5 містечок поблизу Львова, де варто побувати

Фото з сайту uk.wikipedia.org

Фото з сайту uk.wikipedia.org

Події
07 травня 2015 16:41

Замки, костели, туристичні маршрути, рекреаційні зони і ще багато цікавого приховують маленькі містечка на Львівщині. Райцентр – це повноцінний і самобутній населений пункт, зі своєю атмосферою і родзинкою. Мандрівка в один, а, можливо, й декілька із них не забере у вас багато часу і сил. Пропонуємо вам 5 містечок неподалік від Львова, які заслуговують уваги, пише Tvoemisto.tv.


Городок – містечко, старіше від Львова


Розташування: над річкою Верещицею, лівою притокою Дністра, за 25 км від Львова.

Що подивитись:  У Городку є багато привабливих сакральних будівель – Церква Святого Духа,  Костел Воздвиження Святого Хреста, Церква Благовіщення Пресвятої Богородиці (1633 р.), Церква св. Івана Хрестителя (1754 р.), Церква Святого Миколая з дзвіницею (1510 р.), Церква Преображення XV ст. (колишній францисканський монастир).

У Городку обов’язково варто відвідати ратушу, що була побудована у 1832 році у класичному стилі. Вона розташована на південному розі центральної площі міста. У минулому вежу завершував конічної форми гостроверхий дах з флюгером. На фото до Першої світової війни цей дах зі шпилем ще можна побачити, на польських фото міжвоєнного періоду його вже немає. З такою вежею ратуша виглядала більш довершеною. Нині ратушу використовують за її прямим призначенням — тут розміщена Городоцька міська рада. Крім того, на першому поверсі міститься Городоцький історико-краєзнавчий музей. Також варто прогулятись Старим парком, де колись височів Городоцький замок.

5 містечок поблизу Львова, де варто побувати фото

На фото: Церква святого Миколая з дзвіницею, Городоцька ратуша, Церква святого Івана Хрестителя, Костел Воздвиження Святого Хреста та озеро Грабове.  Колаж: Tvoemisto.tv

Як дістатись: найраніше зі Львова в Городок можна дістатись потягом сполученням "Львів – Мостиська ІІ", який відправляється із вокзалу о 05:12 і прибуває в саме містечко о 06:08. Якщо ж ви любите поспати зранку, то це не буде проблемою, адже є іще мінімум 7 рейсів, що допоможуть дістатись Городка залізницею. Повернутись до Львова теж можна потягами, які відправляються о 14:20, 17:36, 19:48 та 20:45.

Маршрутки до Городка зі Львова починають курсувати із 06:05 години, а в зворотному напрямку вони їздять до близько десятої вечора. Дорога зі Львова в Городок автівкою у вас займе близько 15-20 хвилин.

Де зупинитись: у Городку є два готелі – "Мрія" та "Каскад". Також можна заночувати у палатці біля річки Верещиці, кар’єру або ж на березі озера Грабове.


Жовква – містечко із польським корінням


Розташування: за 25 кілометрів на північ від Львова, за 35 кілометрів від українсько-польського кордону, на роздоріжжі міжнародних автошляхів на Польщу E372 (Львів — Рава-Руська — Варшава), Прибалтику (Львів — Ковель — Брест). Поряд з автотрасою проходить залізниця Львів — Рава-Руська — Варшава.

Що подивитись: Місто Жовква збудоване за концепцією "ідеальних міст" доби Ренесансу. Тому ансамбль ринкової площі відіграє дуже важливу роль. Монастирі, старовинні житлові будівлі, торгові кам’яниці, дерев’яні церкви, фортифікаційна синагога і, звичайно, замок, мальовнича площа Ринок на фоні пагорбів Розточчя – це все можна побачити у Жовкві.

Центр міста початку XVII століття в значній мірі зберігся і непогано відреставрований. Уваги заслуговує в першу чергу сама ринкова площа: вона здається величезною (120х120 метрів) для такого невеликого містечка.

Також ?обов’язково варто завітати у Замок на площі Вiчева, 2.?З 1675 року він був резиденцією Яна Собеського. У XIX-ХХ століттях його займав муніципалітет, школа, відділення НКВС і навіть житлові квартири. Зараз замок є частиною історико-архітектурного заповідника, його центральний фасад відреставрований. Недалеко від замку розташована міська ратуша (площа Вiчева, 4), що була збудована у 1932 році. Будинок міської адміністрації польського періоду добре вписався в ренесансний вигляд площі.  Також тут варто побачити??Глинську та Звіринецьку брами, які доповнюють ансамбль площі. А Оборонна синагога, що на вулиці Запорiзькій, 8, є однією з найбільших в Україні. Вона більше схожа не на культову будівлю, а на оборонну вежу, синагога справді сходила в систему міських укріплень. Інтер'єр сильно зруйнований під час Другої світової війни, ведеться реставрація.

