Дивись фото: як реконструюють сад Палацу Потоцьких

У Львові реконструюють сад Палацу Потоцьких

У саду позаду Палацу Потоцьких у Львові триває реконструкція. Сад почали оновлючати в липні цього року і вже повністю підготували до зими, облаштували пішохідні доріжки та висадили нові рослини.

За словами прес-секретаря Львівської галереї мистецтв Василя Мицько, розпочати реконструкцію вирішили, адже кущі туї по центру саду почали сохнути.

"Сад був закладений на місці, де в кінці Радянського Союзу робили вхід в шахту підземного трамваю. В тих місцях ґрунт сягає 15-20 сантиметрів над бетоном. Там і росли туї. Ми вирішили їх перенести в сторону, аби прикрити неестетичні технічні приміщення і символічно позначити межу нашої території", – розповів Василь Мицько.

Замість туй в галереї висадять вазонки, адже місце не придатне для висадки дерев через бетон. Прибрати бетон неможливо, адже під ним шахта, а вазонки будуть мобільною альтернативою – їх виставлятимуть за потреби і на зиму забиратимуть в приміщення.

Василь Мицько зазначив, що малюнок парку робили за обрисами колишнього директора галереї Бориса Возницького.

Для облаштування пішохідних доріжок закупили спеціальну крихту, через яку може стікати вода.

"Спочатку асфальт покрили полотном, потім засипали його крихтою. Також встановили на доріжках спеціальні гумові обмежувачі, які використовуються на клумбах в центрі міста", – розповів Василь Мицько.

Газон саду покропили пестицидами, аби вивести бур’яни. Потім землю переорали і засіяли новою травою. Для доглядуза газоном в галерею закупили професійну газонокосарку.

До того ж, у саду висадили 1000 крокусів – багаторічні цибулеві рослини, які за зовнішнім виглядом нагадують тюльпан. Їх висадили по периметру доріжок. Перші крокуси мають показатися в саду як тільки розтане сніг.

"Музей книги –  це будівля, яка мала використовуватися як тимчасова підсобка для будівничих підземного трамваю. Але найбільш довговічне саме те, що роблять тимчасовим, тому зараз це квадратний будиночок з білої цегли. Тут є спеціальні вимоги до архітектури в межах Палацу, тому до фасаду, яких виходить в сад ми прикріпили сітку і посадили виноград. Він буде плестись і утворювати живу стіну. В результаті хочемо отримати зелений куб", –  додав Василь Мицько.

Зараз сад повністю готовий до зими і ніяких робіт в галереї взимку проводити не збираються. Однак на весну до саду планують запросити спонсорів та меценатів, які могли би подарувати Палацу нові дерева та вазонки.

Василь Мицько зазначив, що закупити і посадити рослини – це найлегше, що залишається зробити. Тепер в галереї також думають над облаштуванням простору та встановленням лавок. Їх планують поставити по периметру саду, чи неподалік самого Палацу Потоцьких.  

Незважаючи на роботи в саду, він весь час залишається відкритим. Територія палацу відкривається щодня о 8 ранку, а закривається разом з останніми відвідувачами. Щоправда, в зимовий період відвідування намагаються обмежити до 21 години.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Замість занедбаного готелю: як зміниться "Тустань" на Любінській

Під час ремонту: у львівській поліклініці майстри виявили унікальну знахідку

З містком, кораблем і лазанками з водоростей: на Панча у Львові облаштують озеро

Читайте всі новини на нашій сторінці в та в 

Підписуйтеся на нас в 

Последние новости