Кінотеатр "Львів" влада хоче перетворити у центр української культури та мистецтва

фото Галини Гупало

фото Галини Гупало

Дозвілля та їжа
16 липня 2015 17:12

Департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної держадміністрації (ОДА), який опікується збереженням і підтримкою обласних закладів кіномережі та кіновідеопрокату, поділяє думку Національної спілки кінематографістів України (НСКУ) щодо необхідності збереження кінотеатру "Львів" у Львові та створення на його базі культурного центру. Про це повідомляється на сайті НСКУ.

Відповідний лист від департаменту, датований 23 червня, отримала спілка.

Департамент з питань культури, національностей та релігій констатував, що система кінообслуговування населення Львівщини перебуває у незадовільному для суспільства стані. Недостатня підтримка місцевих органів влади призвела до практичної ліквідації кінообслуговування в більшості районних центрів, невеликих містах, селах, а також до нерівності умов доступу до кінопослуг як у територіальному, так і в соціальному розрізі.

З метою розповсюдження фільмів українського виробництва Департамент з питань культури, національностей та релігій вважає перспективним створення Центру української культури та кіномистецтва на базі Комунального підприємства обласної ради "Кінотеатр Львів" шляхом реорганізації цього підприємства та Комунального підприємства обласної ради "Львівська обласна контора прокату кінофільмів".

"Створення Центру української культури та кіномистецтва було передбачено розробленим Департаментом з питань культури, національностей та релігій проектом Програми підтримки кінематографії у Львівській області на 2015-2017 роки, який було подано на розгляд постійної комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської обласної ради. Реалізація такого пілотного проекту, на думку Департаменту з питань культури, національностей та релігій, мала зберегти єдиний базовий кінотеатр Львівської області та фільмофонд львівської контори кінопрокату, що є національною культурною спадщиною", - йдеться в повідомленні НСКУ.

Планувалося, що діяльність Центру дозволить забезпечити надання якісних послуг кінопоказу, проведення різноманітних культурно-мистецьких заходів та створить умови для розвитку дитячого кіно та анімації, підтримки молодих талантів.

У НСКУ нагадали, що постійна депутатська комісія з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської обласної ради не підтримала поданих пропозицій.

"Станом на 23 червня 2015 року Програма підтримки кінематографії на 2015-2017 роки не була затверджена сесією Львівської обласної ради. Відтак, Департаментом з питань культури, національностей та релігій було підготовлено новий проект програми підтримки кінематографії - на 2015 рік (фактично, на півроку - НСКУ). Цей документ внесено до порядку денного чергового засідання сесії Львівської обласної ради", - інформує НСКУ.

У планах зокрема підписання трьохстороннього меморандуму про співпрацю між комунальними підприємствами "Обласна контора прокату кінофільмів" і "Кінотеатр Львів" та ініціативною групою з порятунку кінотеатру "Львів".

Департамент з питань культури, національностей та релігій вважає, що активна позиція громади та діяльність громадських інституцій, зможуть допомогти налагодити комунікацію органів влади з людьми та стануть дієвими інструментами у відновленні роботи кінотеатру "Львів", збереження за кінотеатром функцій кінозакладу, а також творення нових форматів діяльності кінотеатру.

Нагадаємо, 23 квітня на засіданні сесії Львівської міської ради було затверджено Програму розвитку кінематографу у місті Львові на 2015-2017 роки. Метою програми є розвиток кінематографу, формування реноме Львова як привабливого міста для створення відеопродукції, а також поліпшення якості кінообслуговування населення, збільшення кількості відвідувачів кінотеатрів, кіноклубів та любителів кіно.

Джерело: "Телекритика"

Львів у новинах:

Дракон на стіні, паранормальна вулиця та місце для поцілунків: добірка туристичних фішок Львова 

У Львові жінка народила здорового малюка після двох місяців у комі 

"Хата в Карпатах": безкоштовне житло, творчість, веганська їжа та штрафи за політичні розмови 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах