У Львові з’явилась інтерактивна карта перейменованих вулиць

фото:mordolff.livejournal.com

фото:mordolff.livejournal.com

Дозвілля та їжа
20 травня 2015 17:27

У львівському Центрі міської історії відбулася презентація проекту "Вулиці Львова" – інтерактивної бази даних, з сучасними і старими назвами вулиць і площ міста, яка дозволяє відстежувати історію перейменувань. Про це повідомляє zaxid.net.

У Львові з’явилась інтерактивна карта перейменованих вулиць фото

Унікальний проект тим, що уся інформація візуалізована на карті на базі Google Maps. Невдовзі автори обіцяють запустити мобільну версію.

За основу обрано сучасну карту міста. Це дає можливість прослідкувати історію сучасних вулиць: назви розташовано у хронологічному порядку від діючої до найдавнішої з поданим в дужках періодом функціонування кожної.

Для пошук сучасних та історичних назв здійснюється через функцію простого чи розширеного пошуку. Автори твердять, що не орієнтувалися на єдиний варіант транслітерації назв, а навпаки намагалися передбачити найпоширеніші варіанти транслітерування, щоб спростити пошук для користувачів.

Масові перейменування вулиць Львова пов’язані із важливими політичними змінами. Наприклад, у 1870-х роках значну частину вулиць було перейменовано на честь польських діячів і подій, які вважалися ключовими для польської історії. Хвилі перейменувань у XX столітті віддзеркалювали ідеологічні, національні та політичні преференції влади і приналежність міста до різних держав.

Радикальними та частими були перейменування у період Другої світової війни, коли у місті змінювалися радянська та німецька окупації. Проспект Свободи впродовж Другої світової війни перейменовували п’ять разів.

Особливо вражає сучасних львів’ян факт, що колись тут висіли таблички "вул. Адольфа Гітлера", зазначила автор флеш-мобу, присвяченого історії перейменувань проспекту Свободи, Олександра Провозін.

Остання хвиля перейменувань вулиць у Львові відбулася у 1990-х. Саме у 1990 році з’явилася назва "проспект Свободи". У 1993 році у місті діяла спеціальна комісія з перейменувань, щоб нові назви вулиць підбиралися ґрунтовно і вмотивовано. Декомунізація Львова була бажаною і динамічною. Так відбувалося становлення нової ідентичності міста.

"У Львові декомунізація відбулася на початку 90-х, коли це було логічно. Тепер в Україні, користуючись законом, інші міста можуть зробити це. Ця зміна ідеологічна, зміна символічна є дуже важливою для суспільства. Лише вона не має потурати популізму в політиці і не має відводити на задній план реформи", - зазначила ZAXID.NET автор проекту "Вулиці Львова" Марія Погорілко.

Проте, історію за допомогою згадуваної бази "Вулиці Львова" можна відчитувати й індивідуально.

"Проект подобається школярам. Це незвично і цікаво: знайти на інтерактивному екрані свою вулицю і зазирнути в історію. Діти спочатку цікавляться своєю вулицею, потім вулицею, де ходять до школи, потім згадують назву вулиці, де мешкає бабуся. Це захоплює", - розповіла Марія Погорілко.

"Вулиці Львова" можуть стати в нагоді і тим, хто приїжджає до міста, щоб більше дізнатися про своє коріння, родину. З такою картою буде по- дитячому захопливо пройтися вулицями, де колись народився дід, де вирували його дитинство, молодість.

Львів у новинах:

У Львові трамвай збив дівчину

Як у Львові відзначатимуть День вишиванки [ФОТО]

Польша упростила выдачу виз для украинских болельщиков на финал Лиги Европы

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах