Львів'янину на замітку: які марки вершкового масла виявилися фальсифікатом

фото moirebenok.ua

фото moirebenok.ua

Дозвілля та їжа
21 жовтня 2015 17:24

Через тотальне зубожіння українці намагаються знайти найдешевші продукти. Виробники, розуміючи попит на бюджетні товари, активно підсовують нам дешеві продукти. На жаль, ці продукти часто виявляються або неналежної якості або фальсифікатом. Фахівці незалежного центру споживчих експертиз “Тест” провели дослідження одного з найпопулярніших продуктів — вершкового масла. Результати шокували: якщо у попередніх дослідженнях 40% зразків містили домішки рослинних жирів, то цього разу — 64%. З одинадцяти пачок масла різних виробників сім виявились фальсифікатом!

Для тестування у різних торгових точках придбали масло таких марок: President, "Срібне", "Ферма", "Яготинське", "Наш молочник", "Гайсинське", "ГОСТинець", "Ах Молоко!", "Эней", Varto та "Хіт продукт". Найдорожчим зразком виявився французький President – 52,90 грн. за пачку 200 г. Вітчизняне масло коштувало від 9,90 до 18,90 грн. за таку ж пачку. При цьому фальсифікат виявили як серед найдешевших зразків, так і серед масла з середніми цінами (15-16 грн. за пачку). Немолочні жири виявили серед зразків "Ах Молоко!", "Гайсинське", "ГОСТинець", "Хіт продукт", "Эней", Varto та "Срібне".

З 11 зразків 4 виявилися справжнім вершковим маслом. Це продукція марок "Ферма", "Наш молочник", "Яготинське" і "President".

"Така сумна статистика свідчить про те, що багато виробників намагаються вижити за рахунок нас з вами, фальсифікуючи масло. Ще одним важливим нюансом є те, що торгові мережі свідомо не хочуть забирати фальсифікат зі своїх прилавків. Схоже, їх влаштовує наявність підробок у своєму асортименті — головне, щоб ціна подобалась покупцеві",— кажуть експерти “Тесту”. При цьому додають — комбінувати молочні та рослинні жири не заборонено, але такий продукт уже не має права називатись маслом. Якби виробники назвали продукт, наприклад, спредом і вказали на етикетці, що у ньому містяться рослинні жири, жодних претензій до них не було б.

Проблема в тому, що споживач може запідозрити підробку хіба що на смак, тобто уже після того, як придбав фальсифікат. Але експерти радять звернути увагу на ще одну деталь: молочний жир дуже чутливий до температури, тож у морозилці справжнє масло стає дуже твердим і не ріжеться. В холодильнику воно тверде, але не “дубове”. Розрізати можна, але на хліб воно не маститься. Враховуючи, що у супермаркетах масло продають у холодильниках і морозильниках, то часто підробку можна відчути на дотик — не може справж­нє масло з холодильника бути м’яким. Яка температура холодильника чи морозильника у супермаркеті, можна побачити на термометрі. На вертикальних стелажах термометри є переважно збоку, а на горизонтальних холодильниках — ближче до краю, де проходить вентиляційна решітка. Буває й таке, що холодильники вимикають з метою економії електрики, і тоді все масло — м’яке на дотик. У такій торговій точці купувати масло не варто взагалі, бо навіть якщо воно справжнє, при неправильному зберіганні там можуть поселитись небезпечні бактерії чи грибки

Джерело: Високий замок online 

Скільки коштує обід у львівських ресторанах: ціни на популярні блюда

Туристу на заметку: какие львовские рестораны вошли в ТОП лучших

ТОП-10 кафе та ресторанів Львова на думку користувачів Foursquare

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах