це частина уздовж хребта на шиї. Прожилки жиру тут рівномірно розподілені у м'ясі.
Для шашлика можна використовувати і м'ясо, що знаходиться вздовж хребта. Одак з таким трохи доведеться «погратися», щоб видалити з нього сало.
Якщо ж ви любите нежирний шашлик, тоді слід взяти окіст чи лопатку. Цю частину свинини краще гарненько замаринувати, бо м'ясо може бути "сухим".
В якому посуді маринувати шашлик
Для маринування шашлика краще використовувати емальований, скляний або керамічний посуд. Не рекомендується застосовувати для цього алюмінієву та пластикову тару, оскільки в процесі маринування м'ясо може увібрати в себе шкідливі речовини, що виділяє посуд.
Маринад із додаванням оцту
Для цього рецепту вам знадобиться:
- 2 кг свинини;
- 300 г цибулі;
- приправа для шашлика;
- 250 мл оцту 6%;
- сіль за смаком.
Ріжемо м'ясо на кубики середніх розмірів, приблизно як чотири сірникових коробки, складені в куб. Ріжемо цибулю півкільцями. Поміщаємо її в посуд для маринування і злегка перемішуємо, щоб вона дала сік.
Змішуємо з цибулею м'ясо, додаємо приправу і перемішуємо. Додаємо оцет і знову перемішуємо.
Залишаємо м'ясо маринуватися години на дві. Деякі кухарі вважають, що краще, якщо м'ясо постоїть в маринаді трохи довше - десь годин 5.
Перед тим як почати нанизувати м'ясо на шампури, солимо його. Смажемо шашлик, розташовуючи шампури над розжареним вугіллям.
Мринад для шашлика на лимонному соці
Продукти:
- 1,5 кг свинини;
- 5-6 великих цибулин;
- 10 г спецій;
- 2 лимони;
- суміш перців за смаком;
- сіль.
Шашлик, приготований з використанням лимонного соку, не менш популярний. Процес його приготування не дуже відрізняється від варіанту з використанням оцту. Основна відмінність полягає у використанні лимона. Для цього лимони ріжемо навпіл і вичавлюємо весь сік на порізані шматки свинини. Поливаючи м'ясо соком, ретельно перемішуйте його. Маринується така свинина не довше трьох годин.
Успіх цього рецепту багато в чому залежить від вдало підібраної кількості лимонного соку. Якщо з соком переборщити, то м'ясо матиме неприємний кислий смак.
Маринад для шашлика на кефірі
Для приготування потрібні такі інгредієнти:
- 1,5 кг свіжої свинини;
- 15 г цукру
- 0,5 л кефіру жирністю 32%;
- 6 цибулин середнього розміру;
- перець, сіль.
Маринад на кефірі має більш м'яку дію. З цієї причини маринуватися шашлик має більш тривалий час - близько 12 годин. Маринад на кефірі не містить великої кількості спецій. У процесі приготування необхідно, щоб кефір поступово просочив м'ясо. Для цього підготовлені звичайним способом цибулю і м'ясо вливаємо кефір і перемішуємо. Засипаємо цукор і знову перемішуємо. Даємо м'ясу настоятися протягом години при кімнатній температурі. Потім прибираємо в холодильник на ніч.
Маринад на майонезі
Знадобиться:
- 1 кг свинини;
- 300 г майонезу;
- 3 великих цибулини;
- спеції за смаком;
- сіль.
М'ясо, нарізане шматочками, заливаємо майонезом. У суміш додаємо спеції і цибулю, нарізану пів кільцями. Все перемішуємо, залишаємо на 1 годину. Тим часом готуємо мангал, розпалюємо вогонь.
Маринад для шашлика на основі мінеральної води
Інгредієнти:
- 2,5 кг свинини;
- 1 л будь-якої мінеральної води;
- 6 головок цибулі середніх розмірів;
- 50 мл рослинного масла;
- спеції і сіль за смаком.
Нарізаємо м'ясо, додаємо спеції, цибулю та заливаємо мінералкою. Маринується такий шашлик не більше трьох годин. За півгодини до смаження в маринад додається олія.
Лайфхаки з приготування шашлика
Якщо шашлик готується влітку, то м'ясо слід нарізати на великі шматки. Так він буде соковитішим.
Якщо м'ясо було мороженим, зберегти його соковитість допоможе гірчиця. Шматочки порізаного м'яса перед маринуванням перемішують з гірчицею і залишають на дві години. Потім м'ясо маринують.
Щоб м'ясо при смаженні не пересохло на вугіллі, його збризкують вином, водою або пивом.
Вугілля в мангалі не повинно горіти, воно повинно тліти. Якщо під час смаження спалахує вогонь, його або злегка заливають водою, або збивають спеціальною лопаткою.