Православні християни цього року святкуватимуть Великдень 2 травня. Найважливішою у великодньому кошику звичайно ж буде паска, рецептів приготування якої налічується не один десяток.
VG Львів підготував три смачні рецепти приготування пасок.
Для чого печуть паски на Великдень
Великодній хліб символізує тіло Христа. У народі було прийнято пекти паску для кожного члена сім'ї різного розміру і одну велику для всіх. Її обов'язково прикрашають.
За традицією печуть паску і фарбують яйця в Чистий четвер. Рано вранці господиня готувала тісто, а ввечері вже випікала. Важливо зробити заміс з хорошим настроєм, прочитати молитву. Перед тим, як покласти заготовку з тістом в піч, а також після того, як паску вийняли, наші предки теж читали молитву. Випікатися паска повинна в абсолютній тиші, а до печі ніхто крім господині підходити не повинен. Вже по готовій пасці дивилися, що чекає сім'ю незабаром. Якщо паска добре пропеклась і пишна - значить в родині весь рік буде достаток і благополуччя.
Випікати паску можна також в Страсну п'ятницю. Вважається, що п'ятнична випічка довго не черствіє, а також має цілющі властивості.
За православною традицією, паску прийнято їсти тільки після освячення в храмі.
Класична паска
Борошно - 500 г
Молоко - 250 мл
Дріжджі - 35 г
Цукор - 1 стакан
Вершкове масло - 125 г
Яйця - 4 шт
Родзинки - 30 г
Цукати - 30 г
Ванільний цукор - за смаком.
Молоко злегка підігріваємо, розчиняємо дріжджі, додаємо цукор і борошно, все замішуємо. Накриваємо опару рушником і залишаємо в теплому місці на 30 хвилин.
Вершкове масло підігріваємо в мікрохвильовій печі та чекаємо, поки охолоне. Яйця ділимо на білки та жовтки, жовтки перетираємо з цукром, а білки збиваємо до густої піни. Коли опара збільшиться вдвічі, додаємо ванільний цукор, сіль, жовтки з цукром, борошно, білки.
Замішуємо м’яке еластичне тісто, в кінці додаємо розтоплене масло. Місити тісто потрібно поки воно не почне відлипати від рук. Накриваємо тісто рушником і залишаємо в теплому місці на годину. Тісто має збільшитися вдвічі, а то й втричі.
Родзинки та цукати замочуємо у воді на 5 хвилин, а потім просушуємо паперовим рушником. У тісто додаємо родзинки, цукати та ретельно вимішуємо, щоб вони рівномірно розподілилися по всьому тісту.
Форми для випікання змащуємо маслом і викладаємо тісто на 1/3 об’єму форм. Залишаємо на пів години. Коли тісто заповнить практично весь обсяг форми, змащуємо паски збитим жовтком і випікаємо 40 хвилин при температурі 180°С.
Коли паски вистигнуть можна прикрашати глазур’ю.
Сирна паска з родзинками
Сир - 450 г
Сметана - 130 г
Вершки - 100 г
Цукрова пудра - 50 г
Ванільний цукор - за смаком
Родзинки - 50 г
Вершкове масло - 50 г
Кондитерська посипка - за смаком.
Спочатку потрібно добре промити родзинки і залити окропом на 20 хвилин. Потім злити воду й обсушити їх серветками.
Тепер перетираємо сир через дрібне сито або у блендері, щоб він став однорідним. Додамо жирні вершки, м'яке вершкове масло, сметану, цукрову пудру та ванільний цукор. Досягнути однорідної консистенції найпростіше буде за допомогою блендера. Тепер додаємо родзинки і перемішуємо.
У форму застеляємо кілька шарів марлі. Викладаємо сирну масу. Зверху також нариваємо марлею і встановлюємо невеликий вантаж. Залишаємо на кілька годин, а згодом відправляємо в холодильник на 10-12 годин.
Діставши з холодильника, акуратно знімаємо форму та марлю. Прикрашаємо сирну паску кондитерською посипкою.
Паска-крафін від Лізи Глінської
Опара:
Свіжі дріжджі - 15 г
Молоко - 300 мл
Борошно - 150 г
Цукор - 20 г.
У молоко кімнатної температури додаємо цукор і дріжджі. Перемішуємо суміш руками і додаємо просіяне борошно. Опару перемішуємо до однорідної консистенції, накриваємо харчовою плівкою і залишаємо в теплому місці на кілька годин.
Тісто:
Борошно - 500 г
Цукор - 100 г
Вершкове масло - 200 г
Дрібка солі
Яйця - 100 г
Родзинки (мак, шоколад або волоські горіхи на ваш смак) - 200 г.
У великій мисці перемішуємо яйця, цукор і сіль. У яєчну масу додаємо опару. Просіяне борошно додаємо до яєць. Потім вмішуємо туди м'яке вершкове масло.
Замішуємо однорідне тісто, накриваємо харчовою плівкою і на годину залишаємо у теплому місці. Коли воно збільшиться, розділяємо на шість рівних частин, формуємо кульки і знову накриваємо плівкою.
Тісто розкачуємо прямокутником, приблизно розміром 30 на 40 см, висотою близько 3 мм. Поверхню тіста щедро змащуємо вершковим маслом і викладаємо начинку по всьому.
Закручуємо тісто з начинкою в рулет, відступаємо від краю тіста на 3 см і розрізаємо його посередині. Випікаються крафіни до готовності при температурі 180 °С приблизно 30-35 хвилин.