Смак свободи: центр Львова перетворився на знімальний майданчик

Центр Львова перетворився на знімальний майданчик. Фото: Олександр Мазуренко

Впродовж серпня кінокомпанія Ganza Film знімала у Львові повнометражну драматичну кулінарну комедію «Смак свободи». А вже сьогодні, 9 вересня, зйомки фільму про відродження аутентичної кухні за Ольгою Франко завершуються. Читайте всі новини Львова за сьогодні.

«Ми знімаємо вже сьогодні останній, 26-тий знімальний день. Процес зйомок – фантастичний, адже ми робимо його у Львові! Мені тут дуже подобається, тому тут дуже класно твориться», – розповів режисер фільму «Смак свободи» Олександр Березань.

Кінокомедія «Смак Свободи» розповідає історію мрійливої дівчини-кухаря Варі, яка втрачає роботу, бо її висока кухня нікому не потрібна у придорожньому кафе. Вона тікає до Львова, аби нарешті стати шефом у ресторані європейської кухні. Та унікальна знахідка – книжка забутої легенди української кухні Ольги Франко - змінює її життя назавжди. Роль Ольги Франко виконує Ірма Вітовська.

«Я граю Ольгу Франко – невістку Івана Франка, дружину Петра Франка. Це певний фантом, певна інтрига і певна складова, яка так само рухає історію, як і головна героїня. Але я спойлерити не буду, адже буде не цікаво дивитися кіно, єдине, що можу сказати, що за цією постаттю для українців відкривається надзвичайна, забута, знищена культура гастрономії, світоглядних речей і моменту усвідомлення, що до 1939 року частина України перебувала в європейських цінностях. І те, що ми «йдемо до Європи», означає наше повернення там, де ми і були. І власне це і європейськість, і манера, і світогляд, і принципи, і моральність, і речі, які об’єднують європейську сім`ю. Наша кухня для українців більше відома як архаїчна, адже це те, що дозволив тоталітарний режим – на зразок вареників та борщів. Але у Ольги Франко ми нарешті дізнаємось, що була кухня міста, урбаністична, буржуазна, яка має дуже велику складну рецептуру, надзвичайно цікаві елементи та може конкурувати в світі», – розповіла акторка.

Творці фільму поставили за ціль створити правдиву кулінарну історію, тож під час знімань команда радилася з кулінарною історичною консультанткою Маріанною Душар, а на майданчику були присутні і нащадки родини Франка. Цікаво, що більша частина команди – це львівські фахівці.

«Цей фільм про відродження автентичної української кухні. Ідея створення такої молодіжної історії виникла після того, як я приїхала до Львова (близько 3 років тому) і познайомилась з родиною Франків. Я зрозуміла, що книга Ольги Франко – унікальне видання в нашій кулінарній культурі, про яке не знає ніхто з молоді. Тому я захотіла подати цю культуру з прогресивної, дуже цікавої, яскравої сторони і розбити всі стереотипні уявлення, що українська кухня – це сільська, домашня, важка їжа. Наша кухня дуже різна і багатогранна, і те, як її описала Ольга Франко, надихнуло мене на створення такої історії. Окрім того, в сюжеті фільму є лінія кохання, але про це вже нехай глядачі дізнаються із фільму», – поділилась Олена Моренцова-Шулик.

Більшість сцен фільму вирішили знімати саме у Львові: в автентичних інтер’єрах, квартирах, гастрономічних закладах, львівському дворику, а окрім цього – прогулянки містом та фінальні сцени стрічки.

Стрічка стала одним з переможців 14-ого конкурсу Держкіно, завдяки чому фільм отримав підтримку держави у сумі майже 25 мільйонів гривень. Загальний кошторис фільму – близько 30 мільйонів гривень. Серед зірок фільму – Ірина Кудашова, Ірма Вітовська, Рима Зюбіна, співачка Джамала та шеф-кухар, ресторатор і «Пекельний Шеф» Алекс Якутов. Вихід стрічки запланований на кінець 2022 - початок 2023 року.

Нагадаємо, у Львові досить часто знімають кінострічки та серіали. Взимку цього року в місті Лева знімали кіносеріал «Кава з кардамоном».

Последние новости