Львівська сім'я довела провину медиків у смерті своєї дитини (відео)

фото з сайту medikom.ua

фото з сайту medikom.ua

Події
12 лютого 2016 11:18

 У Львівському обласному пологовому відділені, згідно з статистикою, від початку 2015-го року померло 70 немовлят. А у позаминулому 2014 році в тому ж медзакладі померло аж 173 новонароджених. Згідно із звітами лікарів, головною причиною смертності є вроджені вади не сумісні з життям. Натомість багато породіль розповідають про халатність лікарів та неуважне ставлення до пацієнтів.

Про це розповідають журналісти викривального проекту "Лікарські таємниці" (щосереди о 22:00) на телеканалі ZIK.

У пологовому відділенні Львівської обласної клінічної лікарні, окрім здорових породіль, можуть народжувати й жінки з різними патологіями. Це, наприклад, вагітні хворі на цукровий діабет, з проблемами серця, нирок тощо.

Проте дружина львів’янина Юрія Білозіра жодних проблем зі здоров’ям та під час вагітності не мала. Але лікарі, незважаючи на це, звинуватили жінку в смерті її дитини. Так, навіть через п’ять років після смерті немовляти, сім’я й досі не може оговтатися від трагедії.

Донька Евеліна померла на 4-ий день після народження. Батьки впевнені, що трагедія сталася з вини лікарів. Приймали пологи у Львівській обласній клінічній лікарні.

"Моя дружина прекрасно себе почувала й дуже добре переносила вагітність. До останнього триместру вела активний спосіб життя й навіть відводила старшу доньку в перший клас. Тому все було нормально і навіть ніхто не думав, що щось може піти не так", – розповідає батько померлого немовля Юрій Білозір.

Чоловік пояснив, що через невисокий зріст жінка не могла самостійно родити доволі велике немовля, тож свідомо обрала кесарів розтин. Це була планова операція, оскільки лікарі погодили такий вибір, до того ж, першу доньку жінка також народжувала таким способом.

Тоді ще подружжя не знало, що їхня новонароджена донька проживе тільки 4 дні. Але через деякий час після пологів лікарі повідомили, що дитина не може самостійно дихати.

"У мене взяли згоду, щоб перевести дитину в реанімаційне відділення. І тут почалися найбільші проблеми. Швидкої допомоги на перевезення не було майже півдня. Згодом дитина взагалі вже не могла самостійно дихати. Натомість причини чи хоча б припущення щодо такого різкого погіршення стану жоден лікар мені не пояснив", – наголосив Юрій Білозір.

Упродовж кількох днів життя немовляти намагалися врятувати спеціалісти іншого медзакладу. Вони проводили численні аналізи, щоб врешті знайти причину, що ж насправді трапилося під час пологів, після яких здорова дитина почала помирати.

Згодом лікарі повідомили невтішні результати. Навіть якщо дитина виживе, то буде інвалідом, оскільки у головному мозку виявили сильний крововилив. Так, вже на 4 день дитина померла від отриманих травм.

Хоч майбутня матір постійно була під наглядом медиків та вчасно здавала усі аналізи, лікарі переконували, що дитина не вижила через інфекцію, яка була в організмі породіллі.

"Ні гістологія плаценти, ні гістологія органів не показали жодної інфекції чи вірусного захворювання, яке б могло призвести до такого. У результаті, мою дружину фактично звинуватили у тому, що вона винна у смерті дитини. Жінка перенесла сильний нервовий стрес і зациклилася на тому, що вона вбила свою доньку", – обурюється батько померлого немовля.

Відтак, чоловік більше не міг терпіти такого ганебного ставлення та подав на медиків до суду. Зрештою, судмедексперти підтвердили, що немовля померло через пологову травму, а не з вини матері. Під час народження була уражена нервова системи.

Через суд батьки майже 5 років шукали винних у трагедії. Спершу фігурантом у справі смерті немовляти в медінституті був лікар,який приймав пологи. Вини своєї він не визнав, а уникнути покарання йому вдалося через свій пенсійний вік. Відтак, лікар одразу потрапив під амністію і сьогодні вже не працює.

Однак, батьки померлої Евеліни не відступили, тому повторно подали позов до суду вже на медзаклад.

"У той час, коли справа розглядалася у суді, лікар, який приймав пологи вже був пенсійного віку. Тому він за власним бажанням припинив трудові відносини й пішов з роботи. Проте у межах такого позову, відповідачем у справі є й заклад охорони здоров’я. У цьому випадку ним стала Львівська обласна клінічна лікарня. Так, ми довели провину медиків та досягли того, що потерпілим відшкодували і моральну, і матеріальну шкоду", – прокоментувала адвокат Ірина Сенюта.

Незважаючи на те, що родина в результаті довгих поневірянь все ж змогла добитися справедливості, проте правди, чому саме померла їхня дитина, та хто завдав їй смертельних тілесних ушкоджень, вони так і не дізналися.

Натомість правозахисники радять не вважати медичні справи безнадійними і все ж добиватися справедливості через суди. Оскільки за недбале виконання своїх посадових обов’язків має бути покараний кожен несумлінний лікар.

 

Львів у новинах:

В центрі міста львів’янин викидав з вікна комп’ютери та погрожував автоматом

На Львівщині затримали "візову" шахрайку 

У Львові горів гуртожиток медуніверситету: 10 студентів госпіталізували 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах