Хто може отримати відтермінування від мобілізації, якщо доглядає за людиною похилого віку: роз'яснення ТЦК

Хто може отримати відтермінування від мобілізації, якщо доглядає за людиною похилого віку: роз'яснення ТЦК. || Фото: zaxid.net

30 червня змінилося законодавство, щодо права на відтермінування від мобілізації людей, що доглядають за родичами. Начальниця пресслужби Львівського обласного Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки Марія Левко розповіла про те, хто може отримати відтермінування від мобілізації, якщо доглядає за людиною похилого віку чи з інвалідністю.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами Марії Левко, право на відстрочку мають: по-перше, опікуни людини з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; по-друге, ті, що доглядають за людиною, яка за висновком МСЕК або лікарської комісії потребує постійного догляду і немає інших близьких осіб, які можуть це робити.  

У чому різниця між опікою та доглядом:

За ким можна здійснювати догляд:

Тільки за членами своєї сімʼї, які спільно проживають, повʼязані спільним побутом, мають взаємні права і обовʼязки. (Частина 6 статті 13 ЗУ «Про соціальні послуги»).

Мати чи батько старші 80 років, але не мають інвалідності. Чи можна оформити догляд для отримання відстрочки від служби?

Відстрочку від мобілізації можуть отримати люди, які мають:

Але за умови, що ці люди з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобовʼязаних відповідно до закону їх утримувати. - Зміни набули чинності 30.06.2023. Стаття 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». 

[read_more_vg id="1244664"]

 

Последние новости