Невідомий Львів: таємниці двориків - привиди, винні підвали, падаючі аероплани

фото:we.org.ua


Фото:stezhkamu.com
Фото:vyshyvanka.ucoz.ru
Фото:www.stejka.

фото:we.org.ua Фото:stezhkamu.com Фото:vyshyvanka.ucoz.ru Фото:www.stejka.

Дозвілля та їжа
21 сiчня 2015 10:41

Львівські дворики  зберегли чимало таємниць і історій про життя їх  мешканців. Серед них є пишні і зовсім прості, доглянуті і не зовсім. Але всі вони не менш важливі хранителі історії  Львова, ніж собори чи театри.

Кожен двір – це легенди, скандали чи плітки, історії про знаменитих персон, які тут колись проживали, розважались, виїжджали на бали, програвали в карти свої статки чи, навпаки, примножували їх.

З  багатьох львівських двориків Vgorodе вибрав п’ять найбільш цікавих.


Двір графа Потоцького


Фото:we.org.ua

Фото:we.org.ua

вул. Коперника,1

Розкішний і просторий двір в старовинній частині міста облаштований із справді графським розмахом і пишністю. Він до цього часу викликає захоплення львів’ян і туристів. І, мабуть, завдяки цим обставинам не раз ставав знімальним майданчиком в наші дні для кінематографістів. Зокрема, тут знімали продовження історії про трьох мушкетерів та інші фільми.

Цей двір на своєму довгому віку бачив немало польської шляхти, розкішних екіпажів і карет, панських гостин і балів.

Але найзнаменитішою подією тут було падіння аероплану, який  звалився  у графському дворі в 1919 році. Саме  цього року польська влада вирішила відзначити звільнення Львова від українців, з якими вона завжди ворогувала.

На честь такої нагоди влаштували парад, а над вулицею Академічною (тепер проспект Шевченка) літав аероплан. Але політ, як мовиться, не вдався: щось там  вийшло з ладу, і машина почала падати. Щоб не покалічити людей, які висипали на вулиці міста, пілот направив аероплан на палац Потоцьких.


Італійський дворик


Фото:photo.i.ua

фото:photo.i.ua

площа Ринок, 6

Внутрішній дворик будинку грецького купця Корнякта, який в поважному віці одружився на 18-літній львів’янці – мабуть, найбільш відвідуваний двір нашого міста.

Будинок Корнякта збудували архітектори Петро Бурбон І Павло Римлянин в 1580 році. У свій час ця будівля була найвеличнішою в місті.

В дворі будинку   знаходиться унікальна триярусна ренесансна  аркада-лоджія, яку відреставрували у 20-х роках минулого століття.

Це, до речі, єдиний зразок подібного архітектурного декору в українському зодчестві.

У цьому прекрасному дворику збереглись винні підвали, адже колись тут торгували вином.

Тепер в Італійському дворику фотографуються львівські молодята, а влітку влаштовують музичні вечори.


Двір Вірменського храму


Фото:www.stejka.

фото: stejka.com

вул. Вірменська,7

В цьому дворику час зупинився: кожна цеглина, кожен камінь тут пронизаний подіями древніх епох. Над входом у двір Вірменського храму стоїть струнка вежа-дзвіниця, збудована архітектором Петром Красовським в 1571 році. А у дворі навпроти   апсид  - височіє декоративна колона з фігурою Христофора (1726 р.) Поряд - будинок колишнього вірменського банку (ХVIIст.) і палац вірменських архієпископів (XVIIIст.). Тому, якщо хочете поринути у життя  львівських вірмен, побачити красу їхніх храмів і майстерність зодчих, загляньте у цей двір в центрі міста.


Двір-пасаж "Крива Липа"


фото pslava.info

фото pslava.info

Фото:vyshyvanka.ucoz.ru

вул. Дорошенка

Туристам варто заглянути в колишній пасаж Гаусмана (в радянські часи – Жовтневий проїзд).

Магнат Гаусман збудував тут готель "Англійський". В будівлі цього пасажу у свій час переїжджав магістрат з ратуші, коли остання почала руйнуватися. А коли залізниця захотіла відібрати в Гаусмана деякі його будинки для своїх потреб, він, за рішенням суду, вибудував для залізничників дім на розі нинішньої вулиці Гоголя, де й сьогодні знаходиться управління Львівської залізниці. Таким чином, Гаусман зберіг свою нерухомість.

У радянські часи – це був звичайний прохідний двір, де на радість студентам торгували пиріжками по 4  і 8 копійок, які в народі називали "собачою радістю".

Сьогодні проїзд "Крива липа" перетворився в багатолюдне, гарно упоряджене, модне місце, де на кожному кроці бістро, кав’ярні, кафе, бари і магазини. А біля самої кривої липи в центрі двору встановили лавочку для закоханих.


Двір Королівського арсеналу


Фото:stezhkamu.com

фото:stezhkamu.com

вул. Підвальна,13

В цьому дворику  у вас є шанс зустрітися з привидами. В крайньому випадку, працівники  Державного обласного архіву, які сьогодні працюють в будинку Королівського арсеналу, стверджують, що особисто зустрічались з привидами. Просторому і доглянутому дворику майже 400 років і знаходиться він в самому центрі міста, навпроти Порохової вежі.


Двір Семенських-Левицьких


 

Фото:olegv.at.ua

фото: olegv.at.ua

вул. Пекарська,19

Величезний  двір з графським будинком привертає увагу розкішними кованими металевими воротами, прикрашеними вишуканими литими орнаментами і зображенням двох кінських голів. Просторий, з конюшнями і господарськими будівлями, він ховає у своїй глибині графський дім, який після смерті господарів спіткала сумна доля. Сини графа програли палац в карти і виїхали в Швейцарію. Тепер тут знаходиться інтернат для дітей-інвалідів.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах