Гори, замки та термальні фонтани: де саме відпочити у Карпатах

фото: uatravel.pp.ua.

Де провести літню відпустку? "Звісно ж, на морі!" – Так відповість більшість. Але є й ті, хто впевнений: найласкавіше оксамитове море – у вересні. А влітку від розпеченого асфальту, нестерпної спеки і пилу галасливих міст найкраще захистить смарагдова зелень карпатських лісів.

Гірські річки огорнуть своєю прохолодою, рятуючи від палючого сонця. А гостинні мешканці подарують тепло своїх сердець і посмішок, розкриють барвистий світ карпатського колориту. Якщо ви досі дивуєтесь тому, що в Карпати можна їздити не тільки на гірськолижні курорти, то ця добірка для вас. Читайте про те, де відпочити у Карпатах влітку і пакуйте валізи!

Найкрасивіші водоспади Карпат [ФОТО]


Відпочинок на озері Синевир

Магія озера Синевир здавна притягує подорожніх. "Морське око" Національного природного парку сховалося у тиші на вершині гори Озірна. Блакитне озеро оточене багаторічними буками, ялівцем та легендами. Влітку довкола достигає ожина, чорниця, малина та інші дари природи. Можна попити найчистішої джерельної води.

У парку безліч туристичних стежок, велосипедних і кінних маршрутів. Рибалки можуть "відвести душу": у довколишніх водоймах водиться форель. Сюди їдуть на фестиваль "На Синевир трембіти кличуть". Грибна юшка, мамалига зі шкварками, домашні копченості та нескінченна веселість. Цього року фестиваль намічається на 12 серпня.

 фото: uatravel.pp.ua.

Як дістатися: зручніше їхати власним транспортом до селища Міжгір'я. Громадський ходить один раз в день.

Де зупинитися: біля озера є кемпінг ціна – 50 грн. А відпочинок у селі Синевирська Поляна стартує від 75 грн на добу з людини.


Сонячна Боржава

Теплі пейзажі залитої сонцем полонини Боржава гріють душу. Багато романтиків здійснюють сюди піші походи. Адже з найвищої гори цього хребта – Стрий – відкривається приголомшлива панорама. А на північних схилах причаївся чаруючий водоспад Шипіт – найкрасивіший на Закарпатті. Влітку біля нього збираються неформали – з 1 по 7 липня пройде фестиваль "Шипіт".

 фото: propohody.com.

Як дістатися: до залитих сонцем лугів пройдіться пішки від селища Міжгір'я чи села Пилипець. Водоспад знаходиться за 6 км від Пилипця.

Де зупиниться: у приватному секторі житло від 80 грн.

Скільки коштує відпочинок в Карпатах влітку 2015 та як можна зекономити

 


Таємничі замки

У Закарпаття їдуть не тільки полюбуватися природними красотами. Пройшовши крізь холодну імлу століть, величаво застигли середньовічні замки. Похмурі таємниці Ужгородського замку, неприступний Замок Наречених, витончений Бережанський замок, сувора Чинадіївська фортеця – повідають вам свої історії.

 фото: 5s.lviv.ua.

Замок Паланок, де не одне століття проливалася кров, тепер зустріне вас привітно і пригостить чашкою найсмачнішої кави.

 фото: i-travel.com.ua.

І ви насолодитеся кавою, милуючись панорамою Мукачева. Зможете побувати у Білому домі – так називають чарівну резиденцію князів Ракоці. Будьте певні, відпочинок у Мукачевому влітку вам точно сподобається!

 фото: neo7777vitaha.livejournal.com.

Здійсніть романтичну подорож до "Замка любові" і подивіться на рештки у фортеці, яку контролювали тамплієри. І неодмінно загляньте у Середнянські винні підвали – це найбільший виноробний центр Закарпаття.

А вже якщо ви будете в Ужгороді, подивіться на улюблене місце відпочинку городян –вулканічний купол. Тут вас чекає прохолода блакитної води і химерні вулканічні візерунки.

 фото: geocaching.su.

Як дістатися: слід доїхати до Ужгорода чи Мукачева – всі ці красоти розташовані або в самих містах, або неподалік. Наприклад, Невицький замок – всього за 12 км від Ужгорода, а Чинадіївська фортеця – 60 км від Мукачева.

Де зупинитися: і в Ужгороді, і в Мукачеві великий вибір житла на будь-який смак і гаманець.


Відпочинок у Буковелі влітку

Неможливо уявити відпочинок у Карпатах без Буковеля. Ви можете запитати, що робити на гірськолижному курорті влітку? А як щодо того, щоб спробувати дайвінг? А рафтинг? А кінні прогулянки? Це і ще багато чого іншого пропонує курорт "Буковель". Ви можете позасмагати на пляжі біля гірського озера, половити форель, покататися на водних лижах, гідроциклі, вейкборді, випробувати сили в екстрим-парку і на скеледромі.

Львів'янину на замітку: де в Карпатах можна скупатися

А ще Буковель – це мрія кожного велосипедиста. Адже тут звивисті гірські траси і великий велопарк. А якщо приїхати у червні, можна потрапити на Гуцул-фест, де пригощають хмільною медовухою, та на фестиваль барбекю "Буковельські смаколики".

 фото: pritulya.com.

Як дістатися: з Івано-Франківська регулярно курсують маршрутки.

Де зупинитися: 7 шикарних готельних комплексів і вілла-шале. Але ціни досить високі. Можна зупинитися у довколишніх селах і користуватися інфраструктурою курорту. Так вийде значно дешевше.

Красуня Коломия

Коломия – це "зірка" Карпатського регіону. Вишукана австро-угорська архітектура збереглася тут і донині. А про традиції краю розповість музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття. Все це варто побачити, приїхавши на відпочинок у Коломию. Одна з найбільш відвідуваних визначних пам'яток міста –  музей "Писанка". Але з ним конкурує тутешній сувенірний ринок, що не обходить стороною жоден турист.

 фото: alisternoorm.com.

Як дістатися: доїхати поїздом можна з Києва, Львова. І мінімум раз на годину з автовокзалу Івано-Франківська до Коломиї відправляються автобуси.

Де зупинитися: оселитися у приватному секторі, ціна – від 80 грн.

Туристу на заметку: 10 мест в Карпатах, где стоит побывать [ФОТО]


Містична Криворівня - відпочинок зі смаком

За гуцульським колоритом і за гірським екстримом їдьте у Криворівню. Це село-музей і столиця Гуцульщини. Саме ці мальовничі пейзажі полюбилися режисерові Сергію Параджанову. Не вірите – перевірте самі, зазирніть до музею "Гуцульська гражда". Сцени кінокартини "Тіні забутих предків" знімалися саме тут.

Але приваблює туристів не тільки панорама і історія: щороку тут проходить відомий фестиваль "Черемош-фест". Це час випробувати себе, намагаючись сплавитися по бурхливій гірській річці. Наїзники можуть осідлати вороного, а велосипедисти – помчати по гірських трасах на "залізному коні". І ще Криворівня вважається одним з тих потайних куточків, де здавна живуть карпатські маги – мольфари.

Фестиваль "Черемош-фест" планують провести неподалік Криворівні, у селі Верхній Ясенів, 24–26 липня.

 фото:  Arsen Hartman.

Як дістатися: за 40 км від села знаходиться залізнична станція Ворохта, за 30 кілометрів – Вижниця. Тут же проходить дорога Татарів – Коломия.

Де зупинитися: є тільки приватний сектор. Ціни порадують – від 50 грн/люд.


Східниця цілюща

Де найбільше зосереджено цілющих джерел у Європі? В українській Східниці! Тут біля сорока джерел, і кожне з них унікальне. А місцеві лікувальні грязі повертають здоров'я і молодість. Але ще цей край славиться своїми пейзажами. Ніби альпійські луки, залиті сонцем! За це Східницю називають Українською Швейцарією. Поруч з селом знаходиться Національний природний парк "Сколівські Бескиди" з його пралісами. А там височить неприступна фортеця Тустань, що виросла серед скель...

 фото:  Влад Гуменюк.

Як дістатися: поїздом добратися до Трускавця або Борислава, звідти до Східниці курсують маршрутки. Також регулярне автобусне сполучення є зі Львова.

Де зупинитися: для відпочинку і Східниці часто звертають увагу на приватний сектор, ціни стартують від 55 грн/добу.


Мінеральні води Поляни - відпочинок і здоров'я

Відкрийте для себе ще один чарівний куточок закарпатського краю – село-курорт Поляна. Це мінеральне джерело здоров'я, оточене багатовіковими буками. Тут море цілющих джерел, ягід і грибів. Ну де ще за лічені хвилини ви назбираєте повнісінький кошик білих грибів?

 фото: poljana-tour.ltd.ua.

Як дістатися: найближча залізнична станція – Свалява, знаходиться за 10 км від Поляни. Регулярне автобусне сполучення є з Ужгородом.

Де зупинитися: тут активно розвивається готельний бізнес, багато приватних міні-готелей.


Велетенська Говерла

Ворохта та Яремче. Ці два мальовничих селища у всіх на слуху. Приїхавши сюди, ви сповна відчуєте карпатський колорит і зрозумієте, що значить гуцульська архітектура. А незвичайні мости-віадуки – еталон інженерного мистецтва, варто побачити хоч раз в житті! Але ще ці два селища зручні для мандрівників, які збираються підкорювати Карпатський біосферник. І, звичайно ж, перлину українських Карпат – велетенську гору Говерлу. Сходження на гору – це один з найпопулярніших туристичних маршрутів. Приготуйтеся, потрібно пройти більше 3 кілометрів вгору! Але панорама, яка відкриється перед вами, того варта.

Покоряем Говерлу: самые популярные туристические маршруты

 фото: kuluarbc.com.ua.

Як дістатися: ви легко доїдете до Ворохти та Яремче з Івано-Франківська електричками або маршрутками.

Де зупинитися: великий вибір у приватному секторі, ціна від 60 грн, є готелі.


Відпочинок на солоних озерах

фото: wikimedia.org.

"Мертве море" України – Солотвинські озера, які знаходяться біля кордону з Румунією. Вони настільки солоні, що навіть якщо ви не вмієте плавати, сміливо лізьте у воду – нічого з вами не станеться. Сюди їдуть на лікування, адже курорт відомий своїми грязями. Дізнатися більше про видобуток солі можна у музеї історії соляних копалень у Солотвині.

П'ять курортів з термальними джерелами в Карпатах (фото)

Як дістатися: зі Львова до Солотвино курсує поїзд. Також можна доїхати власним транспортом.

Де зупинитися: вартість проживання у готелях близько 150 грн/люд.


Біля чистих джерел Шаян

Курорт Шаян – чудовий порятунок від літньої спеки. Поряд з селищем ви знайдете чисте озеро з облаштованими пляжами, катамаранами і відмінною риболовлею. Своє життя на курорті можна урізноманітнити походами, каякінгом і катанням на квадроциклах. Але головне – цілющі мінеральні води, які допоможуть набратися сил на весь рік.

 фото: legenda-shayan.ub.ua.

Як дістатися: автобусом з Ужгорода чи Мукачева.

Де зупинитися: безліч санаторіїв, баз відпочинку і готелів.


У термальних фонтанах

А ви вже викупалися у фонтані-ілюзії? Здається, що золотий кран просто витає у повітрі! Термальні води ллються на вас з величезного пивного кухля, чашки кави, пляшки вина... Це – Косино. Опинившись у цьому затишному містечку, загляньте на гамірний Косівський базар – не залишитеся без закарпатського сувеніра. А неподалік розташувалося село Шешори з його сріблястими водоспадами, і Національний парк "Гуцульщина". Приїздіть у Косино і ваш відпочинок у Карпатах влітку 2015 буде незабутнім!

 фото: kosino.com.ua.

Як дістатися: з Ужгорода до станції "Косонь" курсує поїзд. Звідти до курорту можна доїхати автобусом або таксі. Є регулярне автобусне сполучення з Берегово.

Де зупинитися: можна зняти житло біля термальних басейнів.


Столиця лозоплетіння

Родзинка Закарпаття – село Іза. Це центр лозоплетіння, звідки ви не зможете поїхати, не прихопивши з собою пару симпатичних кошиків. Тут роблять з лози практично все: стільці, столи, крісла... А ще село славиться на всю округу своєю сироварнею "Бараново". І фермою з розведення плямистих оленів.

 фото: kolochava.com.

Як дістатися: з Мукачева чи Ужгорода до Хуста, звідти всього 5 км до села.

Де зупинитися: у готелях Хуста, або у приватних садибах в Ізі.


Окраса Берегово

 

фото: wikimedia.org.

Хочете поніжитися у термальних ваннах? Оберіть відпочинок у Берегово: місті з термальним басейном. Оцініть його вишукану архітектуру, побувайте у старовинних винних погребах. Подивіться чудовий Палац Шенборнів і покуштуйте закарпатську кухню під час гастрономічного фестивалю "Сливовий леквар", який проходить у селі Геча.

Як дістатися: до Ужгорода чи Мукачева автобусом або маршруткою.

Де зупинитися: у приватних господарів можна знайти пропозицію від 60 грн/добу.


Весела гамора

Українська "Гамора" - єдина працююча кузня Європи, що скромно загубилася у карпатських лісах. Про неї мало хто знає. І дарма. Щороку тут проходить феєричний фестиваль "Гамора", куди з'їжджаються ковалі і туристи. Якось на фестивалі презентували викуваний вручну спортивний автомобіль! Тут грають трембіти, пригощають баношем, дають спробувати себе у ролі коваля, гончара, ткача... А ще можна з'їздити у форелеве господарство "Ждимир", зійти на красуню-гору Кук і побувати у старих шахтарських шахтах Ільниці.

Автор фото: Юрій Крилівець.

Як дістатися: автобусом до Лисичова можна доїхати з Ужгорода.

Де зупинитися: під час фестивалю у селі розбивають наметове містечко.


Карпатський трамвай

Хочете побачити якомога більше природних красот Карпат за один день? Відправляйтеся у захоплюючу подорож Карпатським трамваєм, він помчить вас у смарагдові ліси вздовж чистої гірської річки Мізунка.

фото: chernivtsi-tours.com.ua.

Як дістатися: трамвай відправляється від селища Вигода, що за 125 км від Львова і 75 км від Івано-Франківська.

Все це тільки мала дещиця того, чим можуть здивувати Карпати. 

Джерело: ua.igotoworld.com

Львів у новинах:

"Золота підкова Львівщини": рушаємо на ескурсію по замках Львівської області

"Хата в Карпатах": безкоштовне житло, творчість, веганська їжа та штрафи за політичні розмови

Відпочиваємо активно: куди поїхати зі Львова на вихідні

Львів'янам на замітку: п'ять маловідомих пляжів України, де можна провести відпустку

Гарячий серпень: які фестивалі та концерти відбудуться у Львові та поряд

Последние новости