Творці українського пейзажу

Афіша - Виставки - Творці українського пейзажу

Афіша - Виставки - Творці українського пейзажу

На виставці представлено понад 150 творів харківських художників: Сергія Васильківського, Петра Левченка, Михайла Беркоса та Михайла Ткаченка, які є основоположниками харківської пейзажної школи. Цим художникам притаманне тонке, лірико-поетичне сприйняття рідної природи, інтерес до української історії, археології, етнографії, фольклору.

Розквіт пейзажного жанру в українському живописі останньої чверті XIX – початку XX століття на Слобожанщині – це феномен, значення якого виходить за межі суто художніх проблем. Він був зумовлений загальним прагненням української інтелігенції до пізнання душі народу і свої історичної долі. Важливим стимулом для розквіту харківського художнього осередку стало осмислення національної самобутності як підґрунтя процесу відродження українського мистецтва. 
На основі представленої виставки Національний музей у Львові пропонує ряд тематичних екскурсій, ігор та майстер-класів, які допоможуть дітям та дорослим краще ознайомитися із пейзажем, зокрема, українським пейзажем як мистецьким явищем, а також більше дізнатися про відомих українських митців.

Тематичні екскурсії:

"Пейзаж в образотворчому мистецтві на прикладі творів Сергія Васильківського, Петра Левченка, Михайла Беркоса та Михайла Ткаченка".

Під час екскурсії ви дізнаєтесь кого називають творцями традиційного українського пейзажу та які його характерні ознаки. Також ви ознайомитесь із різними видами пейзажу й спробуєте розпізнати їх на експозиції.

"Сергій Васильківський – художник з козацького роду".

Екскурсія глибше ознайомить вас із творчістю Сергія Васильківського, видатного пейзажиста, а також поціновувача української старовини, який і сам походив із давнього козацького роду.

"Образ моря – марина в творчості Михайла Ткаченка".

Під час екскурсії ви дізнаєтесь про найважливіші моменти з життя Михайла Ткаченка, зрозумієте, чому в творчості митця так багато морської тематики, й побачите найпопулярнішу картину в НМЛ авторства цього видатного українського художника.

"Петро Левченко – пейзажі дому".

Екскурсія ознайомить вас із творами одного із найцікавіших харківських живописців початку 20 століття. Його образи Харківщини це не лише вулиці міста, сільські хати та види природи, але й зображення власного дому, його інтер’єрів, вечорів та світанків у ньому, та найближчих людей поруч.

"Квітуча Україна в творах Михайла Беркоса" -

серед представлених на виставці чотирьох живописців,Михайло Беркос вирізняється не лише своїм походженням (із Одеси), але й особливою увагою до наповнених сонцем, квітучих краєвидів України і світу. Часто саме квіти є основними героями його творів, і в цьому ви переконаєтесь, побувавши на нашій екскурсії.

"Імпресіонізм у творчості українських митців харківської школи" -

під час екскурсії ви дізнаєтесь що спільного харківський пейзаж мав із французьким селом Барбізон. А також вивчите один із найяскравіших стилів в образотворчому мистецтві кін. ХІХ- поч. ХХ ст. - імпресіонізм. Ознайомитись із характерними ознаками цього стилю, що виник у Франції й побачите, які риси від нього запозичили українські художники.

Пропоновані тематичні екскурсії можуть бути використані як інтегральна частина уроків з історії України, географії, української літератури та інших предметів. Для школярів та дітей теоретична частина доповнюється практичними завданнями – пошуковими іграми, описовими завданнями, а також майстер-класами із вивчення багатоплановості пейзажу, його технік та стилістичних особливостей.

Тематичні екскурсії для груп проводяться лише за попереднім записом, за тел..: 235 88 56, 

Творці українського пейзажу: фото 1Творці українського пейзажу: фото 1 Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького
067 609 75 26

Вартість вхідних квитків:
Для дорослих – 25 гривень.
Для студентів, учнів та пенсіонерів – 10 гривень.
Вартість екскурсійного обслуговування – 40 гривень.

Приєднуйтесь до соцмереж Vgorode.ua - Telegram, Viber, Instagram, Facebook

Це чат - пиши та читай 👇
Ще в розділі Виставки
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах