Львів'янам на замітку: у МОЗ розповіли, що їсти аби серце було здоровим

У МОЗ розповіли, що їсти аби серце було здоровим: перелік продуктів

У Міністерстві здоров'я розповіли, як правильно харчуватися, щоб серце було здоровим. Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун корсних продуктів для серця, і як правильно їх вживати.

За її словами, переїдання, недостатнє споживання овочів та фруктів, безконтрольне вживання висококалорійної та жирної їжі, газованих напоїв і солі — серйозні вороги серця. 


Контролюйте розмір порції

Скільки ви їсте, так само важливо, як і те, що ви їсте. Звичка “перевантажувати” тарілку додатковими продуктами, їсти, поки вам не стане важко чи споживати їжу швидко — призводить до постійного переїдання.

Крім зайвої ваги та зв’язку з серцево-судинними хворобами, воно має безліч негативних наслідків для здоров’я: додатково навантажує організм, може стати причиною виникнення проблем зі шлунково-кишковим трактом, викликати порушення сну і відчуття втомленості та браку сил.

Слідкуйте за розміром порцій різних продуктів. Розмір може змінюватись залежно від індивідуальних особливостей або харчових рекомендацій, яких ви дотримуєтеся. Зокрема, одна порція (те, що можна з’їсти за раз) — це:


Додайте до раціону більше овочів та фруктів

Рекомендована норма овочів та фруктів — 5 порцій. Одна порція 80 грамів свіжих, консервованих або заморожених фруктів та овочів чи 30 грамів сухофруктів .

Скільки саме: 

Надавайте перевагу свіжим та замороженим овочам і фруктам та консервованим овочам з низьким вмістом солі. Не варто вживати овочі з вершковими соусами, смажені або паніровані, консервовані фрукти в сиропі, заморожені фрукти з доданими цукрами.


Обирайте цільнозернові продукти

Цільнозернові злаки рекомендують як основу раціону. Вони є хорошими джерелами клітковини та інших поживних речовин, які відіграють важливу роль у регулюванні тиску та впливають на здоров'я серця та судин.

Надавайте перевагу цільнозерновому борошну, хлібу із цільного зерна, цільним крупам з високим вмістом клітковини (5 грамів чи більше клітковини в порції), макаронним виробам з борошна грубого помолу. Намагайтесь уникати або повністю відмовитись від білого борошна та хліба, пончиків, печива, бісквітів чи снеків з високим вмістом жирів.

Скільки це в порції: 


Зменшуйте споживання шкідливих жирів

Обмеження кількості цих насичених і трансжирів в раціоні або навіть повна відмова — є важливим кроком до зниження рівня холестерину в крові. Адже коли він високий — підвищуються ризики атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту.

Американська Асоціація Серця радить споживати не більше 11-13 грамів насичених жирів, якщо ви споживаєте 2 тисячі калорій на день. Це близько 5–6% від загальних добових калорій.

Щоби зменшити кількість таких жирів у вашому раціоні:


Зменшуйте кількість солі 

Рекомендована добова норма — 5 грамів солі, що приблизно становить 1 чайну ложку. Люди, які виходять за цю норму, ризикують захворіти на серцево-судинні захворювання, переважно пов’язані з високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю. Також замініть звичайну сіль на йодовану.

Ще кілька важливих правил:

ДИВИСЬ ЩЕ:

По яблучку щодня: Супрун розповіла про користь червонобоких

Це варто знати: у МОЗ розповіли, які права і обов'язки має пацієнт

Головним болем не "відмажешся": Супрун заперечила вплив погоди на самопочуття

Читайте всі новини на нашій сторінці в та в 

Підписуйтеся на нас в 

Последние новости