Церква святого Андрія Первозванного (Бернардинський собор)

Рейтинг закладу

5.0
#6
із 8 підприємств у рейтингу категорії Греко-католицькі храми і монастирі

* рейтинг працює у тестовому режимі
Дуже добре
1
Добре
0
Непогано
0
Погано
0
Жахливо
0

Про компанію

Храм Святого Андрія від 1990 р. є греко-католицькою парафією, який обслуговують священики Василіянського Чину. Раніше це був однойменний римо-католицький костел при монастирі ордену бернардинів, які з 1460 р. облаштувалися у Львові.

Сучасний монастирський комплекс почали споруджувати ще на початку XVII ст. за задумом ченця Бернарда Авелідеса і за проектом архітектора-італійця Паоло Домінічі. А роботами керували архітектори Павло Римлянин та Амвросій Прихильний, пізніше – Андрій Бемер. У 1630 р. було завершено всі будівельні та оздоблювальні роботи.

Сучасного вигляду церква Святого Андрія набула у першій половині ХVІІІ ст. Тоді було встановлено 16 вівтарів: головний – св. Яна з Дуклі. Крім того, у 30-40-х рр. ХVІІІ ст. було споруджено дзвіницю та Криницю св. Яна з Дуклі (на місці первісного поховання святого).

Під час радянської окупації костел був недіючим. У 1990 р. отці-василіани зареєстрували тут греко-католицьку парафію Святого Андрія. У монастирському домі сьогодні розміщений Центральний державний історичний архів України.

12 грудня 1990 р., напередодні храмового празника Святого Андрія, до церкви було урочисто внесено Деревнянську чудотворну ікону Богородиці. 11 грудня 2010 р. храм святого Андрія збагатився ще однією реліквією – мощами свого духовного покровителя апостола Андрія Первозванного, які привезені з Риму.

Це чат - пиши та читай 👇
Давайте покращим довідник 💪
Виправляй застарілі дані
Додавай нові компанії
Просувай свою компанію
(coming soon)
Не виходить внести правки? Зв'яжіться з нашим редактором довідника в Telegram

Компанії поряд

Завантаження...