Без Криму та грошей: куди львів'янам поїхати у відпустку в кризу

Фото взято з сайту sevruginagv.com

Фото взято з сайту sevruginagv.com

Дозвілля та їжа
22 липня 2015 15:58

Два роки поспіль економічних, політичних та військових катаклізмів таки відбились на добробуті українців, і тепер літня відпустка, особливо закордонна, перетворилась для наших співвітчизників радше на розкіш. Звісно, закордонному відпочинку завжди була альтернатива відносно дешевого, хоча й не завжди комфортного вітчизняного туризму. Але і тут намалювалися свої специфічні моменти: передусім, частина звичних для наших співвітчизників курортів відпала або через окупацію, або через близькість до театру потенційних військових дій, пише kava.lviv.ua. Натомість привабливість інших вітчизняних курортів, зокрема, Шацьку, таки зросла. Але про все за порядком і почнемо, все ж, із відпочинку за кордоном.

Читайте також: Де освіжитись на Львівщині: ТОП-7 озер


За кордон


Ситуацію роз’яснив віце-президент АЛТУ Аркадій Маслов, який передусім зазначив, що спад у галузі вже триває фактично другий рік поспіль – минулого року кількість вильотів з України скоротилась на 30-40%, а цього року - приблизно на 30%. Тобто попит на закордонний відпочинок таки скоротився відчутно і вже до кінця року кількість туристичних агентів скоротиться на половину. Частково це відбудеться за рахунок скорочення кількості фірм, а частково – за рахунок скорочення працівників. Ось так: нема попиту – нема й кому робити пропозицію. Втім, тут є своя специфіка. Найбільше потерпіли туристичні фірми, які працюють у сегменті 2-3*.Для їхніх клієнтів закордонний відпочинок  тепер перетворився на розкіш, яку вони собі здебільшого не можуть дозволити. Натомість у сегменті 4+-5* змін практично не відбулось. 

Турция. Фото взято з сайту www.zastavki.com

Туреччина. Фото взято з сайту www.zastavki.com

Ще одне спостереження експерта туристичного ринку – традиційно лідерами літніх продажів залишаються безвізові напрямки, передусім Туреччина та Єгипет – на цих курортах відбулось лише незначне скорочення продажів. Найбільше зубожіння українців зачепило європейські курорти: Грецію, Іспанію та Італію. Водночас Болгарія, за рахунок доступних пропозицій, втратила менше. У порівнянні з 2013 роком загалом зменшення продаж закордонних турів складе 50% - прогнозує Аркадій Маслов.

Треба зазначити, що ціни на закордонний відпочинок у валюті не зросли, однак у перерахунку на гривні таки збільшились суттєво. Цьогоріч приблизна вартість відпочинку  для двох дорослих терміном на 7 днів у 4-зірковому готелі за системою "олл інклюзив" з перельотом, трансфером та медичною страхівкою на Кіпрі становитиме від 1000 євро, трохи дешевше обійдеться Греція – від 900 євро, відпочинок у Туреччині коштує від 800 євро, а найдешевше це буде Єгипет – від 700 євро. 

Читайте також: Де відпочити на природі біля Львова: перелік місць

Скорочення кількості відпочивальників відзначає і Тарас Антонів з "Агенції гарячих путівок". Втім він каже, що частково відбувається переорієнтація на більш дешевші напрямки, наприклад, той, хто раніше відпочивав у Туреччині, цього року обирає Болгарію. Той, хто відпочивав у Болгарії – внутрішній туризм. Минулого року, за його спостереженнями, найпопулярнішими напрямками були Туреччина, Болгарія та Греція, цього року трійка лідерів, за його версією, це Туреччина, Болгарія та Кіпр. При цьому Кіпр вийшов у лідери за рахунок безвізового статусу. Болгарія, хоч і вимагає візи, однак там найкраще співвідношення ціни та якості, що особливо важливо у період кризи. Окрім того, щоб отримати болгарську візу потрібно мінімум довідок. Ви можете купити відпочинок ук Туреччині на 7 днів або ж, за ті самі гроші у Болгарії на 14 днів" - ось так він пояснив переваги Болгарії. При цьому зараз болгари почали підтягувати рівень окремих готелів до турецького. 

Щодо Туреччини, то тут переважає звичка, коли заплатив один раз і отримуєш багато послуг як сауни, спа-центри, закриті та відкриті басейни, чудовий берег моря тощо.

Загалом, за його спостереженням, люди переорієнтовуються на безвізові країни.  А також активно розвивається діловий туризм. Економічна криза в Греції не надто вплинула на інтерес українців до цієї країни, головним чином за рахунок прийнятних цін на відпочинок, які тепер пішли там донизу. Тепер там можна відпочити за 300 євро з перельотом. Щодо нових напрямків, які з’явились цього року, це Албанія та Словенія. Причому Албанія виграє знову ж таки за рахунок безвізового сполучення та доброго сполучення через чорногорський аеропорт Тібат. "Це нові курорти, нові готелі, місцевий колорит, вони чимось подібні до слов’ян, люблять поговорити" - так пояснив принади Албанії Тарас Антонів. 

Албания. Фото взято з сайту zaplati-i-leti.com.ua

Албанія. Фото взято з сайту zaplati-i-leti.com.ua


Одеса та Шацькі озера


А тепер подивимось на можливості внутрішнього туризму. Найкращим у цій ситуації, якщо говорити про пляжний відпочинок, є Одеса. І наші авіатори вже вловили цю тенденцію: компанія "Атласджет" запровадила бюджетний рейс Львів-Одеса. Другий цікавий варіант – Шацькі озера. За словами секретаря шацької селищної ради Миколи Боярчука, у цьому сезоні у них помітно додалося відпочивальників, також на це вже встигли відреагувати місцеві підприємці. За його словами, кількість пропозицій щодо відпочинку таки зросла. Найбільше додалось відпочивальників з України, також у селищі помітно побільшало поляків. Приїжджають сюди відпочити і білоруси, однак важко сказати, чи їх стало більше. Втім, відпочинок у Шацьку має одну серйозну проблему – погода. "Як тільки на вихідні маємо добру погоду, то кількість відпочивальників помітно зростає, якщо погоди немає, то й туристів меншає" - розповів пан Микола.

Одеса. Фото взято з сайту novaera.su

Одеса. Фото взято з сайту novaera.su

Шацькі озера. Фото взято з сайту market.korupciya.com

Шацькі озера. Фото взято з сайту market.korupciya.com


Карпати та Моршин


Окрім Шацька, львів’яни активно відвідують Карпати. Серед пропозицій - база відпочинку "Вежа Ведмежа", що у Сколівському районі. Її власник Володимир Бега розповів, що у нього збільшилась кількість постояльців, при цьому замовляють переважно довготривалий відпочинок – 7-10 днів. Його гості - це переважно мешканці Центральної, Південної та Східної України, в основному це люди середнього достатку. "Ми достатньо витрачаємо на свою рекламу, а найголовніше – у нас достатньо постійних клієнтів", - говорить Володимир Бега.

Читайте також: Скільки коштує відпочинок в Карпатах влітку 2015 та як можна зекономити

Однак, якщо частина українських курортів таки виграла, то ті курорти, які орієнтовані на оздоровчий туризм, таки програли. Наприклад, курортне містечко Моршин. Його міський голова Руслан Ільницький розповів, що зазвичай влітку їхні санаторії заповнені на 100%, натомість цього року лише на 70%. "Раніше у нас було чимало відпочивальників за рахунок дешевих путівок Фонду соціального страхування, однак з 1 січня змінили Закон, їх відмінили і у нас кількість відпочивальників зменшилась на 40%. Друга причина – відпали відпочивальники з Криму та Донбасу", - розповів Руслан Ільницький. І додав, що подібна ситуація і на інших курортах Львівщини, зокрема у Трускавці.  

Читайте також: Покоряем Говерлу: самые популярные туристические маршруты

Підприємець Одександр Бюкарев, який має готель у Моршині підтвердив, що у нього також суттєво зменшилась кількість відпочивальників, щоправда це пов’язано з тим, що досі він орієнтувався на відпочивальників із східної України, Росії та Білорусії. "Моршин – це специфічний курорт, це не Трускавець, куди приїжджають "погудіти" багаті люди, сюди приїжджають  суто на лікування, причому роблять це щороку, адже така особливість цих хвороб. І якщо заможні люди з такими діагнозами їдуть у Карлові Вари, то до нас їдуть люди, які собі це не можуть дозволити, відповідно вони рахують кожну копійку" -- розповів підприємець.

Карпати. Фото взято з сайту www.crimee.com

Карпати. Фото взято з сайту www.crimee.com

Втім, навіть серед тих, хто приїжджає на лікування у Моршин відбулась переорієнтація: якщо раніше вони зупинились у готелі пана Дюкарева, де і харчувались, то тепер вони віддають перевагу приватному сектору, де самі і готують. "У результаті тепер їм треба далеко йти на процедури, однак їм здається, що вони таким чином заощаджують кошти", - поділився своїми спостереженнями підприємець. Вихід із ситуації – посилена увага до тих відпочивальників, які  приїхали на курорт, і вичікують, коли ситуації зміниться на краще", – каже Олександр Дюкарев.

І наостанок про ціни. Звісно, тепер справжньою перлиною біля моря в Україні залишається Одеса. Втім перлина – камінь дорогоцінний, відповідно, і ціни на неї також. Гіпотетично в Одесі можна шукати дуже дешеве житло, однак більш реальні ціни коливаються у проміжку 500-1000 грн. у липні за окрему квартиру щодобово і 550-1100 грн. у серпні.

Щодо Шацька, то тут можна обійтися бюджетним варіантом із "зірками" на подвір’ї, але навіть у такому разі ліжкомісце коштуватиме 60-100 грн. за добу, Натомість номер у приватній садибі коштує у цьому сезоні 150-350 грн. , номер у санаторії "Лісова пісня" коштує 300-550 грн,, у пансіонаті "Шацькі озера" до 920 грн. за добу.

Якщо ж ми вирішили відпочити у Карпатах, то тут стандартний двомісний номер у літній сезон коливається в інтервалі 300-500 грн, причому у деяких готелях за ці гроші вас ще й нагодують сніданком.

Моршин. Фото взято з сайту www.piligrim-m.com.ua

Моршин. Фото взято з сайту www.piligrim-m.com.ua

Джерело: kava.lviv.ua. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах