На стінах Веринської церкви на Львівщині зобразили Кузьму Скрябіна в образі Іоанна Хрестителя

фото: соціальні мережі

фото: соціальні мережі

Дозвілля та їжа
20 квiтня 2015 10:37

 Там же на розписах можна побачити героїв Небесної сотні. 

Про це пише kp.ua.

На  стінах Веринської церкви  на Львівщині зобразили Кузьму Скрябіна в образі Іоанна Хрестителя фотоЦерква Архістратига Михаїла в селі Верин (Львівщина) відома на всю округу своїми незвичайними фресками.

 

На  стінах Веринської церкви  на Львівщині зобразили Кузьму Скрябіна в образі Іоанна Хрестителя фото 1

П’ять років тому львівський художник Микола Гаврилів зобразив на стінах храму знайомі усім українцям обличчя. Тоді в церкві з’явилось зображення Віктора Ющенка, його дружини і сина, які стоять біля Матері Божої. Багато було розмов навколо такого творіння, проте фрески до цього часу красуються на стінах храму.

 А декілька тижнів тому художник намалював нові обличчя на стінах церкви. Цього разу в образі Іоанна Хрестителя з’явився  Андрій ("Кузьма") Кузьменко. Тут же можна побачити на стінах храму героїв Небесної сотні Сергія Нігояна, Михайла Жизневського і Юрія Вербицького.

- Я більш, ніж півроку працював над сюжетною лінією " Явлення Христа народу", - розповів  художник Микола Гаврилів. – Спочатку хотів зобразити в образі Іоанна Хрестителя кардинала Любачівського, проте не знайшов його портрета в молодості. Та якось одного дня настоятель храму, отець Василь Говгера, запропонував мені намалювати Іоанна Хрестителя в образі Кузьми Скрябіна. І я вважаю, що обличчя співака вписалось в сюжетну лінію фрески якнайкраще. Ніякої спекуляції на образі Кузьми, який трагічно загинув, немає. Я як художник маю повне право вибирати для своєї творчості той чи інший прототип. Наприклад, люди біля Хрестителя – Кузьми – реальні жителі села Верин.

 До речі, самі прихожани церкви Архістратига Михаїла зовсім не дивуються з нових облич на стінах храму. З цікавістю шукають в образах знайомі риси своїх рідних, друзів, сусідів, а на знаменитих персонажів майже не звертають уваги.

Людей вже важко здивувати після  появи на стінах храму зображення Ющенка та його сім’ї, - посміхається художник. – Ще уточню, що з недавнього часу в Європі, та й в нашій країні, в храмах малювали світських людей. В розписах храму в Верині я також відійшов від традиційного візантійського іконопису. Зараз на стінах церкви близько 500 образів. Розмальовую стіни вже близько 8 років і, думаю, що в цьому році вже закінчу роботу.

 Поки що невідомо, як на  зображення Кузьми Скрябіна в образі Іанна Хрестителя відреагували батьки  співака, який загинув. Мовчать і в Львівській архієпархії УГКЦ.

Ще новини Львова:

У Львові пластуни урочистим маршем відзначили День присяги (відео)

Парки Львова: 15 цікавих фактів

Сьогодні на Львівщині розпочинаються українсько-американські військові навчання

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах