Головним болем не "відмажешся": Супрун заперечила вплив погоди на самопочуття

Чи пов'язані біль у суглобах та головний і погода

Чи пов'язані біль у суглобах та головний і погода

Події
27 грудня 2018 13:26

Вчені проаналізували 11 мільйонів випадків болю в спині та суглобах і не знайшли зв’язку з погодними умовами. Про повідомила на своїй сторінці у Facebook виконуюча обов’язки міністерки охорони здоров’я Уляна Супрун.

"Опублікований в грудні 2017 року звіт Гарвардської школи здоров‘я вказує, що погода не впливає на біль в спині і суглобах. Дослідники проаналізували частоту виклику лікарів за страховою програмою у дощові дні через біль в спині і суглобах. Всього проаналізували 11 мільйонів випадків, і зв‘язку не знайшли", — йдеться у дописі.

Ревматоїдний артрит також не залежить від погодних чинників. Так само не знайшли впливу зміни атмосферного тиску, температури, вологості повітря та кількості опадів на появу болю у спині.

За словами Уляни Супрун, біль в суглобах реальний і деякі зв‘язки з погодою можна знайти. Цьому є інше пояснення. Виснаження через запальні процеси, біль, неможливість виходити з дому, поганий настрій і самопочуття — мовою нейрофізіології, брак серотоніну — здатні погіршувати чутливість до болю в давно хворих суглобах. Тобто можуть погіршувати симптоматику ревматоїдного артриту, зокрема в дощову погоду.

"Зокрема багато людей скаржаться на біль в суглобах чи місцях переломів під час зміни атмосферного тиску чи температури. Втім, доказів в цьому випадку також недостатньо. Натомість для серця та судин перепади температури та тиску можуть бути небезпечними", — додала вона.

Є погодні фактори, які мають зрозумілі механізми впливу. Наприклад, холодне сухе повітря підвищує ризики нападу астми, а також подразнює слизові оболонки, що полегшує інфікування вірусами. Очевидно, що дуже високі або дуже низькі температури можуть спричинити виникнення певних хворобливих станів, а їхня різка зміна може негативно вплинути на захисні функції організму. Тому повністю заперечувати вплив деяких погодних умов на здоров’я не варто.

Головна лікарка країни радить звернутися до лікаря, якщо ви відчуваєте якісь симптоми чи погано почуваєтесь, та не звинувачувати в поганому самопочутті магнітні бурі.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Як підписатися львів'янам: МОЗ запустило e-mail розсилку про здоровий спосіб життя

Львів'янам на замітку: Супрун розповіла чи корисно спати вдень

Смакуй львівські льоди: Супрун дозволила їсти морозиво, коли болить горло

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Підписуйтеся на нас в Іnstagram

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах