Львів на перетині епох: унікальний фотопроект

Новина - Дозвілля та їжа - Львів на перетині епох: унікальний фотопроект

Новина - Дозвілля та їжа - Львів на перетині епох: унікальний фотопроект

Дозвілля та їжа
31 сiчня 2015 23:00

Vgorode вирішив нагадати про чудовий проект Миколи Кравцова "Моменти з минулого Львова", де давнина так філігранно зливається з сьогоденням.

Підписи до фото - автора.

1. Це біля пожежної частини на вул.Підвальній. Фото початку ХХ ст. На машині написано – “Львівське добровільне рятункове товариство”.

Львів на перетині епох: унікальний фотопроект фото

2. Пл. Галицька. Будинки 14 та 15 на площі Галицькій. Між ними — найвужча вуличка в центрі, яка колись називалась Крива, зараз вона є частиною вул. Нижанківського.

Львів на перетині епох: унікальний фотопроект фото 1

3. Пл. Катедральна, вул. Театральна. Як виявилось, ця частина вул.Театральної в середині ХІХ ст. називалась Різницькою, бо тут розміщалось біля сорока м’ясницьких лавок і вони прямо тут рубали і продавали м’ясо. При цьому в кількох метрах від цього всього, навколо кафедрального собору в ті часи було кладовище. 

Львів на перетині епох: унікальний фотопроект фото 2

4. Пл. Ринок, вхід до ратуші. В 1880 році в честь візиту австрійського імператора Франца Йосифа до Львова над входом в ратушу встановили скульптурну групу з алегоріями Гостинності, Мужності і Патріотизму. Також перед входом встановили двох левів з гербами міста.

Львів на перетині епох: унікальний фотопроект фото 3

5. Пл. Соборна, вул. І.Франка. Електричний трамвай в цьому місці почав ходити в 1909 році. Це був маршрут LJ. Тоді маршрути позначались буквами які означали кінцеві станції: Lyczakow—Janowska (зараз вул.Шевченка).

Львів на перетині епох: унікальний фотопроект фото 4

6. Вул. Валова. Фото зроблене під час Другої світової війни після боїв за Львів. На фоні будинок побудований в 1910 році на замовлення відомого львівського лікаря-окуліста Теодора Балабана. На першому поверсі в цьому будинку з 1912 року і по сьогоднішній день розміщується міська ощадна каса.

Львів на перетині епох: унікальний фотопроект фото 5

7. Проспект Свободи. Пам’ятник королю Яну ІІІ Собєському був встановлений тут в 1898 році як герою Віденської відсічі. З того часу це місце стало улюбленим об’єктом для фотографій. В 1950 році пам’ятник був перевезений до Польщі і встановлений в Гданську.

Львів на перетині епох: унікальний фотопроект фото 6

8. Початок вул. Зеленої. 1944 рік. Радянські солдати ведуть бої під час Львівсько-Сандомирської операції, завдяки якій від німецьких військ було звільнено Західну Україну та частину Польщі. Операція була проведена дуже швидко, тому відступаючі німецькі війська навіть не встигли взірвати замінований ними Львів.

Львів на перетині епох: унікальний фотопроект фото 7

9. Базар на пл. Ринок існував до 1944 р. Тут торгували овочами, фруктами, молочними продуктами, а також квітами. Цікаво, що мили вони овочі і фрукти прямо в фонтанах з статуями. А самі фонтани збудовані на місцях старих водойм, які в ті часи забезпечували потребу міста в воді.

Львів на перетині епох: унікальний фотопроект фото 8

10. Схоже, що статуя лева деякий час стояла перед входом в Оперний театр. Оскільки на фасаді за ним польський герб, то можна припустити, що фотографія зроблена в міжвоєнний період між 1918-1939 р. Цікаво в честь чого там встановили лева, бо на старіших фотографіях оперного його ще не було.

Львів на перетині епох: унікальний фотопроект фото 9

 

ЩЕ  ЦІКАВО ПРО ЛЬВІВ ТУТ 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах