Щойно з дерева чи в таблетках: у МОЗ розповіли, як правильно вживати вітаміни

У МОЗ розповіли, як правильно вживати вітаміни

Українці купують біологічно-активні добавки і вітаміни у вигляді пігулок, щоб отримати більше поживних речовин і спростити собі життя. Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун цей популярний міф.

Чи справді овочі і фрукти стали менш поживними останніми десятиліттями? Вміст вітамінів та мінералів різниться в залежності від сорту, зразка, місця вирощування, застосування добрив тощо. Дослідження вказують, що в овочах та фруктах менше стало передусім мінералів, а також вітамінів В2 та С.

Офіційні харчові рекомендації, наприклад, Food and Nutrition Board (США), радять отримувати вітаміни і мінерали із їжі, а не з добавок.

До того ж, приймати добавки “про всяк випадок” категорично не рекомендується.

Уляна Супрун зазначає, що єдиного тесту на вміст вітамінів в тілі не існує. Брак вітаміну D чи В12 можна визначити завдяки аналізам. Щодо решти вітамінів слід зважати на ознаки нестачі, а інколи на те, що після прийому вітаміну стало краще. 

У МОЗ розповіли, як правильно вживати вітаміни

Десятирічні дослідження показали, що особливих побічних ефектів, як-то збільшення смертності від прийому добавок немає. Але особливого сенсу також. Вітаміни не зменшують захворюваність на серцево-судинні хвороби, інфаркти та інсульти, не запобігають появі чи розвитку деменції. 

Дієтичні добавки можуть бути корисні для людей з певними медичними показаннями, які визначає лікар. Передусім добавки рекомендовано людям, які з якихось причин не можуть отримати всі необхідні речовини із їжі:

За словами міністра, одна добавка не здатна замінити повноцінний раціон. Саме їжа значно багатша та корисніша для організму, тому вона має бути першоджерелом всіх корисних речовин.

ДИВИСЬ ЩЕ:

По яблучку щодня: Супрун розповіла про користь червонобоких

Менше плюшок, більше води і руху: у МОЗ розповіли, як зберегти здоров'я

Не витрачайся: у МОЗ розповіли, які продукти не б'ють по здоров’ю та кишені

Читайте всі новини на нашій сторінці в та в 

Підписуйтеся на нас в 

Последние новости