У Львові відбудеться фестиваль вуличного мистецтва Urban Exploration Fest Lviv

фото: Urban Exploration Fest Lviv

фото: Urban Exploration Fest Lviv

Дозвілля та їжа
29 квiтня 2015 10:05

 

У Львові йде підготовка до другого масштабного фестивалю вуличного мистецтва. Яким він буде і чим здивує?

У Львові відбудеться фестиваль вуличного мистецтва Urban Exploration Fest Lviv фото

                                             фото: Urban Exploration Fest Lviv

Вдруге у нашому місті Urban Exploration Fest Lviv презентуватиме вуличне мистецтво. Це масштабний фестиваль, який триватиме впродовж усього літа в різних локаціях Львова і складатиметься з візуальної частини, театральних та музичних подій, пише www.lvivpost.net. то

Організатори наголошують, що Urban Exploration Lviv Fest – це величезний соціокультурний проект, який впливатиме на різні частини життя нашого міста через мистецтво. “Ми вдихатимемо яскраве і сучасне життя в забуті та покинуті будівлі, наповнюючи їх молодістю, креативом, кольорами і теплом наших сердець”, – амбіційно заявляють вони. 

Розпочне свою роботу фестиваль уже 5 червня в приміщенні “Фабрики повидла”. “Пошта” поспілкувалася з організаторами проекту і дізналася, чим вони дивуватимуть львів’ян та гостей міста цього року.


 Як це було


У Львові відбудеться фестиваль вуличного мистецтва Urban Exploration Fest Lviv фото 1

                                             фото: Urban Exploration Fest Lviv

Вперше наше місто Urban буквально сколихнув улітку минулого року. Фестиваль поєднав вуличне мистецтво із класикою живопису, театр з андеграундною музикою, майстерні з розвагами. 

Місце проведення обрали теж доволі автентичне – закинуту “Фабрику повидла”. Донедавна будівля фабрики стояла пусткою, була руїною, але організатори разом із волонтерами зробили із закинутих катакомб справжнє пристанище для нової культури. Ба більше, створили окремий арт-центр у закинутому військкоматі на вулиці Каліча Гора, 5. 

На першому Urban Exploration Fest Lviv близько 15 учасників на розсуд публіки представили десять видів унікального мистецтва. Окрім українських митців, власну виставку презентувала гостя з Японії. Для організаторів заходу це було несподіванкою, адже вони й не сподівалися, що до участі в події зголосяться закордонні учасники.

Презентували себе й актори театрів. Ніхто в Західній Україні їхніх постановок ще не бачив, тому для гостей фестивалю це стало приємним сюрпризом. Кожна вистава була настільки сповнена сенсу, що після неї мало хто залишався байдужим. Що й не дивно, адже темою, яка об’єднувала такі різні роботи, стала вій­на. Організатори Urban, а саме Анаід Агаджанова, вирішила присвятити одну з вистав своєму знайомому Антону Романову, який на той час перебував у зоні АТО. А на перегляд однієї з молодіжних постановок завітав відомий режисер Сергій Проскурня.

Була зроблена ставка на те, що навіть досить різні проекти можуть бути взаємодоповнюючими. Одним із прикладів такого об’єднанням став майданчик майстерні, де хлопці з Franky Kusto, окрім того, що складали новий велосипед, робили свою музику. Згодом їхні друзі з проекту Dim Yog долучилися до виставки, запропонувавши створити свій екомайданчик. А ті своєю чергою запросили фотографа Машу Вейсберг, яка демонструвала художню фотографію.

Масштаби Urban вражали. “Фабрику повидла” відвідало більш ніж півтори тисячі людей. Щоправда, на різних подіях фестивалю відвідуваність була різною: на одних гостей було аж забагато, а на інші майже ніхто не прийшов.

 


Яким буде Urban


Цього року фестиваль набув нового формату, нових обрисів. Тепер він матиме візуальніше спрямування. Організатори обіцяють більше виставок живопису, фотографій, експериментів з візуальною картинкою. 

Мета нового Urban – знайти невідомих або ж маловідомих творців, які зможуть заявити про себе на повен голос. Цей фестиваль може стати для них хорошим стартапом на теренах України. 

Приміщення “Фабрики повидла” поділять на чотири зони візуалізації. Перша – резиденти: запрошені учасники фестивалю, відомі художники зі стажем (серед них буде і львівський художник Лесь Панчишин, який сам себе рекламує; це звісно неабияка допомога організаторам). Другу зону виділять організаціям, різноманітним галереям, які зможуть виставляти там свої проекти. Третю – конкурсантам (учасникам, які самі виявлять бажання представити свої роботи для загального огляду). Четверту – представникам областей (учасникам з цілої країни, яких спеціально розшукали, аби гості мали змогу оцінити мистецтво з різних куточків нашої держави).

Програма фестивалю включає, крім візуальної (основної) частини, майстер-класи, виступи музичних гуртів і театральні вистави. Щотижня вона повністю змінюватиметься: нові художники, нові вистави, нові концерти, нові заходи. Все це забезпечить динаміку фестивалю та постійний “обіг” гостей і учасників. 

Дивуватиме й новий майданчик – літературний, організатором якого став літературознавець Андрій Скородзієвський. Актори театрів теж вирішили не пасти задніх і знову здивувати публіку. Зокрема, минулорічний учасник фестивалю, “серце” Urban  Антон Романов здійснив із театром MUTABOR постановку “Дому на кордоні”. 

Вдруге під час фестивалю вражатиме гостей Катерина Бочкар, якій минулого року під час Urban вдалося продати три свої картини. І це при тому, що зі самого початку метою фестивалю був не продаж мистецьких робіт, а представлення самого мистецтва. 

Новинкою для гостей стане презентація флуорохудожньої експозиції від Аннети Саламандри і Тараса Хабреля  – творення зображення за допомоги флуоресцентних ламп. Торік Аннета і Тарас теж представляли свою виставку, від якої відвідувачі були у захваті. Тож тепер продов­жили роботу над удосконаленням експозиції, аби цього року презентувати нові світлові зображення.

Програма фестивалю включає, крім візуальної (основної) частини, майстер-класи, виступи музичних гуртів і театральні вистави. Щотижня вона повністю змінюватиметься: нові художники, нові вистави, нові концерти, нові заходи

Як уже мовилося, на другому Urban представлять нові виставки та нові види мистецтва. На сьогодні заявки на участь у фестивалі подали нові цікаві та неординарні особистості.  Якщо ви зацікавлені і маєте що показати – долучайтесь! Платформа фестивалю працює в режимі онлайн. Організатори наголошують: завжди можна зімпровізувати і поєднати один проект з другим – власне це і є метою Urban Exploration Fest Lviv!

Анаід Агаджанова розповідає: “Кожен із нас, навіть попри те, що творчістю в повсякденному житті не займається, на фестивалі є безумовно творцем”. І стверджує, що комунікація та організація проектів – це і є мистецтво. Фестиваль дасть можливість всім охочим реалізувати власний талант – якщо не в мистецтві, то хоча б у організації. “Фабрика повидла” потребує реставрації, а на формування виставок знадобиться чимало часу. Відповідно кожен, хто зацікавлений у підтримці фесту, матиме чим зайнятися. Urban завжди радий новим людям і новим творцям.

Львів у новинах:

На День міста відбудеться безплатна екскурсія з Ігорем Лильо

Як виглядатиме парк "Індустріальний" на вулиці Липинського (фото) 

У Львові відкривають мистецький проект у тюрмі 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах