Щороку 19 серпня християни східного обряду відзначають Преображення Господнє, яке за народними традиціями має назву Яблучний Спас. Читайте новини Львова на VG Львів.
Яблучний Спас — не просто свято, це ще й переддень осені, що невпинно наближається. З цього дня вечори стають холоднішими. Люди святкували зустріч осені з літом та щедрий урожай яблук, винограду й інших серпневих дарів.
На Яблучний Спас збирали перший врожай яблук. До цього дня можна було їсти лише огірки. Вживати інші плоди вважалося великим гріхом. Тільки після освячення в церкві дозволялося їсти яблука, виноград, помідори, ріпу й інші плоди, а також страви, приготовані з них. Головним смаколиком на Яблучного Спаса є яблука, запечені з медом, а ще варення, компоти, пироги з яблучною начинкою.
Чого не можна робити на Яблучний спас:
- важко працювати, прибирати, займатися ремонтом і рукоділлям;
- проганяти комах і вбивати їх;
- лаятися і сваритися;
- мити голову, також не варто фарбувати волосся;
- купатися у водоймах;
- бажати комусь зла, адже воно може повернутися до вас.
Народні прикмети:
- Яблучний Спас знаменує закінчення літа, тому в давнину цього дня люди виходили подивитися на захід сонця, співали пісні, прощалися з теплом, примовляючи: "В Яблучний Спас – пішло літо від нас";
- якщо цього дня погода суха і спекотна – такою ж буде осінь і навпаки;
- збирати урожай також слід на Спаса, бо залишені після свята фрукти, овочі чи зернові користі не принесуть;
- кажуть, якщо фрукти в саду виявилися гнилими і не достояли до Яблучного Спаса, то наступний рік буде важким;
- потрібно з'їсти освячене в церкві яблуко і заїсти його медом та загадати бажання, тоді воно точно здійсниться.