Завтра у Львові розпочинаються "Єврейські дні у Ратуші"

фото з сайту  ukrainanasha.com

фото з сайту ukrainanasha.com

Дозвілля та їжа
27 липня 2015 17:59

 

З 28 липня до 10 серпня у Львові відбудеться серія лекцій, дискусій та бесід під спільною назвою "Єврейські дні у Ратуші: спільна спадщина та відповідальність". Науковці та дослідники з України, Польщі, Сполучених Штатів Америки розкажуть про історію та культуру єврейства у Львові, в Галичині, в Україні і загалом - у Східній Європі. Також під час "Єврейських днів у Ратуші" презентують проект перетворення єврейського кварталу на меморіальне громадське місце "Простір Синагог". Локація - ресторан "Ратуша". Вхід на всі події - вільний!

Завтра у Львові розпочинаються "Єврейські дні у Ратуші" фото

Програма

28 липня, 19:00
Розмова "Чиєсь чи спільне: кому належить спадщина"
Дослідниця єврейської історії з Нью-Йорка Наталя Алексюн та дослідниця з Вроцлава др. Йоанна Лісек почнуть "Єврейські дні у Ратуші" бесідою про те, кому належить спадщина. Чи є історія окремої спільноти важливою для розуміння історії цілого міста? Хто несе відповідальність за збереження "чужої" спадщини — лише прямі нащадки чи абсолютно усі громадяни міста? У який спосіб забута чи незабута історія нашого "вчора" впливає на стан нашого "сьогодні"? Особлива увага буде на приклади трьох міст: Вроцлава, Варшави та Вільнюса.
Наталя Алексюн - професор модерної єврейської історії у Коледжі Туро Вищої школи єврейських студій (Нью-Йорк), також працювала в Інституті історії Польської академії наук. Викладачка Літньої єврейської школи у Центрі міської історії.
Давид Фішман – професор, викладає історію у Єврейській теологічній семінарії, керівник Проекту Юдаїки, спільного проекту з Російським гуманітарним університетом у Москві, був редактором YIVO-Bleter, наукового видання на їдиш, Інституту єврейських досліджень YIVO у Нью-Йорку. 
Йоанна Лісек – доктор, викладачка єврейської літератури та їдиш Єврейських студій Вроцлавського університету. Сферою наукових зацікавлень пані Йоанни є література їдиш та діяльність єврейських творчих середовищ першої половини ХХ століття. Авторка книжки "Jung Wilne - zydowska grupa artystyczna".
Модеруватиме Ірина Маґдиш.
29 липня, 18:30
Лекція Йоханана Петровського-Штерна "Міти і поза мітами: євреї в Україні"
Традиційний український стереотип щодо євреїв та єврейської історії в Україні переважно базується на міфах, а не на розумінні складних єврейсько-українських стосунків. Чи орендували євреї християнські церкви? Чи споювали вони українське селянство? Чи були євреї підлабузниками шляхти і прихильниками комунізму? І водночас чи були вони проімперсько налаштованими україножерами? У ході цієї лекції ми розглянемо відповіді на ці та інші болючі питання, які ще й досі домінують в національно-культурній пам'яті українців.
Йоханан Петровський-Штерн - професор юдаїки і єврейської історії історичного факультету Північно-західного (Northwestern) університету в Чикаґо. Петровський-Штерн викладав в різних навчальних закладах, включаючи Києво-Могилянську Академію, Єрусалимський університет і Гарвард. Автор більше сотні наукових статей і шести книжок. Викладач Літньої єврейської школи у Центрі міської історії.
30 липня, 18:30
Лекція Наталі Алексюн "”Пройдися зі мною…”: Майєр Балабан та історія єврейського кварталу у Львові"
Лекція про уродженця Львова Майєра Балабана (1877-1942), який був засновником сучасної польської єврейської історіографії. У 1904 році Майєр Балабан захистив докторську дисертацію про життя євреїв у Львові в XVI-XVII століттях і продовжував активно публікувати власні праці з історії єврейських організацій та общин в Галичині. Крім цього, він докладно вивчав історію істориків у Львові до і після Першої світової війни. Протягом цієї лекції ми поговоримо про його життя у контексті локальної історії євреїв у Львові зокрема та на Галичині загалом.
Наталя Алексюн - професор модерної єврейської історії у Коледжі Туро Вищої школи єврейських студій (Нью-Йорк), також працювала в Інституті історії Польської академії наук. Викладачка Літньої єврейської школи у Центрі міської історії.
31 липня, 18:30
Дискусія "Львів мультикультурний: уявний, бажаний, проблемний?"
Львів, у якому ще півстоліття тому мешкало більше 100 000 євреїв, до сьогодні кардинально змінив своє етнічне та культурне обличчя. Знищуючи персоналій та спільноти, окупаційні режими на спорожнілому місці культивували стереотипи та міфи щодо різних "незручних" груп. Серед них — єврейське населення Львова. Які упередження та відверті вигадки досі живляться у найбільш східному місті західної цивілізації? Хто несе за них відповідальність? У який спосіб їх можна подолати? 
Про це дискутуватимуть літературознавець Ірина Старовойт, історик Роман Голик, соціолог Ання Сусак-Чеботарьова та журналіст Віталій Портніков. Модеруватиме – культуролог Зоряна Рибчинська.
4 серпня, 18:30
Лекція Джейсона Франциско "Боротьба з пам'яттю: фотографії євреїв Східної Європи, 1997-2015"
Яке місце в українському суспільстві сьогодні займає єврейська спільнота? З якихміфів їй вдалося виборсатися, а які - досі встановлюють рамки українсько-єврейських стосунків? Як спробувати розуміти єврейську історію через сучасних представників цієї нації? На світлинах американського фотографа та дослідника східноєвропейського єврейства Джейсона Франциско — відповіді на ці та інші питання.
5 серпня, 18:30
Дискусія "Яких меморіалів (не) потребує місто? Виклики та питання для проекту "Простір Синагог"
Презентація проекту "Простір: єврейська історія, спільна спадщина та відповідальність" як проекту спрямованого на вшанування єврейської історії, усвідомлення трагедії Голокосту, збереження спільної спадщини та переосмислення чим є меморіально-освітні простори, та творення нового підходу до таких просторів у Львові. Проект буде презентований з різних перспектив: архітектурної, памяткоохоронної, ландшафтно-меморіальної, історії та спадщини євреїв у Львові та єврейських організацій та спільнот у Львові та світі.
Учасники: Іріс Гляйхманн, Лілія Онищенко, Софія Дяк
Коментарі: Юрій Столяров, Адель Діанова, Джейсон Франциско.
Модеруватиме Анна Сусак-Чеботарьова
7 серпня, 12:00-17:00
Презентація "Місця єврейської історії у Львові: мистецтво, спадщина, вшанування"
Представлення проектів воркшоп "Місця єврейської історії у Львові: Мистецтво, спадщина, вшанування". Основне завдання воркшопу - пошук шляхів привертання уваги до спільнот і людей, які жили в місті до Другої світової війни і Голокосту. Результат - відкриттям виставки, присвяченої єврейській історії та спадщині Львова у публічних місцях: на площі Св. Теодора (біля синагоги на вул. Вугільній), місця історичного єврейського кладовища (біля Краківського ринку), історичний єврейський квартал.
10 серпня, 18:30
Розмова "Поруч і разом: етнічне, політичне і людське в сучасному українському суспільстві"
Шимон Редліх описав Бережани, як місце де мешканці – поляки, євреї, українці – живуть разом та окремо. Край такому співіснуванню принесла Друга світова війна, Голокост та депортації. В Україні, місці де 20 століття принесло один з найбільш кривавих досвідів війни та реалізації радикальних ідеологій, сьогодні ми стоїмо перед багатьма викликами, ставимо та шукаємо відповіді на питання: Як будувати відкритість не лише в очікуванні лояльності? Як мислення по-іншому не лише може, але і має бути частиною динамічного суспільства та культури? Як визначати межі спільноти і чи вони потрібні? Чи Україна є державою для усіх своїх громадян? І як ми окреслюємо поняття "українець" у 21 столітті? 
Мирослав Маринович — дисидент, правозахисник, публіцист. Віце-ректор Українського Католицького Університету. Співзасновник Української Гельсінської спілки. Екс-президент Українського ПЕН-клубу.
Йозеф Зісельс — дисидент, громадський діяч. Голова Асоціації єврейських організацій та общин України. Віце-президент Конгресу національних общин України.

Львів у новинах:

У Львові розпочали роботи з консервації руїн синагоги "Золота Роза

Підготовку до святкувань на честь Шептицького можна споглядати онлайн (трансляція) 

Митрополит Андрей Шептицький: цікаві факти з життя владики 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах