Аптека-музей "Під чорним орлом"

09.00 - 19.00, субота, неділя: 10.00 - 18.00

Рейтинг закладу

0.0
У підприємства ще немає оцінки, або вона ще не оновилася

* рейтинг працює у тестовому режимі
Дуже добре
0
Добре
0
Непогано
0
Погано
0
Жахливо
0

Про компанію

На розі площі Ринок розміщено будинок, де уже третє століття діє найдавніша з існуючих у Львові аптек, відкрита ще у 1732 р. військовим фармацевтом Францом Наторпом. У часи Австро-Угорщини кожної аптеки був свій символ, який вивішувався перед входом; від назви символу брала назву й аптека, як-от "Під чорним орлом". Основною діяльністю аптеки був відпуск ліків, аптекарі готували екстракти, настойки, еліксири, мазі, косметичні засоби та лікувальні вина, - у тому числі і знамените "Залізне вино".

У 1966 р. на базі старовинної аптеки створено музей історії фармації. Ідея створення музею виникла ще у XIX столітті. У 1868 році було створено Галицьке товариство аптекарів, якому вдалося зібрати невелику колекцію експонатів, що стала початком експозиції музею.

Зберігся старовинний інтер'єр торгового залу аптеки, поліхромні розписи стелі, що виконані на початку ХІХ ст. віденськими майстрами і символізують чотири складові елементи всесвіту: вогонь, воду, землю і повітря. Найцікавішими експонатами торгового залу є унікальні фармацевтичні ваги та старовинні касові апарати. Тут можна придбати лікарські препарати та знамените "Залізне вино".

У другому залі колись була матеріальна кімната, де зберігались запаси медикаментів. Тепер тут виставлено колекції аптечного посуду різних епох, зразки перших ручних машин для виготовлення таблеток, різноманітні преси для відтискання соку з лікарської рослинної сировини, сушильні шафи, перколятори, рідкісна колекція вимірювальних приладів тощо.

Інтер'єр третього залу відтворює вигляд старовинної аптечної лабораторії. Розміщені тут експонати знайомлять з різними етапами переробки рослинної сировини і виготовлення з неї ліків. У маленькій і тісній кімнатці знаходилась аптечна кухня (кокторій), де методом теплової обробки виготовлялись ліки.

У флігелі розмістились алхімічна лабораторія, яку відтворено за старовинними картинами і гравюрами, та бібіліотека, в якій знаходиться понад тисячу старовинних медичних книг та понад 2 тис. примірників періодичної фармацевтичної літератури. Це зокрема В'юртемберзька фармакопея 1778 р., Підручник Галена 1788 р., німецьке видання фармацевтичного словника 1778 р.

Вниз по сходах можна спуститись у старі аптечні підвали, де відновлено інтер'єри початку XVII століття. Тут експонуються великі дерев'яні бочки та бутлі для зберігання лікувальних медичних вин.

Шлях від підвалів проходить через внутрішній дворик, який вдалося відновити за стилем будинку заможного міщанина XVI – XVII ст., що дуже гармонійно поєднується з архітектурним ансамблем аптеки-музею.

Вартість вхідних квитків:

  • Дорослий - 15 грн. 
  • Студентський - 10 грн. 
  • Дитячий - 7 грн.
Це чат - пиши та читай 👇
Давайте покращим довідник 💪
Виправляй застарілі дані
Додавай нові компанії
Просувай свою компанію
(coming soon)
Не виходить внести правки? Зв'яжіться з нашим редактором довідника в Telegram

Компанії поряд

Завантаження...