"Подаруй кельнеру квітку!" – під цим гаслом 21 травня у Львові вже всьоме відзначатимуть День кельнера. Мета святкувань — підвищити престиж професії офіціанта та спонукати молодь до навчання у цій сфері, передає city-adm.lviv.ua. Як відзначає в. о. начальника управління економіки ЛМР Вікторія Довжик, це свято не має аналогів у світі.
Так, з нагоди відзначення Дня кельнера, о 12.00 год в актовому залі Личаківської районної адміністрації (вул. К. Левицького, 67) (місце уточнюють) відбудеться мотиваційний виступ "Від кельнера до керівника ресторану" та відзначення найкращих кельнерів закладів готельно-ресторанного бізнесу Львова 2015 року. А з 18.00 до 21.00 год у низці закладів готельно-ресторанного бізнесу м. Львова власники та керівники особисто працюватимуть кельнерами. Ввечері ж у нічному клубі "Метро" (вул. Зелена, 14) відбудеться вже традиційна "Кельнер-паті".
- Це наше ноу-хау – лише у Львові відбувається таке свято, до того ж – відбувається стабільно щороку, щоразу більше і більше людей долучається до нього. Результат тієї уваги, яку ми приділяємо галузі ресторанного господарства, у тому, що сфера ресторанного господарства дедалі глибше сприймають як візитку Львова – так само, як і архітектура, - каже Вікторія Довжик.
Ідейний натхненник свята, ресторатор Вардкес Арзуманян ділиться планами на майбутнє – прагне надалі не просто розвивати такі святкування у Львові, а й поширити досвід на всю Україну.
- Приємно, що сьогодні про це свято знають не лише тут. І дуже хотілося б звернутись до колег в Україні – щоб цей день став святом не тільки для львівських кельнерів, щоб в інших містах взяли приклад зі Львова або ж просто відпускали своїх працівників на цей день на наше святкування, - розповідає Вардкес Арзуманян.
Цікаво, що офіціантами в ресторанах Львова працюватимуть не лише власники закладів, а й зірки шоу-бізнесу. Зараз організатори свята домовляються про участь з відомими співаками, теле- та радіоведучими. Так, погодились на день стати кельнерами професор Олександр Фільц, культуролог Олесь Дзиндра, бізнесмен та співвласник компанії Softserve Тарас Кицмей, тривають перемовини з "Піккардійською Терцією", Олександром Божиком та іншими.
- Це робота, коли ноги вже не ходять, голова вже "не варить", а треба обслуговувати, посміхатися, пам’ятати меню, бігати. Чим більше ти втомлений, тим більше активності треба проявляти. Дуже важка і складна робота, насправді. А повага до неї, на жаль, недостатня, на мій погляд, - каже ресторатор Марк Зархін.
Цьогоріч представники ЗМІ також долучаються до свята – вже не лише як спостерігачі, а й як повноцінні учасники процесу.
- Професія кельнера є дуже важливою для Львова, її однозначно потрібно популяризувати, – розповів радіоведучий Андрій Чемес, який у День кельнера також спробує себе у ролі офіціанта. Зізнається – певний час вже працював кельнером – щоправда, не у Львові, а в Нью-Йорку, в рамках студентської програми. Ще тоді для себе відкрив складність такої роботи – і фізичну, і моральну втому, адже постійно маєш справу з людьми.
Долучаться до відзначення Дня кельнера й інші журналісти, зокрема – Володимир Беглов та ведучий радіо "Люкс" Андрій Жолоб, який працюватиме барменом у "Бігос-пабі", тощо.
Новинкою у святкуванні Дня кельнера має стати конкурс серед журналістів у висвітленні заходів, написанні матеріалів про історії окремих кельнерів чи кельнерства у Львові загалом. Як нагороду пропонують вечерю в ресторані.
- Ми запропонували, а ресторатори підтримали. Зокрема, ми б дуже хотіли, щоб в медіа висвітлили історію львівських кельнерів. Журі визначить найкращий матеріал, а подарунком для переможця буде вечеря в ресторані на суму від 1000 грн – залежно від кількості учасників, які долучаться до формування призового фонду, - розповідає представник Клубу Галицької Кухні Всеволод Поліщук.
Відтак, організатори дійства закликають львів’ян та гостей міста, які 21 травня завітають у ресторани та кав’ярні, подарувати своєму кельнеру або кельнерці весняну квітку, подякувавши таким чином за їхню працю.
- Натомість, власникам та керівникам ресторанів Львова пропонуємо особисто одягнути форми офіціантів та з 18.00 до 21.00 год та обслуговувати клієнтів своїх закладів, - каже Вікторія Довжик.
Львів у новинах:
В неділю у Львові – вечір пам’яті Андрія Кузьменка
"Золота підкова Львівщини": рушаємо на ескурсію по замках Львівської області