У Львові відкрили V Фестиваль авторських писанок

Новина - Дозвілля та їжа - У Львові відкрили V  Фестиваль авторських писанок

Новина - Дозвілля та їжа - У Львові відкрили V Фестиваль авторських писанок

Дозвілля та їжа
03 квiтня 2015 17:26

3 квітня в місті Лева перед Великоднем традиційно відкрили  галерею авторських писанок. Про це повідомляє Вголос.

За словами організатора святкової події Андрія Сидора, до Великодня на фестивалі буде представлено 50 півметрових та метрових писанок. Але найбільшою серед них буде триметрова великодня красуня.


Львів’яни побачать півсотні великих писанок


На Великдень львів’янам покажуть півсотні писанок більшого і меншого розміру. Одну з них організатори передадуть військовим до Маріуполя.

"Сподіваємося, що львівська писанка зігріє тіло і душу наших братів, які боронять українську землю на Сході України", – підкреслив організатор і додав, що разом з писанкою організатори планують передати на Схід речі для військових, які закликають приносити до галереї.


Родзинкою фестивалю буде  писанка заввишки три метри


Родзинкою фестивалю стане триметрова писанка, в оздобленні якої використали  елементи художнього ткацтва, дерев’яні та писанкові символи.

Як зазначила керівник Львівської дитячої школи народних мистецтв Лілея Квасницька, над виготовленням писанки працювали два тижні.


З чого складається великодня красуня


"Каркас писанки складається з восьми металевих елементів, на які було натягнуто льняну основу – шнур. І на цій основі ми вже ткали елементи, основні з яких – риба і птах", – розповіла мисткиня.

Вона також сказала, що образ птаха доволі часто зустрічається у полтавських писанках, а зображення риби використовується по всіх писанкових районах країни.


До роботи залучили професійних художників і переселенців  з Криму


На відміну від минулого року, коли над виготовленням триметрової писанки працювали діти зі школи народних мистецтв, цього року до роботи було залучено професійних художників.
"Торік наша писанка була більш кольоровою і мала безліч дрібних деталей. Цього року ми зробили її напівпрозорою й мереживною", – підкреслила Лілея Квасницька.

До участі в фестивалі долучилися і переселенці. Кримчанка Вікторія Поліщук разом з друзями цілий день розписувала писанку під назвою "Тюльпан Миру":

"Під час розпису ми використовували декілька кольорів. Чорний – то колір війни, червоний – пролитої за свободу крові, блакитний – колір кримськотатарського народу, жовтий – нашого сонця, золотий – колір олігархів, які також мають працювати для добробуту України", – пояснила переселенка.


Писанки можуть бути стильними і модерними


Своєю чергою начальник управління культури Львівської МР Ірина Магдиш сказала, що традиційне християнське свято має бути різним – і у вишиванках, і у джинсах.

"Свято має модернізуватися так само, як і українська писанка. Вона може бути традиційною, камуфляжною або в "джинсах". І чим різноманітнішими і модернішими будуть наші писанки, тим всі ми матимемо більше шансів на виживання і продовження свята", – запевнила чиновник.

Галерея писанок працюватиме до 19 квітня на пл. Музейній (біля Домініканського собору).

 

ЧИТАЙТЕ ЩЕ:

Не пропусти: До Львова приїхав "Музей цікавої науки" 

У суботу та в неділю проїзд для транспорту на пл. Катедральну буде закритий 

4 квітня у Львові відкривається Великодній ярмарок

3 квітня: яке сьогодні свято та у кого іменини

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах