Безкоштовна "Хата в Карпатах": як у ній живуть гості з усього світу

Фото взято з сайту http://pertus.in/

Фото взято з сайту http://pertus.in/

Дозвілля та їжа
18 серпня 2015 15:53

Всесвітня Академія халви, пурги, астральної дурості і густого хутра. А ще безліч кафедр, серед яких, подаю мовою оригіналу, "корейського академического прощупивания и спонтанно-фонтанного смеха", "инфернальной ангедонистики и неземного блаженства" тощо. Усе це вигадали і "започаткували" мешканці Хати (детальніше на Фейсбук) для всіх, яка нещодавно відкрилася в селі Пістинь Косівського району, що на Іванофранківщині. Потрапити до Хати може кожен. В гості чекають всіх хороших, мирних і тверезих людей віком від 6 до 120 років, що дотримуються правил. Про Хату, її правила і відвідувачів – її засновниця Ліна Бєрова.

Читайте також: "Хата в Карпатах": безкоштовне житло, творчість та веганська їжа


Про відкриття


Відкрилася наша Хата 20 липня. Лише за 10 днів у нас встигли побувати 20 осіб. Як не раз переконливо довів президент Академії Вільних Подорожей Антон Кротов, в будь-яке житло людей може поміститися скільки завгодно, а у нас ще й будинок великий, тому приїздіть, місця вистачить. Поки що наш рекорд – це 11 осіб, які одночасно жили в хаті, але при цьому нам було доволі просторо і добре.

Урочисте відкриття Хати

Урочисте відкриття Хати


Про ідею


Виникла ця ідея спонтанно, коли я дізналася, що за ті гроші, які я плачу у себе в Мюнхені за кімнату, в Карпатах можна зняти цілий будинок. Водночас я згадала про проект Антона Кротова, "Будинок для Всіх", який проводився вже 14 разів у різних містах і країнах (серед них Іркутськ, Архангельськ, Антананаріву, Каїр, Джокджакарта, Мехіко, Берлін) і тут же ж дізналася, що він збирається робити Будинок для Всіх в Берліні. Я відразу вирішила йому в цьому допомогти і подивитися, як це робиться, що важливо під час пошуку будинку і організації спільного життя. У моєму карпатському проекті набутий досвід виявився дуже корисним. Наприклад, я зрозуміла, що для мене краще підшукати варіанти житла заздалегідь, через Інтернет, а не робити все на місці. Таким чином, нам вдалося знайти зручно розташований будинок, господар якого адекватно ставиться до великої кількості людей.

Львів'янину на замітку: де в Карпатах можна скупатися


Про людей


Люди до нас приїжджають дуже різні, в основному поки що з України, але був також один хлопчик-велосипедист з Росії, інший – з Білорусі, на початку серпня прийняли наших друзів з Росії – Антона Кротова і його супутницю. До цього часу всі знаходили собі в будинку і місце, де лягти, і людей, з якими поспілкуватися. Мені цікаво спостерігати за спілкуванням і поведінкою людей різних психотипів, тому конкретних побажань або очікувань до мешканців я не маю – головне, щоб вони дотримувалися наших правил, брали участь у спільному господарстві і з повагою ставилися до інших мешканців Хати, навіть якщо ті сильно відрізняються від них самих. Залежно від людей, які збираються у Хаті, змінюється і атмосфера, за цим теж шалено цікаво спостерігати. Особливих проблем і конфліктів у нас поки що не було – всі відповідально вносять свій внесок у поліпшення, наповнення і очищення нашого спільного простору, і навіть маленьких дівчаток 8 і 11 років, які приїхали разом з мамою і ніколи до того не бували ні в гостях, ні на природі, вдалося більш-менш успішно інтегрувати в колектив, завдяки зусиллям інших мешканців нашої Хати. 

Весь Львов: гид туриста

Пістинські вечори

Пістинські вечори


Про Хату


Наша Хата – це справжній архів сімейної історії з пилом минулих сторіч, старими фотографіями і різним мотлохом на горищі. Тим не менше є електрика, вода, холодильник і газова плита. Декілька ліжок також є, але місця на них гарантувати ми не можемо, так що приїжджайте щонайменше зі спальниками (на підлозі лежать килими, і люди невибагливі можуть розміститися просто на них, без карематів). За бажання на подвір’ї можна поставити намет і розміститися в ньому. Всі охочі приїхати до нас мають насамперед прочитати правила Хати: http://tiani-tolkay.livejournal.com/403341.html, після чого написати мені короткий лист про себе, lina.berova@gmx.de), повідомивши приблизні дати перебування в Хаті, а в день приїзду зателефонувати , і я вас зустріну. Привозите чай, їжу вегетаріанську, подовжувачі, електрочайники. Потрібно мати свою тарілку, ложку, горнятко.


Про академію і академіків


Спочатку ми хотіли прикрасити хату цитатами відомих особистостей: Ейнштейна, Вуді Алена, Сальвадора Далі та ін. Але потім ми з Маестро (Ілля Платонов) вирішили – це неправильно. Бо ми і наші друзі – великі мандрівники, письменники, філософи нічим не гірші, а якщо бути відвертими, то набагато кращі за вищеназваних громадян. І саме їхні великі цитати ми вирішили розмістити на стінах хати і зробити надбанням всього прогресивного людства. А ще відкрити Всесвітню Академію халви, пурги, астральної дурості і густого хутра – скорочено ВАПХаГуМАГ. Встигли "взяти на роботу" гостя з Білорусі Максима. Його призначили завкафедрою наукової ліні і навіть видали "офіційну" довідку, аби в його рідній країні, де нещодавно запровадили відповідальність за неробство, до нього не чіплялися.

"Офіційно" працевлаштований

За  три тижні, відколи Хата приймає гостей, кафедр значно побільшало. А ще тут створили Орден  юних лінінців (від імені засновниці – Ліни). Усіх, хто хоче разом з нами писати наші "Пістинські хроніки", чекаємо в гості до 31 серпня.

Джерело: pertus.in

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах