Вулиця Вірменська

Рейтинг закладу

0.0
У підприємства ще немає оцінки, або вона ще не оновилася

* рейтинг працює у тестовому режимі
Дуже добре
0
Добре
0
Непогано
0
Погано
0
Жахливо
0

Про компанію

Вірменська - вулиця у старій частині Львова, поряд з площею Ринок. Починається від вулиці Театральної. У середньовіччі була центральною вулицею вірменського кварталу.

Одна з найстаріших громад Львова – вірменська – віками створювала у місті осередок свого національного життя з унікальною архітектурою і неповторним духом найдревнішої східної християнської культури.

Вірмени, вигнані з батьківщини монголо-татарською навалою середини XIII століття і позбавлені державності, знайшли гостинний прихисток на галицькій землі.

Головним акцентом давньої вулиці, звичайно, є Вірменський Собор Успення Пресвятої Богородиці - вік його заснування сягає XIV ст.

У сусідньому з собором подвір’ї археологи виявили залишки первісної, ще дерев’яної забудови Львова, ймовірно з ХІ-ХІІ століть. Цікавою пам’яткою вулиці Вірменської є й будинок № 23 з першої половини XIX століття, так званий "Будинок пір року" - Інтерес викликають рельєфи в нішах другого поверху, які зображають сцени праці та розваг селян у різні пори року.

Цікаві архітектурні деталі різних часів - портали, консолі, решітки балконів, обрамлення вікон - можна побачити і на будинках № 13, 14, 17, 20, 21, 35.

Зі сходу вулицю Вірменську замикає одна з будівель колишнього Домініканського монастиря. У свій час в ній знаходився міський архів, а тепер - мистецька галерея "Дзига".

Це чат - пиши та читай 👇
Давайте покращим довідник 💪
Виправляй застарілі дані
Додавай нові компанії
Просувай свою компанію
(coming soon)
Не виходить внести правки? Зв'яжіться з нашим редактором довідника в Telegram

Компанії поряд

Завантаження...