Захід в тренді: які курорти обрали українці у цьому році

фото з сайту io.ua

фото з сайту io.ua

Дозвілля та їжа
29 липня 2015 13:14

Українці обрали українське. Кількість туристів на курортах півдня і заходу країни перевершило прогнози готельєрів.

 Про це інформує ЛІГАБізнесІнформ

Готелі, хостели, санаторії, пансіонати на півдні і заході країни переповнені. Потік внутрішніх туристів влітку 2015-го перевершив найсміливіші очікування готельєрів. За даними директора Центру туристичної інформації Володимира Царука, цього року кількість туристів на 20-25% більша, ніж у 2014-му.

"На деяких курортах відпочивальників буде ще більше", - говорить Царук. Наприклад, курорти Херсонської області (Залізний Порт, Скадовськ, Арабатська стрілка, Лазурне) відвідає близько 2,2 млн. туристів, Одесу - близько 900 000, Львів - близько 2 млн, Закарпаття - близько 3,2 млн.

ЛІГАБізнесІнформ з'ясувала, що спровокувало бум на українські курорти.


Місць немає


Директор тернопільського агентства СонцеВІД Наталія Дрозд каже, що цього року попит на тури по Карпатах і Закарпаттю  зросте на 35-40%  у порівнянні з минулим роком.

Місця на більшості баз відпочинку і в готелях доводиться бронювати за два місяці наперед.

"Зараз багато українців активно бронюють номери на День незалежності", - зауважує вона.

 Власниця одеського хостела "Чемодан" Олена Осеніна визнає, що до кінця серпня залишилося менше 5% вільних місць. Але й вони скоро будуть зайняті, вважає рантьє. "Ми часто змушені відмовляти клієнтам, оскільки попит перевищує пропозицію. У багатьох наших колег спостерігається подібна картина", - говорить вона. Немає вільних ліжок і на багатьох базах відпочинку та в пансіонатах Арабатської стрілки.

Популярністю користуються не тільки раніше відомі, але й менш розкручені українські напрямки. Наталія Дрозд розповідає, що зараз затребуваними є курорти на заході країни - Косино, Залютино, Солотвино та ін.

"На півдні України - це Гола Пристань, Нова Каховка, Грибівка і Сергіївка", - додає Володимир Царук.

На підвищений попит на українські курорти відреагувала і Укрзалізниця.

Наприклад, з 31 липня до кінця серпня частота поїздок з Києва в Генічеськ (Арабатська стрілка) зросте вдвічі, а з 1 серпня вводиться додатковий потяг зі Львова до Одеси.


Заміна Криму


Такої великої кількості внутрішніх туристів цього року учасники ринку не очікували. У 2014-му була прямо протилежна тенденція: різке скорочення кількості відпочивальників.

Наприклад, в Херсонській області їх число, в порівнянні з 2013-м, скоротилося з 3,2 до 2 млн, у Закарпатті - з 3 до 2,5 млн, а в Одесі - з 850 000 до 700 000 чоловік. Пов'язано це було з нестабільною ситуацією в країні: зміною влади, анексією Криму, військовими діями на сході, а також стрімкою девальвацією гривні.

Близько 10-15% від загальної кількості відпочиваючих припадало на іноземних туристів з Росії та Білорусі, які відмовилися від поїздок в Україну.

У 2015-му падіння економіки прискорилось, тому на курортах не сподівалися на зростання кількості відпочиваючих. Але українці оговталися від шоку і вирішили відпочити на морі і в горах. Вітчизняні курорти Чорного та Азовського морів замінили жителям країни Крим.

"Щорічно туди їздило близько 4 млн українців. Але цього року їх число не перевищить 500 000", - каже екс-міністр туризму і курортів Криму Олександр Лієв. Це пов'язано не тільки з принциповим ставленням жителів країни до російської анексії, але і з транспортною блокадою: добиратися від кінцевого пункту прибуття поїздів - залізничної станції Новоолексіївка - до півострова дуже складно і незручно.

- Мандрівники відмовляються і від закордонного відпочинку на користь українського, -додає Володимир Царук.

"Цього року за кордон на відпочинок поїде в середньому на 30-40% менше туристів, у порівнянні з минулим роком", - вважає експерт. Пов'язано це не тільки з девальвацією національної валюти, а й з жорсткістю вимог при оформленні Шенгенських віз.

З 23 червня українці повинні здавати відбитки пальців, а записуватися в консульство доводиться за два тижні до дати подання документів.

Українські курорти скористалися сформованою ситуацією і підвищили ціни в середньому на 20-25% в цьому році.

Наприклад, у Скадовську і Лазурному найдешевший номер коштує 150-250 грн, а в Закарпатті - 200-250 грн на добу. "Вартість проживання в приватному секторі зросла з 50-60 до 70-80 грн з людини на добу, а в готелях - з 90-100 до 150-160 грн", - зауважує Дрозд.

Львів у новинах:

Без Криму та грошей: куди львів'янам поїхати у відпустку в кризу 

Де відпочити біля води: ТОП найпопулярніших озер та пляжів

Де відпочити на природі біля Львова: перелік місць 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах