Ранні овочі накопичують багато нітратів. Крім цього, концентрація цих хімічних сполук в овочах, які вирощені в захищених ґрунтах (теплицях, парниках), більша, ніж в овочах, які вирощуються у відкритих ґрунтах або під відкритим небом., Ранні овочі – це суміш нітратів та пестицидів, застерігає Галицький відділ Львівського міського управління ГУ Держсанепідслужб
Інтенсивне забруднення довкілля нітратами пов’язане з виробничою діяльністю людини. Особливу роль в цьому процесі відіграє інтенсивне застосування азотних добрив, що призводить до різкого збільшення вмісту нітратів не тільки в ґрунтових і поверхневих водах і ґрунті, але й у сільськогосподар Саме овочі є основним джерелом поступлення нітратів в організм людини. Особливої актуальності це питання набуває з появою на наших ринках широкого асортименту привозних овочів, які вирощуються в теплицях та парниках і містять у собі значну кількість нітратів. Регулярне поступлення підвищених доз нітратів з харчовими продуктами негативно впливає на організм людини. Зокрема, вони підвищують вміст метгемоглобіну в крові і викликають захворювання метгемоглобінемі Виражена синюшність шкіри та слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість); загальна слабкість, сонливість, (у дітей неспокійна поведінка), запаморочення голови, сильні головні болі, потемніння в очах; задишка, порушення координації, зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень; у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан. Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів. При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація. В організмі виникає цілий ряд порушень: підвищується концентрація метгемоглобіну крові — більше 2%, а це спричиняє кисневе голодування органів і тканин; можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними "гинуть" і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість потрібно: - кількість нітратів зменшується в разі ретельного миття та чищення овочів на 10-15%. Петрушку, кріп, салату рекомендують вимочувати дві години перед споживанням. У картоплі, моркві, буряках, капусті, якщо потримати їх годину у воді, вміст нітратів зменшиться на 25-30%; - у процесі варіння моркви та буряка нітрати переходять у воду в перші 30-40 хвилин. Картопля при цьому втрачає їх до 80%, морква, капуста – до 70%, буряк – до 40 %; - при годуванні дітей морквою використовуйте зовнішній шар, який залишається безпечним, тому що нітрати переважно накопичуються у її центральній частині; - соліть і заквашуйте овочі. На четвертий день вміст нітратів починає падати, на 18 день ця сполука майже не визначається; - аби зменшити вміст нітратів у огірках, помідорах та редисці, належить зрізати м’якуш біля "хвостиків"; - не їжте у динях та кавунах нестиглий м’якуш біля шкуринки. - незрілі овочі та фрукти містять в 2-3 рази більше нітратів, ніж достиглі, - споживайте якомога більше чорної смородини, червоної та білої порічки (у висячих плодах нітратів може й узагалі не бути), пийте зелений чай – це натуральні нейтралізатори нітратів; - якщо у вас є можливість, використовуйте для пиття доочищену, бутильовану воду, що має на етикетці назву та адресу виробника, хімічний склад, термін придатності та умови зберігання. При покупці свіжих овочів та фруктів вимагайте у продавця документ про вміст нітратів в їх продукції. Львів у новинах: Скільки коштує відпочинок в Карпатах влітку 2015 та як можна зекономити В Парку культури на вихідних влаштують фестивалі, воркшопи та розваги для тварин Йога та джазові сніданки: як львів'яни відпочивали на цих вихідних у парках міста (фоторепортаж) Ознаки гострого отруєння нітратами
Як позбутися нітратів