Фотофакт: як карпатські ліси вивозять за кордон

фото Андрій Годованець

У фейсбуці користувачі виклали знімки, як український ліс вивозять  в Європу.

"Зі слів залізничників даний ліс скеровується на станцію Вадул-Сирет, для продажу в Румунію", повідомляє автор фото Андрій Годованець.

Зареєстрована петиція Збереження карпатських лісів

Нагадаємо,Через 10 років Карпати можуть повністю зникнути (відео)

Знімки туристів в Карпатах виявили  шалені темпи вирубки лісів

А тим часом У селі Верхнячка Сколівського району люди піднялися на захист лісу, - пише zaxid.net. На в'їзді у гори люди встановили шлагбаум і не пропускають лісовози. Через масове вирубування дерев, скаржаться місцеві, у них в криницях зникає вода, а річка Стрий перетворюється на потічок.

Місцеві проводять екскурсію вершинами. Гора Під Буком – це вже межа Львівської і Закарпатської областей. Лісу тут скоро не залишиться взагалі. А довкола такі ж суцільні галявини, всіяні свіженькими пеньками.

"Рубають та безперервно, можна казати. Бачите самі, скільки лісу вирубано, і який ліс рубають ? весь молодняк. І говорять, що то санітарна рубка. Йде загальна, зовсім загальна. Все підряд рубають і вивозять. Звідси вже по дорозі центральній не возять, а вивозять прямо на Закарпаття пачками", ? розповідає мешканець села Верхнячка Богдан Лазівський.

Сусідня гора поки що ще з лісом, але, вочевидь, ненадовго.

"Тут позначено під зруб. Там на всій території на деревах мітки, то все будуть рубати", ? зазначають місцеві.

Та робиться це, як виявилося, для оздоровлення лісів. Так звучить офіційно. Місцевий лісничий підтверджує документом: вирубування законне і погоджене "Галсільлісом", який розпоряджається цими горами.

"Це є суцільно санітарна вирубка. То все вітролом. Вітер поламав дерева, там навіть видно, як коріння повивертало. І ми мусіли то все зрубати. Там приїжджали зі Львова погоджувати, то і СБУ приїжджало погоджувати. Ту рубку перевіряють і перевіряють", ? розказує лісничий "Галсільлісу" Василь Шителинець.

Цікаво, що на зрубаному дереві немає жодного клейма. Їх, мовляв, ставлять, коли забирають деревину. Пеньки ж позначають тільки якщо рубають вибірково. Саме так з іншого боку села чистить ліс ще один користувач цих територій ? Славське лісництво.

"На цій рубці проходить відбір пошкоджених дерев. А також забираються дерева, ті, що перешкоджають рости іншим деревам. Отакі ? це є признаки кореневої губки, але дерево мало механічні пошкодження, крім того, без вершини. Кожне дерево, яке йде під вирубку, позначається і ми потім в документах можемо подивитися, яка причина його вирубки", ? пояснює головний лісничий Славського держлісгоспу Андрій Колодяжний.

Втім місцеві переконані, що у вирубуванні лісу треба збавляти темпи, інакше їм загрожує катастрофа. В'їзд у село Верхнячка, що на Сколівщині, вже кілька днів захищає шлагбаум. Його спорудили, аби не впускати в гори лісовози, бо через них селом не проїхати. Це радше шлях для екстремалів, аніж дорога у населеному пункті. І такого шляху ? понад 20 кілометрів. Село заховалось далеко в горах і це єдина дорога, яка сполучає його з цивілізацією. Та нещодавно місцеві зрозуміли, що бути відірваними від світу ? не найбільша загроза для них, бо у селі почало бракувати питної води.

Все життя пан Богдан брав воду з криниці сусіда, та цього літа вона висохла.

"Пропала повністю, отаке горнятко води було на дні. І викопали шість метрів. От річка отут проходить близько. Що раніше копали 3-4 метри криниці, то зараз шість метрів. Глибина так впала", ? розповів чоловік.

"Наскільки я знаю, заборонена рубка біля річок. 50 метрів від річки не можна зрубати. Хочуть люди клопотання писати, щоби рубку припинити на декілька років. Зовсім, бо тут вже нема що рубати", ? додав сільський голова с. Верхнячки Тарас Будай.

І хоч лісничі переконують, що така ідея погана, а чистити ліс конче треба, люди наполягають на своєму, бо з громадами вирубку не погоджують.  

Львів у новинах:

У Львові бус на швидкості "влетів" в дерево: є постраждалі

Львів’ян запрошують долучитися до акції "Година Землі"

На Західній Україні обвалилась одна зі скель Довбуша (фото

Последние новости