Храм святих Ольги і Єлизавети (Костел Ельжбети)

Рейтинг закладу

5.0
#2
із 8 підприємств у рейтингу категорії Греко-католицькі храми і монастирі

* рейтинг працює у тестовому режимі
Дуже добре
2
Добре
0
Непогано
0
Погано
0
Жахливо
0

Про компанію

Церква святих Ольги і Єлизавети – прекрасна перлина львівської неготичної архітектури. Костел збудовано на пам'ять про популярну імператрицю (цісареву) Єлизавету Баварську (Габсбурґ), відому як Сісі, дружину цісаря Австро-Угорщини Франца-Йосифа I.

На сьогодні ця будівля є найвищою в місті, її висота 88 метрів.

Храм було зведено в 1903-1911 роках. Проектував споруду та керував будівництвом архітектор Теодор-Мар'ян Тальовський. Костел будувався на гроші залізничників і тому одна з каплиць носила ім’я св. Губерта - покровителя залізничників.

Вважають, що, за задумом архітектора, римо-католицький храм святої Єлизавети мав заступити вид на греко-католицьку катедру св. Юра, якщо дивитись на неї зі сторони центрального вокзалу.

Неоготичний стиль собору повторює багато елементів готичної архітектури: високі гостроверхі шпилі, стрільчасті вікна, портал з великою трояндою в центрі, внутрішній вертикальний простір. Петро Війтович, якого поляки називали "нашим Фідієм", прикрасив костел скульптурною композицією "Розп'яття з Пристоячими".

Костел Святої Ельжбети пережив не одну війну, його обстрілювали українці під час війни 1918-19 рр., його пошкодила авіаційна бомба в 1939 р., і все ж костел продовжував діяти. Його закрили в 1946 р., а в 70-х віддали під склад. І тільки в 1991 костел передали Греко-католицької парафії. Знадобився не один рік, щоб відновити храм. Перші служби йшли при свічках - не було електрики.

Зараз храм вражає своїм простим і благородним інтер’єром - світлий простір, білі стіни з елементами декору темно-червоного кольору, блискуча кам’яна підлога, величаві колони, що йдуть в стрілчасті перекриття високо над головою.

Фейсбук

Це чат - пиши та читай 👇
Давайте покращим довідник 💪
Виправляй застарілі дані
Додавай нові компанії
Просувай свою компанію
(coming soon)
Не виходить внести правки? Зв'яжіться з нашим редактором довідника в Telegram

Компанії поряд

Завантаження...