Серед сакральних споруд містечка архітектурою і атмосферою вражає?Костел святого Лаврентія (площа Вічева, 18), який був задуманий польським шляхтичем Жолкевським як родова усипальня. Також вартий уваги Монастир отців Василіян і Храм серця Христового (вул. Василiанська, 4-6). Храм цікавий не стільки неовізантійським зовнішнім виглядом, скільки модерністським інтер'єром 1910-1930 років. Уродженець Жовкви Юліан Буцманюк більше двадцяти років створював фрески та вітражі на національну українську тему. На фресці "Акт Злуки" зображено види Львова та Києва, а під ними – діячі Української Народної Республіки: Петлюра, Скоропадський, Грушевський та інші. Також ви не пошкодуєте, якщо відвідаєте Домініканський монастир з храмом св. великомученика Йосафата, Церкву святої Трійці та Церкву Петра і Павла, які знаходяться на вулиці Львівській.

5 містечок поблизу Львова, де варто побувати фото 1

На фото: Костьол святого Лаврентія, Жовківський замок, Троїцька церква, Замкова надбрамна вежа та ратуша.  Колаж: Tvoemisto.tv

Як дістатись: у Жовкві зупиняється електричка Львів - Рава-Руська (двічі на день). Інтервал до зворотного потягу складає 7 годин, час у дорозі - приблизно 1 год 20 хв. Вокзал знаходиться в південній частині міста (кінець вул. С. Бандери).

Зі Львова до Жовкви ви можете дістатись із центральної частини міста. З площі св. Теодора (напроти готелю "Львів") кожних 15-20 хвилин відправляється маршрутка Львів – Жовква №151, також із АС №2, що знаходиться по вул. Б. Хмельницького 225, відправляються маршрутки із сполученням Львів - Рава-Руська, Львів – Зубейки, Львів – Волиця, Львів - Дев’ятир, котрі зупиняються й у Жовкві.

Автівкою зі Львова найлегше їхати по вул. Б. Хмельницького до Галицького Перехрестя і далі по трасі на Раву-Руську. Дорога хорошої якості. Щоб потрапити в центр міста, із траси варто повернути вліво на вулицю Львівську.

Де зупинитись: у Жовкві є готель  "Стиль" і навіть парк-готель "Акварель".


Сколе – містечко, що дихає Карпатами


Розташування: містечко розташоване в долині річки Опір, за 110 км від Львова.

Що подивитись: У Сколе збереглась єдина повністю дерев'яна церква святого великомученика Пантелеймона XVI століття. Поряд з церквою розташована також дерев'яна дзвіниця XVII століття. Храмовий комплекс є яскравим взірцем старовинної сакральної архітектури. Із сакральних споруд варті уваги також церква Різдва Пресвятої Богородиці (збудована 1895 року) та римо-католицький костьол Семи скорбот Діви Марії (1895 року), чиї дзвіниці по-особливому виглядають на фоні далеких гір.

У цьому невеликому містечку досить мирно співіснують і пам’ятник радянським воякам, і меморіал героям УПА. Архітектурно здивують вас Будинок колишніх сколівських магнатів та Палац баронів Ґредлів в присілку Сколе – Демні.

Також, будучи у Сколе, можна скористатись нагодою і прогулятися пішохідними туристичними маршрутами, яких є доволі багато:

стежка "Долиною річки Кам'янка" (4 км);

стежка "Бучина" (1.4 км);

стежка "Сколе — г. Лопата" (12 км);

стежка "Сколе — водоспад Гуркало" (13 км);

Якщо маєте вдосталь часу, також можете завітати до державного історико-культурного заповідника "Тустань", до могили князя Святослава або на водоспад "Кам'янка", які знаходяться у Сколівському районі.

5 містечок поблизу Львова, де варто побувати фото 2

Фото: Дзвіниця церкви святої Параскеви, Будинки колишніх сколівських магнатів, Палац баронів Ґредлів.  Колаж: Tvoemisto.tv

Як дістатися: до містечка Сколе найлегше доїхати маршрутками, які починають їздити зі Львова із АС-8 (головний залізничний вокзал) із 04:40 і до 21:30 з інтервалом у 30 – 50 хвилин. Також можна скористатися і потягами, які відправляються безпосередньо зі Львова (Львів-Ужгород, Львів - Мукачево) або є проміжними (Київ - Ужгород). Дорога на власному авто до Сколе займе близько 2 годин.

