Не млинці, а вареники: як львів'яни відзначають Сиропусний тиждень або Масницю

Як львівяни відзначають Масницю або Сиропусний тиждень. Фото: mamajeva-sloboda.ua

В Україні Масляну святкують здавна, втім насправді в нашій країні вона називається Сиропусний тиждень, Сирниця або Колодій. І їдять українці не млинці, а вареники, які готують переважно із сиром. Читайте новини Львова на VG Львів.

У 2021 році Сирниця чи Сиропусний тиждень починається в понеділок 8 березня.

Звичай їсти млинці прийшов на територію України з Росії. Хоча здавна українці називали це християнське свято Сиропусним тижнем. І їли вареники, молочні та кисломолочні продукти і все, що можна приготувати з них. Нині Сирниця більш відома як Масляна, хоча в давнину це було популярно тільки в областях, що на кордоні з Росією.

Етнографи та історики кажуть, що протягом тижня українці споживали рекордну кількість сметани і масла. Люди вигадували різноманітні страви з них: молочні каші, запечені вареники, налисники, сирники, малаї (хліб).

Як повідомляє "Українська правда. Життя", етнографиня Галина Олійник розповіла, що універсального обряду та способу святкування Масниці для всієї України ніколи не було. Кожен регіон завжди відзначав по-своєму. Всюди були різні назви для свята та обряди. Головне, що сенс свята зберігався і був спільним для всіх.

Сиропусний тиждень  — прощання із зимовим циклом свят, перше весняне свято і поступова зміна раціону.

Чого не можна робити на Сирницю

Святкування напередодні посту популярні і в інших християнських країнах. І в кожної з них є свої страви і традиції.

Швидко та смачно: найкращі рецепти млинців із цікавими начинками

Последние новости