Медовий Спас: що можна і чого не слід робити на Маковія

Львів'яни 14 серпня святкують Маковія або Медовий Спас. Фото: unsplash.com (умове).

Щороку 14 серпня православні християни святкують Маковія або ж Медовий Спас. До церкви в цей день віряни несуть букети квітів - маковійчики або маковейки. Також, окрім маку, в цей день освячують свіжий мед. Таким чином люди дякують за урожай і проводжають літо. Викидати маковейки не можна. Їх треба зберігати в будинку біля ікон, як оберіг.

Свято прийшло до нас від візантійців. Наші пращури почали святкувати його ще до 11 століття. Проголосили його в честь винесення частини хреста, на якому був розп'ятий Спаситель, з імператорського палацу до храму Святої Софії.

У цей день віряни також згадують сімох братів Маккавеїв, їхню матір Соломонію та учителя Єлеазара, які в далекому 166 році до нашої ери поплатилися життям за свою віру.

Прикмети Медового Спаса

Прикмети і заборони на Медовий спас

Заборони на Маковія

Привітання з Медовим Спасом

Гарячий серпень, синій небокрай,

Духмяний запах меду і вощини.

Ми вдячні Господу за щедрий урожай,

І Спаський передзвін у небі лине.

Спасителю, прийми від нас уклін

За соти у бурштиновому соці,

Прийми молитву. Спаський передзвін

Воздасть хвалу врожаю в цьому році!

Вітаю з Медовим Спасом і бажаю, щоб до тебе, ніби до меду, прилипало лише щастя та благо, щоб Бог завжди був із тобою та оберігав твою сім'ю від усіх бід. Нехай у твоїй душі світить яскраве сонечко, нехай твоє серце від будь-якої печалі рятується любов’ю та надією.

Нехай цей Медовий Спас

Буде радісним для вас!

Найщедрішим і щасливим.

Зробить нехай життя красивим.

Нехай здоров’я не підводить,

А зло ніколи хай не шкодить!

Нагадаємо, у храмі св. Йоана Павла ІІ (Львів-Сокільники) 14 та 15 серпня, на вшанування свята Внебовзяття Пресвятої Діви Марії, виставлять фігуру Матері Божої Цариці Миру — покровительки міжнаціональної та католицької єдності. 

Последние новости