Де зупинитись: оскільки до Сколе кожного року приїжджає багато людей, які подорожують Карпатами, то тут можна знайти готелі, відпочинкові комплекси та садиби на різний смак.


Золочів – містечко, що пам’ятає китайців


Розташування: містечко за 64 км від Львова на автомагістралі Львів—Тернопіль—Умань на лівому березі річки Золочівки (притоки Західного Бугу) .

Що подивитись:  У Золочеві просто неможливо оминути оборонний замок з Китайським і Великим палацами, який впродовж віків був фортецею, королівською резиденцією, панською садибою, тюрмою і навіть навчальним закладом. Замок було зведено на кошти Якуба Собєського (батько короля Речі Посполитої Яна III Собеського) у 1634 році як оборонну фортецю за проектом невідомого італійського архітектора. Він зведений на місці старого дерев`яного замку, який оточували потужні земляні вали, обкладені каменем, з бастіонами на кутах та pови з водою. У дворі замку є два палаци. Більший з них має назву Великого палацу, а навпроти виїзної вежі знаходиться Китайський палац. Цікавим також замок є тим, що тут була перша система каналізації, яка збереглася до наших днів. Виїзна вежа, Китайський палац, великий житловий палац творять ренесансний ансамбль.

Серед найгарніших сакральних споруд Золочева – Василіянський монастир, церква св. Миколая XVI століття з елементами оборонної архітектури, греко-каталицька церква Блаженного Миколая Чарнецького та синаґоґа 1724 року.

5 містечок поблизу Львова, де варто побувати фото 3

На фото: Дерев'яна церква Блаженного Миколая Чарнецького, Золочівський замок.  Колаж: Tvoemisto.tv

Як дістатись: Зі Львова до Золочева зручно доїхати як маршрутними таксі з вул. Личаківської (неподалік від кінцевої зупинки трамваю №2), так і електричками від головного залізничного вокзалу чи станції "Підзамче".

Де зупинитись: Якщо ви захочете залишитись у Золочеві надовше, вас прихистить "Гостинна хата" або ж "Закуток".


Дрогобич – містечко студентів


Розташування: друге за населенням та економічним розвитком місто Львівської області за 85 кілометрів від Львова.

Що подивитись: Дрогобич стане справжньою знахідкою для тих, хто любить прогулянки парками, адже тут чимало зелених зон, особливо в середмісті. До головних міських парків — улюблених зон прогулянок і відпочинку дрогобичан і гостей міста відносяться Замкова гора, парк ім. Степана Бандери, парк Новонароджених, парк ім. Богдана Хмельницького.

Серед пам’яток Дрогобича – ратуша, прикметна своєю вежею, що добре проглядається звідусіль у середмісті; Шпихлір (Житниця) (вул. Грушевського, 16) – пам'ятка архітектури національного значення, споруджена в стилі бароко (цегляна споруда, накрита гонтом, служила раніше зерносховищем); Комплекс споруд Дрогобицького солеварного заводу XIII—XX століть; Вілла Б'янки – палац, в якому розташувалася дрогобицька художня галерея.

Цікаві культові споруди містечка нараховують близько 20 церков, костьолів та дзвіниць, серед яких – збудована у 1613 році церква Воздвиження Чесного Хреста та Хоральна синагога. Містечко хоча і невеличке, проте містить 9 спеціалізованих навчальних закладів та 6 вишів (разом із філіями інших університетів), яким теж є що показати.

5 містечок поблизу Львова, де варто побувати фото 4

На фото: Церква Чесного Хреста,  Інститут фізики, математики та інформатики ДДПУ, Дрогобицький Палац мистецтв, паркові доріжки. Колаж: Tvoemisto.tv

Як дістатись: доїхати до Дрогобича можна маршруткою від головного залізничного вокзалу або електричкою до Львів-Трускавця. Із Трускавця до Дрогобича також можна дітатись маршруткою за 20 хвилин.

Де зупинитись: у Дрогобичі до ваших послуг 6 готелів на різні смаки і за різними цінами.

Ще цікавинки Львова

Парки Львова: 15 цікавих фактів

Від "Віденськоі каварні" і "Кришталевої" до "Світу кави": кавові традиції Львова

Невідомий Львів: як річка Полтва зникла з вулиць міста, та стала підземною

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах