Десять найпопулярніших фонтанів Львова

Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/


Фонтан біля Оперного театру

Найпопулярніший фонтан серед львів’ян і туристів. Почав працювати 4 травня 2009 року, після того уже велися розмови про будівництво нового на його місці, але фонтан і досі в теплу пору року радує око перехожих. А це місце залишається найпопулярнішим місцем зустрічі львів’ян і гостей міста.

Фото з сайту https://photo-lviv.in.ua/


Фонтан з фігурою Діви Марії

Постав фонтан 1841 року, коли під час засклепіння Полтви, в центрі площі, що утворилася після знесення старих фортифікаційних мурів, з’явилося джерело. В 1846–47 рр. на місці тимчасової криниці збудовано з тесаного каменю нову, в центрі якої містилась велика ваза. В 1862 р. коштом дружини намісника графа Бадені Северини Петевської в центрі криниці поставлено білу мармурову фігуру Матері Божої Непорочної авторства мюнхенського скульптора Гауттмана. У 1903 р. Магістрат міста Львова оголосив конкурс на кращий проект фонтана з фігурою Матері Божої. В результаті затвердили проект Міхала Лужецького, в 1904 р. його реалізовали.

Фото з сайту https://photo-lviv.in.ua/


Фонтани на Площі Ринок

Чотири фонтани зі статуями давньогрецьких богів Нептуна, Амфітрити, Діани і Адоніса є окрасою Площі Ринок. Вони симетрично розташовані на кожному куті площі. Скульптури є елементами фонтанів. Автором їх є відомий львівський скульптор Гартман Вітвер.

Фонтани були споруджені в 1793 році. Раніше на місці двох з них знаходились водойми, до яких були прокладені водогони, щоб місцеві жителі могли споживати воду. То були не фонтани, а криниці, вода з яких витікала двома струменями – сьогодні все відтворено точно так, як це було декілька століть тому.

Фото з сайту https://photo-lviv.in.ua/


"Кульбабка"

Фонтан "Кульбабка" стоїть навпроти пам’ятника королю Данилові на площі Галицькій. До 1941 року його прикрашала скульптура Світезянки (німфи озера Світязь, героїні поеми Адама Міцкевича), яку в 1880 році створив Тадеуш Блотницький. А в XVI—XVIII ст. на цьому місці стояв невеликий дерев’яний костел Святого Хреста. Цей дерев’яний костел горів при облогах Львова, а у спокійніші часи завжди відбудовувався.

Фото з сайту https://photo-lviv.in.ua/


"Кульбаби"

У 1970-х роках на місці мальовничого газону перед входом до парку культури з вул. Вітовського було побудовано фонтани. Сам Парк Культури був закладений в радянський період, в 1951 році. Він став основним місцем проведення більшості міських свят. Біля фонтанів і досі люблять фотографуватись львів’яни і гості міста.

Фото з сайту https://photo-lviv.in.ua/


"Русалки"

Фонтан авторства скульптора Ярослава Скакуна зараз не працює. Він перебуває у занедбаному стані і, швидше за все, не буде відновлений. Та, все одно, можна помилуватись витонченою роботою майстра, втіленій у скульптурі Русалок.

Фото з сайту https://photo-lviv.in.ua/


"Івасик-Телесик"

Під час реконструкції (2009–2011) фонтан зробили музичним. Старі фотографії ж свідчать про те, що раніше вода розпилювалась через дзьоби лебедів.

Фото з сайту https://photo-lviv.in.ua/


Фонтан з рибами на Залізничному вокзалі

Це перший фонтан, який зустрічає гостей міста при виході з Головного залізничного вокзалу. Він розташований в центрі площі, навпроти центрального входу в будівлю залізничного вокзалу, і слугує розворотним кільцем для руху потоку автотранспорту по колу.

Фото з сайту https://photo-lviv.in.ua/


Фонтан "Хлопчик" на площі Митній

На невеликій за розмірами Митній площі сидить "Хлопчик" у вигляді фонтану. Поряд розташований Музей Пінзеля, ресторанчик та лавочки для споглядання неба.

Фото з сайту https://photo-lviv.in.ua/


Фонтан закоханих

Це найновіший фонтан міста. Бронзовий пам’ятник-фонтан відкрили 9 травня 2013 року, після тривалої реконструкції (раніше тут був фонтан "Каскад"). Він присвячений історії кохання львівських Ромео і Джульєтти — італійця Ромуальдо (Романа) Мікелліні й українки Палагни (Пелагії).

Подейкують, що історія львівського трагічного кохання дуже зворушила Вільяма Шекспіра і надихнула на написання "Ромео і Джульєтти".

Фото з сайту https://photo-lviv.in.ua/

За матеріалами photo-lviv.in.ua.

Львів у новинах:

Пляцки, флячки, сырник: что и где туристу стоит попробовать во Львове

Львівські графіті: нові обличчя давніх мурів 

Безкоштовний Львів: як насолодитись містом за 0 гривень

Последние новости