Виставка "Кам’яна Могила. Реінкарнація"

Афіша - Виставки - Виставка "Кам’яна Могила. Реінкарнація"

Афіша - Виставки - Виставка "Кам’яна Могила. Реінкарнація"

На виставці представлено роботи, виконані у різних жанрах, але їх об’єднує одна тема: три світи Кам’яної Могили. Малюючи вдень і вночі, тріада митців членів Національної спілки художників України – Анатолій Фурлет, Сергій Лаушкін та Олександр Чегорка, – намагалися передати таємничу силу пам’ятки.

Так, Олександр Чегорка на вершині святилища, безпосередньо на його каменях, залишив невеликий сувенір – серію "Малюнки на кам’яній могилі", виконану піском: "Місячне сяйво", "Мовчання", "Народження світла". Роботи створені в техніці ленд-арт, тому залишилися тільки на фотографіях (фотографії представлені на виставці). Художник балансує між різними техніками, віддаючи перевагу природним матеріалам та чистим яскравим енергетичним кольорам. У пісковику шукає образи всього сущого на землі: "До неба", "Червона гора", "Жертвопринесення", "Сон". На оргаліті темперними фарбами він зобразив "Молитву жінці" та ін.

Живописець, графік Сергій Лаушкін веде свої творчі пошуки не тільки в картинній площині, наповнюючи її глибоким таємничим змістом, а й намагається знайти відповідні об’ємні рішення. На виставці художник представить різьблені дерев’яні вироби "Материнство", "Прариба", "Янгел, що сидить". Будуть роботи, створені на папері в техніці пастелі "Легенда", "Легенда II", "Легенда III", на полотні олійними фарбами "Дерево життя", "Червона земля", "Знак", "Перевізник", "Послання богам".

Незбагненне і містичне потойбіччя представлене у творчості Анатолія Фурлепа. У роботах митець формує космічну модель цариці степу з енергетичних потоків світла, що випромінюють створені сюжети, як переживання сакральності буття та історії. Це картини "Безкінечно вічно", "Зорепад", "Діалог", "Трагедія", виконані пером, тушшю, а також олійні полотна "Рожевий звір", "Ультрамариновий перевізник", "Моя цвітка", "Голос трави". У графічних роботах Анатолія Фурлепа прочитуються символи кола, чаші, писанки. Таємні знаки органічно доповнюють абстрактні сюжети і нагадують петрогліфи.

Кам’яна Могила (степовий пагорб) – витвір природи, що зберігся на півдні України, – своєрідний храм, який об’єднує три світи: небесний, земний та підземний. І цю роль пісковиковий пагорб виконував багато тисячоліть…

Здавна ці місця приваблювали до себе дослідників. Не оминають їх сьогодні і художники, намагаючись віднайти відповіді на приховані в надрах Кам’яної Могили сакральні таємниці. Виставка відбувається в рамках співпраці між музейниками Кам’янського, що на Дніпропетровщини, і Львівським музеєм історії релігії.

Приєднуйтесь до соцмереж Vgorode.ua - Telegram, Viber, Instagram, Facebook

Це чат - пиши та читай 👇
Ще в розділі Виставки
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах