Цікавий Львів в межах кільцевої дороги

фото з сайту andy-travel.com.ua

фото з сайту andy-travel.com.ua

Дозвілля та їжа
30 вересня 2015 17:37

Буває так, що хочеться гарно відпочити так, щоб і в гори поїхати, і скупатись у морі, однак на все це потрібен час, а, головне, кошти. Звісно, можна поїхати в одне із містечок, яке є на Львівщині  Однак є й  інші варіанти. Причому, не виїжджаючи за межі львівської кільцевої дороги. Про це інформує kava.lviv.ua

Транспортними видатками у цьому випадку можете знехтувати, адже на спідометрі вашої автівки навряд чи накрутить більше додаткових 10 кілометрів. Ну, а якщо власного автомобіля немає, то всі ваші видатки це звичні кілька гривень на маршрутку і 20 хвилин поїздки чи то вгору по Личаківській, а потім вниз довгими і захоплюючими серпантинами. Або ж по рівній, і без жодних поворотів, Городоцькій і далі по кільцевій. Найближчі околиці Львова: Винники, Брюховичі, Рудно пропонують все, окрім, хіба-що, гірськолижного відпочинку. 


Винники


Цікавий Львів в межах кільцевої дороги фото

фото з сайту andy-travel.com.ua

Ми не випадково розпочали наш огляд із Винників, адже саме це 15-тисячне містечко пропонує найрізноманітніший відпочинок для тих, хто стомився від міської метушні. Вже сама по собі дорога до Винник, яка йде схилом Львівського плато, налаштовує на відпочинок. Це серпантин із кількох крутих поворотів, де з правого боку відкривається чудовий краєвид на містечко, яке розташоване внизу. Місцевість чимось нагадує, чи то низькогір’я Карпат, чи то Швейцарію. Втім, першу зупинку варто зробити ще перед в’їздом до містечка. І тут ви опиняєтесь перед вибором – якщо повернете направо, то, спускаючись донизу, потрапите на берег Винниківського озера, якщо підете наліво, то пройшовши два кілометри, опинитесь поблизу славетних Чортових скель. 

Власне, Винниківське озеро є найкращим місцем для водного відпочинку в найближчих околицях Львова. Однак не всі знають, що воно має штучне походження. Хоча відпочинкові вілли тут були віддавна, саме озеро було створено у 1953 році шляхом перекриття річки Маруньки. Його особливістю є те, що у ньому протічна вода, розміри 440 на 200 метрів, при цьому ширина піщаних пляжів 50 метрів, а максимальна глибина 5 метрів. 

Винники - місто для людей, які люблять активний відпочинок, тож другим таким об’єктом є Чортові скелі. Їх висота сягає 414 метрів над рівнем моря і вони є непоганим місцем для тренувань із скелелазання. Втім Чортові скелі цікаві і з точки зору пізнавальної, адже саме тут, за однією з версій знаходився княжий палац і, можливо, саме тут був заснований Львів. Справа у тому, що Чортові скелі вищі за Високий замок і, є версія, що знамениту пожежу Холма у 1256 році було видно саме з їх вершини. 

Пізнавальну туристичну подорож можна продовжити і в самих Винниках, назвемо тільки деякі з тутешніх об’єктів: найстаріший в Галичині пам’ятник Шевченкові та  тютюнова фабрика, яка розташована у приміщенні колишнього Винниківського замку. Також у центрі містечка є Винниківський історико-краєзнавчний музей – невеликий, але з вельми цікавою та насиченою експозицією та окремим виставковим залом.

Ще одна принада Винник – фестивалі. На разі у містечку проводиться два фестивалі: перший це сиру та вина, другий – кримсько-татарської культури. 

Водночас Винники мають доволі пристойну, як для такого містечка, готельно-ресторанну мережу, при цьому більшість міських закладів таки добре відома у Львові. Отож це готельно-ресторанний комплекс "Святослав" (ціна двомісного номера від 350 до 850 гривень за добу). У самому центрі розташувався готельно-оздоровчий комплекс "Галактика" (вартість двомісного номера від 420 до 900 гривень), обидва заклади є тризірковими.

Бюджетний варіант відпочинку пропонує готель "Софія", де ціни на двомісні номери коливаються від 200 до 550 грн. а також мотель "Райський сад" де вартість номеру стартує від 150 грн.

Ну і ще одна, доволі несподівана принада Винник – це футбол. Те, що місцева команда "Рух" має статус любительської не повинно вас збивати з пантелику, адже: 1. Це найкраща аматорська команда в Україні; 2. Попри аматорський статус тут цілком професійно підходять до справи і це одна з небагатьох аматорських команд, яка грає на стадіоні з повноцінною інфраструктурою, у тому числі зі штучним підігрівом; 3. До створення команди причетний один з найсильніших сучасних українських тренерів Мирон Маркевич (уродженець Винник), і це єдина аматорська команда, яка зуміла залучити до своїх лав мега-зірок Максима Швацьких та Олександра Алієва. За словами власника клубу (за сумісництвом власника "Святослава") Григорія Козловського це як добре вино, яке можна пити у дорогому ресторані, а можна – на природі. Отож у Винниках вам пропонують добре вино на природі.


Брюховичі


Цікавий Львів в межах кільцевої дороги фото 1

фото з сайту bruchwiese.livejournal.com

За совіцьких часів у Брюховичах діяло чимало профілакторіїв, де львів’яни могли відпочити та покращити своє здоров’я "без відриву від виробництва". Працівники підприємств могли недорого придбати путівку в один із таких відомчих профілакторіїв і після закінчення робочого дня до прохідної підприємства під’їжджав автобус, який забирав працівників та відвозив їх у Брюховичі. Там вони проходили різноманітні лікувальні процедури, сучасною мовою релаксували, гуляли Брюховецьким лісом, вечеряли та снідали, звісно, кожен мав свій номер, ну а вранці той же автобус відвозив їх назад. Це я до того, що в принципі Брюховичі можна розглядати не лише як місце короткотривалого відпочинку, а й як можливість справді добре відпочити і підлікуватись, ну а чергову відпустку витратити на поїздки у далекі краї. 

Втім, до цієї теми ми повернемось, а для початку подивимось, чим цікаві Брюховичі, як історичний та культурний об’єкт. Передусім тут збереглися австрійські фортифікаційні споруди, які були збудовані ще у 1912 році. Втім, у роки Першої світової війни, вони не відіграли значної ролі в обороні міста – російські війська їх просто обійшли. Бої тут тривали під час українсько-польської війни 1918-1919 років та оборони Львова. Також у Брюховичах збереглася стара залізнична станція – свого часу курсував потяг Львів-Брюховичі – він користувався неабиякою популярністю у львів’ян. Однак зараз великого значення станція не має – тут зупиняються лише дві пари дизель-потягів Львів-Рава-Руська. Ще одна принада Брюхович – єдиний в Україні музей модерної скульптури Михайла Дзиндри. Видатний український скульптор не лише придбав на власні кошти цей будинок, а й безкоштовно передав у дар 800 власних скульптур. Втім основною принадою Брюхович, задля чого сюди їдуть на відпочинок є Брюховецький ліс. Він розташований на пагорбах Розточчя, а його площа перевищує 3000 га. Основні насадження – сосна, дуб та бук. Ліс помережений численними балками, найбільша з яких має довжину 1 кілометр, а глибину – 30 метрів.

Своєрідною візитівкою селища є "Чебуречна", яка тут працює ще з 1965 року. За переказами у ній частували свого часу Юрія Гагаріна та Валентину Терешкову. Сучасна "Чебуречна" це таке собі поєднання радянського стилю громадського харчування із ХХІ століттям.

Брюховичі – це так само численні готелі та приватні садиби, де пропонують відпочинок за відносно помірними цінами. Зокрема, це готелі "Валентина", "Олена", "Світлиця", ряд приватних садиб, як садиба Кмеллера де двомісний номер коштує від 300 грн. Також Брюховичі залишаються рекреаційним центром, адже тут пропонують сауну, тренажерні зали, масаж. Ну і, звісно, славетні Брюховецькі озера.

 


Рудно

 

Цікавий Львів в межах кільцевої дороги фото 2

фото з сайту lviv.ridne.net  

На перший погляд селищу Рудно, яке розташоване на захід від Львова, нема що особливо запропонувати львів’янам як такого собі туристичного міні-центру, надто, якщо порівнювати з Винниками та Брюховичами. Але це лише на перший погляд – все залежить від того, що ви шукаєте. Хоча Рудно доволі давнє поселення, перша згадка про яке датується 1365 роком, однак тривалий час воно розвивалось як присілок Зимної води і лише 1866 року виділилось у самостійну громаду. Назва "Рудно" у різних варіаціях є доволі поширеною на Галичині і походить від назви болотної руди, яку тут колись видобували. Зауважимо, що Рудно, як і Брюховичі та Винники, мають доволі нетипове, як для Галичини, планування – тут немає звичної для більшості містечок ратуші. Цікавинка Рудно – пам’ятний знак у старій частині селища з написом "По цій дорозі в 1648 році проходили війська Богдана Хмельницького". 

Однак найбільше Рудно уславилось саме як один з релігійних центрів Львівщини. І справа не лише в тому, що тут також функціонує церква Воздвиження Чесного Хреста, каплиця святого князя Володимира та Львівська духовна семінарія святого Духа, які належать до УГКЦ. Також у селищі є монастир святого Івана Богослова отців Студитів. Це один із колишніх підпільних монастирів УГКЦ.

Якщо говорити про розважальний відпочинок, то він представлений у селищі кількома ресторанами, найвідомішим з поміж яких є "7 небо" - ресторан, який відомий своїм чималим бенкетним залом.


Старе село, Звенигород та інші


Цікавий Львів в межах кільцевої дороги фото 3

фото з сайту www.panoramio.com

Звісно, навколо Львова є чимало інших можливостей відпочити а також торкнутись нашої історії, однак тут ви вже мусите визначитись, що вас цікавить – суто пізнавальний, чи розважальний туризм. Адже в одному селі може бути історична пам’ятка, натомість не буде пристойного ресторану, в іншому – чудове озеро та кемпінг на його березі, натомість там не буде історичних пам’яток. Враховуючи невелику відстань це не є проблемою, хоча спроби поєднати  були, на жаль, невдалі. Зокрема кілька років тому чудовий замок у Старому селі (точніше його руїни) місцева влада спробувала віддати у концесію одному львівському підприємцю. Той наобіцяв вкласти туди кілька десятків мільйонів гривень, створивши там рекреаційний центр, однак єдине, на що він спромігся – накинути захисну сітку на мури замку. 

Ще одне, цікаве з пізнавальної точки зору, село в околицях Львова – Звенигород. Однак його слава далеко позаду, адже у середньовіччі воно було центром Звенигородського князівства, пік розвитку якого був ще до заснування Львова. Зараз у Звенигороді проживає близько 1150 людей. Тут збереглося стародавнє городище а також фундаменти кам’яної церкви ХІІІ століття. Ну і, звичайно, тут є власний історичний музей. Втім Звенигород може бути цікавий і любителям риболовлі – на околиці села є водойма, якою розпоряджається українське товариство мисливців та рибалок. Однак для того, щоб посидіти тут з вудочкою слід заплатити невеликі гроші , за інформацією рибалок тут водяться невеликі карасі та карпики. 

Втім це для любителів так званого "дикого відпочинку", адже поруч із Звенигородом, у Старому Селі є доволі відома база "Бухта вікінгів". Ну а тут вже можна обрати собі відпочинок на будь-який смак та пору року – пляж, катання на човнах, катамаранах байдарках, для чого є велике озеро площею 2 гектари, верховою їздою, окрім того тут є три озера, де взимку можна зайнятись ловлею риби – тут спеціально розводять коропа, окуня, сомів. Ціни за номер стартують від 300 грн.

Ще одне цікаве відпочинкове місце на 17 км від Львова – готель "Гостинна поляна" у селі Раковець, серед його принад – озеро з джерельною водою. Ціни за двомісний номер стартують від 270 гривень.

Львів у новинах:

Де відпочити восени на Західній Україні: найгарніші місця

Топ-10 культурних подій осені у Львові

Від "Пінгвіну" до "Панорами": огляд закладів на проспекті Свободи у Львові

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах