Чи зроблять з кінотеатру "Львів" кіноконцертний зал

фото:lviv.nezabarom.ua

фото:lviv.nezabarom.ua

Дозвілля та їжа
04 березня 2015 18:40

Кінотеатр “Львів”, в минулому, один з найпопулярніших кінозакладів, сьогодні занепадає, і вже незабаром львів’яни можуть його втратити, як це вже сталося з багатьма іншими кінотеатрами нашого міста.

Буквально за рік чи два волога та недбалість перетворять будівлю у непридатну для використання коробку, якщо львівська громадськість не скаже свого вагомого слова. Але справа навіть не в словах, а в тому ступені руйнації, до якого довела недбалість влади. В кінотеатрі пахне цвіллю і важко дихати, бо опалення не працює, на сцені  провалюється підлога, а там, де висить екран – величезна тріщина. Експлуатувати його зараз неможливо. Та й час такий, що навряд чи  ремонт кінотеатру на часі. І все ж небайдужі львів’яни хочуть  зробити все, щоб зберегти у відпочинковій зоні цю споруду.


"Ми хотіли зробити з нього кіноконцертний зал"


Vgorode  поцікавився у голови постійно діючої комісії з культури ЛОР Романа Ковальчука, який візьме участь в засіданні ініціативної групи, яке ж майбутнє в колишнього флагмана кіномистецтва?

- Кінотеатр "Львів" не просто в занедбаному, а  в жахливому стані, - розповідає Роман Ковальчук. 

Колись його збудували як тимчасову споруду, без фундаменту, зате з двома  кінозалами. Один з них розрахований на 800 місць. Ми давно хотіли привернути до цього об’єкта увагу громадськості і влади, а оскільки кінотеатр на балансі обласної ради, то ми вирішили виділити на його ремонт 200 тисяч гривень, але перед тим - провести експертну оцінку робіт. Пробували залучити інвесторів, які б допомогли у цій справі. І такі були, але оглянувши будівлю і, зрозумівши, скільки туди коштів треба вкласти – відмовились.


Підрахували -  за голову взялися


Мені на початку дуже сподобалась ідея наших депутатів зробити  з кінотеатру кіноконцертний зал. Це було б просто чудово – у відпочинковій зоні Стрийського парку такий об’єкт був би дуже  актуальним. Але коли почались підрахунки, ми за голову схопились.  До будівлі, в такому разі, треба було б робити прибудову, де розміщені були б гримерки для акторів і співаків, провести нормальний ремонт, завезти апаратуру. А все це не лише коштує зараз величезних грошей, а ще й не на часі, бо ніхто не знає, що буде завтра. Тому всі ці плани в дуже далекому майбутньому.

Продавати такі об’єкти недоцільно, бо, як показує практика,  продані  культурні чи спортивні заклади ніколи більше вже не виконують своїх функцій в плані культури чи спорту.


 "Будівля руйнується на очах"


Андрій Бондаренко, представник ініціативної групи "Поверніть нам Львів":

- Нас дійсно хвилює доля кінотеатру "Львів", який, як і інші кінотеатри  у Львові, може просто зникнути. Ніхто нічого не робить.

В кінозалі останні сеанси демонструвались ще в листопаді минулого року. Приміщення не опалюється,  все  просякло цвіллю і величезний кінозал руйнується на очах. Але ж безвихідних ситуацій не буває! І є люди, які хочуть врятувати цю будівлю.

До речі, за допомогою до нас звернулися самі чиновники з департаменту культури Львівської ОДА. Сьогодні ми всі збираємось і будемо вирішувати, як можна врятувати  кінотеатр.

Можливо, всі гуртом, згенеруємо цікаві ідеї для реактивації кінотеатру "Львів" та сформулюємо позицію громади стосовно майбутньої долі закладу.

Що вирішить ініціативна група, буде відомо пізніше. Але, з усього судячи, вся справа впирається в фінансування. Без нього - порятунок кінотеатру "не  світить".


Перші висновки перших громадських обговорень


Керівництво кінотеатру готове підтримати громадські ініціативи, управління культури ЛОДА працює над лобіювання програми ревіталізації кінотеатру і створення на його місці Центру українського кінематографу, представники громадськості готові розпочинати роботу над ревіталізацією кінотеатру, не чекаючи на усі численні бюрократичні процедури, намагаючись таким чином врятувати будівлю від подальшої руйнації та занедбання.

Тепер ініціативна група готує збори однодумців, які "бачать це місце як місце нереалізованих можливостей, а не споруду з "мільярдом" проблем". Про це повідомив Zaxid.net.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ НОВИНИ ЛЬВОВА

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах