ТОП "зелених" ініціатив Львова: як зміниться місто

фото:vk.com

фото:vk.com

Дозвілля та їжа
23 квiтня 2015 13:39

Про 11 "зелених" ініціатив Львова, де у  місті до кінця року облаштують громадські простори, хто розробляє проекти і як міська громада долучається до урбан-ідей  інформує "Львівська пошта".

ТОП "зелених" ініціатив Львова: як зміниться місто фотоУ Львові активно тривають урбаністичні перетворення. Торік за озеленення та облаштування громадських просторів міста взялись активісти.

Нині ж естафету перехопила мерія – в міськраді планують до кінця 2015-го реалізувати низку проектів облаштування занедбаних територій міста Лева. 

За даними міських райадміністрацій і львів’ян, зараз просторів, які потребують упорядкування, близько 50! Аби їх довести до ладу, кажуть у ратуші, треба з десяток років. До розробки проектів скверів та парків залучають ініціативних і талановитих львівських студентів.

“Пошта” визначила топ-11 зелених перетворень міста, які зовсім скоро здивують львів’ян.


 Галицьке перехрестя зазеленіє


ТОП "зелених" ініціатив Львова: як зміниться місто фото 1

Важливий і масштабний проект — облаштування парку при в’їзді в місто зі сторони Галицького перехрестя в районі вул. Б. Хмельницького (між перетином її з вул. Грінченка та вул. Липинського). На ці роботи в бюджеті міста передбачили 2 млн 500 тис. грн.

“Там є довгі будинки, а перед ними простір. Це не сквер, а незрозуміло що. Люди протоптали доріжки на газоні. Там би пасувало облаштувати місце для відпочинку. Проект розробляють студенти Львівської політехніки. Думаю, через два тижні представимо його на загальний осуд. Попередньо плануємо, що це буде міні-парк, який прикрашатиме в’їзд у місто. 

Передусім цей простір має бути зручним для жителів, аби було зрозуміло, що це – початок міста Лева, а не село Пустомитівського району”, – розповіла “Пошті” начальниця управління адміністрування, будівництва та розвитку інфраструктури департаменту розвитку Львівської міської ради Олександра Сладкова.  


               Дворик ратуші відкриють

 


ТОП "зелених" ініціатив Львова: як зміниться місто фото 2

Імовірно, згодом львів’яни та гості міста зможуть насолодитися відпочинком і у дворику ратуші.

“Ми думаємо над тим, аби відкрити для загалу і дворик у будівлі мерії. Наразі грошей на такий проект не передбачили. Збираємо ідеї та пропозиції дизайнерів. Думаємо, що коли трохи змінимо подвір’я, його відкриватимуть не лише на свята.

Хочемо, аби там були цікаві інсталяції, обов’язково освітлення треба облаштувати. Необхідний час, аби до реалізації таких ідей підійти цікаво, по-мистецьки. Наразі обговорюємо проект”, – зазначає Олександра Сладкова.  


      Парк культури: всі ідеї – на воркшопі

 


ТОП "зелених" ініціатив Львова: як зміниться місто фото 3

Є у Львові й ідеї щодо ревіталізації Парку культури ім. Богдана Хмельницького. З кожним роком він старішає, тож потребує оновлення. Містяни пропонують облаштувати там відкритий кінотеатр, тренувальний майданчик для собак, дитяче кафе, петанк, столи для пінг-понгу і розвинути велоінфраструктуру.

В місті вже відбулися перші громадські обговорення, а 23 – 24 травня планують провести воркшоп. Будуть запрошені архітектори, ландшафтні дизайнери, представники бізнесу та львів’яни.

В середині ж липня планують провести другий, уже міжнародний, воркшоп. На нього приїдуть спеціалісти з Німеччини, Польщі та Білорусі. Впродовж тижня вони у групах розроблятимуть проекти, а потім оберуть переможця. Далі оголосять тендер на розроблення вже самого проекту, який затвердить міськрада і профільне міністерство. Ревіталізація Парку культури – довготривалий процес. До нього планують залучити здебільшого спонсорські та грантові кошти.


           Про пам’ятник і "райські" сади

 


ТОП "зелених" ініціатив Львова: як зміниться місто фото 4

На початку квітня у Львові вандали осквернили пам’ятник жителям Львівщини, які поляг­ли в Афганістані у 1979 – 1989 роках (поблизу стадіону СКА). Спершу невідомі відпиляли ліву руку і пошкодили коліно лівої ноги скульптури, а згодом відрізали й голову воїна.

“Випадок став поштовхом взятися за роботу – відновити пам’ятник та облаштувати простір навколо нього. Територія довкола дуже занедбана, тож треба її окультурити, бо не маємо права пам’ятник воїнам тримати в такому вигляді. Там навіть жодної лавки нема! – розповідає Олександра Сладкова.

– Над проектом іще працюють, але точно знаю, що вимостять доріжки там, де люди витоптали стежки. Стосовно рослинності, то там є старі дерева, про які не дуже дбають. Хочемо досадити більше зелені. До речі, є пропозиція на цій території посадити сад райських яблунь на честь Героїв АТО. Але така ідея лиш витає в повітрі. Ні з ким її ще не узгоджували”. 


   До дня міста відремонтують вулицю Леся Курбаса


ТОП "зелених" ініціатив Львова: як зміниться місто фото 5

До Дня міста у Львові планують завершити роботи на вул. Леся Курбаса. Опісля вона стане пішохідною зоною. Відповідно до проекту, дорога і тротуар будуть на одному рівні, старе асфальтне покриття замінять штучною бруківкою.

Планують також висадити дерева і поставити лавки. Вартість ремонтних робіт – півмільйона гривень.


Сквер на Сихові: ініціатива громади

 


ТОП "зелених" ініціатив Львова: як зміниться місто фото 6

Ще один масштабний проект озеленення міста – сквер на Сихові, що на просп. Червоної Калини, 109. “Унікальність облаштування цього простору в тому, що жителі району самі зголосились упорядковувати сквер, громада сама знайшла архітектора і розробила проект. Наразі його ще допрацьовують”, – розповідає Олександра Сладкова.

Містяни майже півроку боролися з забудовниками, аби з покинутого скверу можна було зробити місце для сучасного громадського простору із пристосуваннями для людей з особливими потребами та незрячих. Зараз власним коштом жителі встановили лавки та смітники, висадили дерева і квіти. Вже встановили скульптуру Матері Божої, а довкола неї вистелити декоративний камінь.

Громада з власної кишені на облаштування скверу вже витратила понад 20 тис. грн. До того ж містяни домоглися від мерії 700 тис. грн із бюджету розвитку міста для заміни мощення у сквері та облаштування безбар’єрних заїздів для матерів із візочками та людей з особливими потребами.


Який парк назвуть іменем Кузьми "Скрябіна"?


ТОП "зелених" ініціатив Львова: як зміниться місто фото 7

Депутати Львівської міськради досі мізкують над тим, який зі скверів міста назвати іменем відомого співака Андрія Кузьменка, що трагічно загинув у лютому у ДТП. Та остаточне рішення за громадою.

Під час громадських слухань запропонували кілька варіантів місць для скверу. “У нас є кілька просторів, які можна облаш­тувати і назвати в честь співака. Плануємо за місяць-півтора оголосити конкурс ідей жителів, які згодом ляжуть в основу проектування. На жаль, на слуханнях не дійшли спільної думки, як саме мусить виглядати цей простір: чи це буде сцена, чи камерний простір. Одне з другим поєднати досить важко. Наразі згоди в громаді не побачили”, – зазначає Олександра Сладкова. 


Городоцьку й далі озеленюватимуть


ТОП "зелених" ініціатив Львова: як зміниться місто фото 8

На Городоцькій водії загромаджують автівками острівці безпеки, тому на вулиці висадять дерева та встановлять обмежувальні стовпці, що перешкоджатимуть паркуванню автомобілів посеред дороги. На реалізацію цієї ініціативи в міському бюджеті планують закласти 34 тис. грн.

Нагадаємо, що навесні 2014-го група активістів уже висадила дерева на частині острівців безпеки посередині Городоцької. Кошти на реалізацію озеленення небайдужі львів’яни зібрали самотужки.

“Ми побачили, що із зеленими насадженнями вулиця стала виглядати по-іншому. Спершу вирішили дерева досадити для краси, та бачимо, що першочерговою причиною проекту стало перешкодити  паркуванню авт. Є нині в місті проблема – боротьба з горе-паркувальниками”, – додає начальниця управління адміністрування, будівництва та розвитку інфраструктури департаменту розвитку Львівської міської ради. 


Сквер на Японській буде тематичний


ТОП "зелених" ініціатив Львова: як зміниться місто фото 9

Наступний проект, який планують втілити в життя ще цього року, — сквер на вул. Японській (Франківський район).

“Там встановлять знак людям, хворим на СНІД. Районна адміністрація вирішила, що цей сквер потрібно трохи переоблаш­тувати. Так, коштів, які виділили для організації цього простору, вистачить для ремонту лавок і оновлення рослинності. Дві бригади львівських студентів уже працюють над розробкою проекту. У сквері ще обов’язково має бути велодоріжка. Також потрібно обладнати підходи з різних вулиць”, – розповідають у департаменті розвитку. 


Сад на Пасічній


ТОП "зелених" ініціатив Львова: як зміниться місто фото 10

Озеленити планують і простір навколо храму Благовіщення Пресвятої Богородиці. Там висадять сад і встановлять лавки.

“Представники церкви звернулися до міськради, мовляв, біля храму є порожня ділянка. Вони запропонували якось обладнати цей простір, тож ми замовили проект у Лісотехнічному університеті. Попередньо плануємо навколо висадити сад “Благовіщення”. Цьому району не вистачає рослинності. Ідею реалізовуватиме церква власним коштом”, – зазначає Олександра Сладкова. 

 


Якою ж буде площа Святого Юра?


Відредаговану версію концепції проекту пам’ятника Митрополитові Андрею Шептицькому у Львові та реконструкції площі Святого Юра опублікували в мережі Інтернет. У проекті передбачене перенесення траси автомобільної дороги на відрізку від вул. Листопадового Чину до вул. Митрополита Андрея ближче до навчальних корпусів Львівської політехніки – це має оптимізувати організацію транспортного і пішохідного руху. 

ТОП "зелених" ініціатив Львова: як зміниться місто фото 11

Планують облаштувати пішохідні переходи через проектовану дорогу (один із них – світлофорний), велодоріжки, зупинку громадського транспорту й автостоянку. Транзитний проїзд площею з вул. Озаркевича ліквідують, тож вона стане пішохідною (узвіз), з можливістю проїзду обслуговуючого транспорту.

Зі зміною траси проїжджої частини планувальна структура площі стає просторово цілісною, значно збільшується пішохідна зона перед входом до комплексу собору святого Юра, існуючі дерева максимально зберігаються і стають органічною складовою площі, додають автори проекту.

Інвентаризацію зелених насаджень провели спеціалісти ботсаду Національного лісотехнічного університету. Під проектовану дорогу попадають (під реконструкцію – вирубка і пересадка) деревно-чагарникові рослини, з них 10 у доброму стані, 26 у задовільному (хворі) та 15 у незадовільному (сухостої). У проекті передбачено висадити до 100 деревно-чагарникових рослин. Пам’ятник Митрополитові Андрею Шептицькому запроектований на гранітному стилобаті й орієнтований на південний схід.

Всі фото з сайту www.lvivpost.net

Львів у новинах:

Через чергову поломку "Інтерсіті" пасажири просиділи в лісі дві години

Пам'ятка городянина: 5 порад як вберегти ровер від крадіжки 

На Львівщині в ДТП постраждали 5 людей, з них двоє бельгійців 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах