Городяни розповіли про цікаві місця у Львові, які мало хто знає

Фото взято з сайту grouptravel.ua

Фото взято з сайту grouptravel.ua

Дозвілля та їжа
24 червня 2015 14:58

Корінні львів'яни розповіли про улюблені локації у місті, які мало відомі широкому загалу.


Володимир Бєглов, співзасновник і креативний директор проектуThe Ukrainians


8

Приїжджаючи до Львова, туристи зазвичай ідуть на площу Ринок, до костелу Ольги та Єлизавети чи Високого замку.

Читайте також: Весь Львів: гід туриста 

Водночас мало хто заходить, наприклад, до району, де розташовані вулиці Генерала Тарнавського і Льва Толстого. А це — одні з найкрасивіших місць для романтичних прогулянок. Тихо, мало машин, взагалі немає громадського транспорту.

Тарнавського — ніби спіральна вулиця. Підіймаючись нею, переходиш на новий рівень Львова, не менш красивий за кам’яниці площі Ринок. Деякі будинки тут зведені у стилі функціоналізму, який незаслужено обділяють увагою. Як на мене, подібні споруди у чомусь навіть загадковіші за ті, що зі звиклою "пузатою" ліпниною. І звідси найкраще у Львові видно, як заходить сонце.


Алік Олісевич, львівський хіпі і правозахисник


 

5

У Львові маю декілька знакових місць. Одне з них — біля церкви Михайла на Підвальній. З 1970-х до середини 80-х там був Святий Сад — місце, де збиралися хіппі і слухали заборонену на той час західну рок-музику. Туди тягнулася молодь з усіх околиць. Вони організовували декілька хіппі-сейшенів — на той, що був присвячений пам’яті Джимі Хендрікса, їхали з усього Радянського Союзу. Міліція заарештувала декілька сотень учасників: когось посадили на 15 діб, когось відправили на Кульпарківську (в психіатричну лікарню). Ця історія лягла в основу книги Андрія Куркова "Львівська гастроль Джимі Хендрікса".

Ще одне таке місце — Личаківський цвинтар. Про нього ніби всі знають, але мало кому відомо, що він, як і Святий Сад, був облюбований хіппі. Після виходу книги Куркова до нас підходили і запитували, чи справді Хендрікса поховали на Личаківському. Все через те, що автор вдало переплів реальні події з містичними.


Костянтин Смолянінов, фотограф, куратор


1

За останні десятиліття Львів змінився — став туристичним, бутафорським, але є місця, де час зупинився. Наприклад, на Підзамчі. Воно не надто відрізняється від того, яким було наприкінці 70-х — на початку 80-х. Там ти потрапляєш в абсолютно інше життя. Коли я туди приходжу, відчуваю, що знаходжуся у Львові, який знав. Часто там буваю, відпочиваю від штучності.

У тому районі багато усіляких забігайловок зі смачною їжею та випивкою. Поруч — село Знесіння, де теж цікаво. Можна подорожувати вздовж Кайзервальду і селами, які вже стали частиною міста. Там просто і гарно: вузькоколійна залізниця, мости, все дуже австрійське і живописне.


Мар'яна Куземська, керівник програми комунікації " Інститут міста"


7

Початок вулиці Богдана Хмельницького — це майже центр, але туристи туди потрапляють рідко. Хоча власне тут і почався Львів — тут знаходяться найстаріші церкви Св. Миколая і Параскевії П’ятниці. У цьому районі немає розкручених кнайп, усіляких майстерень шоколаду, магазинів з магнітами і велетенських плюшевих панд. Натомість є прекрасні чебуреки від татар, філіал уже культового бару "Христофор", залишки кінотеатру ім. Б. Хмельницького, у якому колись крутили тільки індійські фільми, та непомітні на перший погляд стежки, якими можна піднятися на Високий Замок. Я люблю тут гуляти у вихідні, коли у центр краще не потрапляти взагалі. Сподіваюся, туристи нескоро знайдуть сюди дорогу.


Іван Дмитрасевич, співзасновник Startup Depot. Lviv Business Incubator


4

У кожному urban-районі Львова можна знайти цікаві місця. Але нерозкритим залишається потенціал багатоповерхівок, з яких можна по-новому подивитися на місто.

Я виріс в районі вулиці Кульпарківської, де побудовано декілька чотирнадцятиповерхових будинків. Ще малими вилазили з друзями на дахи і спостерігали за містом. Раджу всім, хто ще не пробував: виділіть частину свого часу, візьміть друзів і підніміться на дах.

Окрім цього, у Львові проводять екскурсії дахами. Це три легкодоступні туристичні точки — готель "Леополіс", комплекс RIUS і кафе в готелі "Дністер". Також є неформальний тур дахами будівель у центрі. 

Серед інших цікавих місць — вулиця Коновальця. Затишна, тиха, зi старими каштанами. Чудове місце для прогулянки у будь-яку пору року. Зараз особливо люблю пройтись нею, коли потрібно відволіктись, просто відпочити. Вулиця особлива і архітектурою будівель кінця ХІХ — початку ХХ століття, кожна зі своєю історією, легендами та таємницями.


Тимофій Александронец, начальник управління IT Львівської міськради


2

Вулиця Старознесенська розташована біля Високого замку — доволі популярного місця у Львові, але нею рідко гуляють навіть місцеві мешканці. Про її існування я дізнався, коли святкував там день народження свого друга. На ній — дві автентичні церкви та відкривається чудова панорама на Львів. Якщо добре пошукати, можна знайти місце для пікніка і ставок, а пагорбами класно кататися на велосипеді.


Влодко Костирко, художник


3

 

У Львові всюди є гарні будинки, але вони досить типові у своїй красі як для цього міста. 

Один з моїх найулюбленіших — машинний цех на Устияновича, 5 (один з корпусів Львівської політехніки), збудований за проектом Вітольда Мінкевича. Це такий собі неокласицизм міжвоєнного часу, цікава архітектура, немонументальна, невеликого розміру. Там класні ioнiйськi колони. У радянські часи перед будівлею поставили якийсь гараж, і він перекрив увесь фасад. Я захотів намалювати цех тільки-но його помітив, але не зміг через те, що бачив його лише збоку. Рік тому "гараж" розібрали. Так що тепер на Устияновича — класна споруда, родзинка львівської архітектури, яка мало кому відома.


Андрій Худо и Юрко Назарук, засновники ресторанного холдингу "!Фест"


6

Худо: Для мене достатньо втаємничене місце — Бернардинський дворик. Коли ти туди потрапляєш, то ніби і в самому центрі Львова, а водночас в затишному кутку, який схований від людей, шуму. Ми там плануємо зробити зону релаксу і ще один зелений осередок в центрі, якого бракує Львову.

У дитинстві я любив ходити в парк "Алтайські озера", ми там ловили рибу. Така собі відпочинкова зона, де немає ресторанів чи пляжу. Але ця територія зпотенціалом для того, щоб її облагородити і зробити крутим місцем.

Назарук: З площі Ринок, бiля сьомого номеру, є вхід до дворика, де розташований справжнiй маєток. Там живуть люди, і це єдиний маєток, що знаходиться за 50 метрів від Ратуші. Схожий на будинок Карлсона.

Ще одне класне місце, яке матиме майбутнє, — Старий Ринок. Там ще нема натовпiв туристів, але фактури та історії в ньому багато. Просто погуляти тими вулицями — справжній кайф. Також розвиватиметься район колишнього індустріального Львова — Замарстинів, Знесіння. Сидіти на пагорбі Високого замку, пити пиво і дивитися на Львів — то, напевно, найбільше задоволення.

Джерело: buro247.ua

Львів у новинах:

Усі внутрішні авіарейси AtlasJet Україна, крім Львів-Київ, збираються анулювати

Правоохоронці з'ясували, звідки в ромів на вокзалі Львова білява дитина 

"Що поганого в тому, що я підтримував тих страусів?": Янукович дав велике інтерв'ю ВВС 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах