Вірджинія, шарон і корольок: як правильно вибрати хурму

фото з сайту provodka.ho.ua

фото з сайту provodka.ho.ua

Дозвілля та їжа
12 листопада 2015 17:09

Сезон хурми у розпалі.


Чим корисна хурма


У хурмі міститься багато вітамінів групи В, А, С і Р, заліза, йоду, марганцю, калію і міді, -каротину, тому її рекомендують для дієтичного та дитячого харчування. Терпкий смак хурми обумовлений великим вмістом пектину і таніну. Протипоказана хурма хворим на цукровий діабет і людей, що страждають від ожиріння, оскільки в ній високий вміст глюкози.

Лікарі рекомендують вживати хурму тим, чий спосіб життя пов'язаний з напругою і стресами: вона підвищує апетит, працездатність, знімає втому і піднімає настрій. Показана ця ягода і для профілактики атеросклерозу, підтримки в тонусі серцево-судинної системи. Через високий вміст йоду вона корисна хворим, які страждають захворюваннями щитовидної залози. Велика кількість антиоксидантів, що містяться у смачному плоді, успішно борються з вільними радикалами, що є відмінною профілактикою онкологічних захворювань.


Протипоказання


Через високий вміст таніну хурму не можна вживати в післяопераційний період (органи черевної порожнини), а також людям, у яких через операції на черевній порожнині розвинулася спайкова хвороба кишечника. Вживання хурми, особливо незрілих плодів, в яких найбільший вміст таніну, може призвести до гострої кишкової непрохідності та термінової операції.

Вірджинія, шарон і корольок: як  правильно вибрати хурму фото

Можна їсти так, а можна приготувати солодощі.


Страви з хурми


Хурма не просто смачний і корисний плід, самостійний продукт, який гарний у сирому вигляді. З цієї життєрадісної ягоди готують масу салатів, напоїв, десертів і випічки. З хурми варять варення, джеми, суфле, желе, її в'ялять, сушать і консервують.

Єгипетський салат з хурми готують з помідорами та цибулею, заправляють волоськими горіхами, посипають свіжим коренем імбиру і зеленню базиліка, збризкують лимонним соком. Всі інгредієнти нарізають гранично тонко і акуратно змішують, викладають у салатник гіркою, посипаючи меленим горіхом.

Пиріжки з хурмою - справжня загадка для гостей. Свіжу хурму пропускають через м'ясорубку, додають зовсім небагато борошна і води, щоб вийшла густа начинка. Здобне дріжджове тісто розкачують на коржики, кладуть начинку і смажать у вершковому маслі з двох сторін на добре розігрітій сковороді.

З хурмою можна приготувати м'ясо і курку. Для цього перестиглі плоди розтирають в пюре, змішують з дрібно нарізаною ріпчастою цибулею. Цією сумішшю обмазують тушку птиці або шматок свинини, натерті сіллю і перцем, і запікають у духовці до готовності. Це пюре надає готовому блюду незвичайного рум'яного кольору і нотку вишуканості та пікантності.


Як вибрати стиглу хурму


Часто хурма надходить у продаж нестиглою, тому вона терпка і в'язка. Стигла хурма має колір від яскраво-помаранчевого до темно-коричневого (залежно від сорту) з коричневими листочками. При цьому плід повинен бути напівпрозорим.

Шкірочка повинна бути тонкою, гладкою, легко піддаватися натисненню, але при цьому щільною. Листя і плодоніжка повинні бути сухими, бурого кольору. М'якоть стиглого фрукта напіврідка, желеподібна або борошнисто-пастоподібна.

Що говорять любителі хурми

Артур Оруджалієв:

- Я дуже люблю хурму. І корольок, і шарон. Для мене це приблизно одне і теж. І, до речі, в більшості випадків на ринку ці назви використовуються абсолютно випадково. Нещодавно мені взагалі запропонували "помідорний шарон". Але мова не про це. Добре пам'ятаю, як у дитинстві була проблема - купити нормальний корольок. Вічно були несолодкі і терпкі. Ну або як соплі, підгнилі. Був навіть лайфхак - купити твердий жовтий корольок і покласти його в морозилку. Потім він ставав терпким. Правда зараз такий , напевно, відмовився б їсти . Дивно, але минуло якихось 15 років і тепер на ринку майже завжди можна купити нормальну хурму (зрозуміло, не розглядаємо зелено -жовте невідомо що в супермаркетах, яке там ще зустрічається). Висновок простий - раніше завозили неякісний товар. Зараз поставки стали кращими.

Анна Березецька:

- З часів нашого дитинства селекція і логістика помітно пішли вперед. І той же шарон від королька відрізняється тим, що в принципі не буває в'язким, а також не має твердих кісточок + розмір. Одним словом, "шарон" - це не окремий різновид, а комерційна назва звичайної хурми, до якої було застосували хімічне дозрівання: у присутності спирту або окису вуглецю танін в плодах зв'язується в нерозчинну форму.


Різновиди хурми


Хурма "Корольок"/ Шоколадна

Вірджинія, шарон і корольок: як  правильно вибрати хурму фото 1

Корольок

Корольок

Найсмачніший сорт хурми. Хурма "Корольок" круглої форми, з помаранчевою шкіркою, через яку часто проглядає шоколадна м'якоть. Чим коричневіша м'якоть цієї хурми, тим вона смачніша і солодша. У цій хурмі багато витягнутих кісточок, від 4 до 12-14 штук. У неї просто божественний смак, неповторний. Вона дуже солодка, при цьому соковита і не нудотна. Ніколи не буває в'язкою, навіть в незрілому стані.

Хурма "Крупний корольок"

 

Вірджинія, шарон і корольок: як  правильно вибрати хурму фото 2

Крупный королек

Цей сорт хурми схожий на вищезгаданий "Корольок", але відмінність у тому, що плоди набагато крупніші, м'якоть не така коричнева, і коли ця хурма незріла, вона трохи в'яже, але при повному дозріванні від в'язкості не залишається і сліду.

Хурма медова (мандаринова)

 

Вірджинія, шарон і корольок: як  правильно вибрати хурму фото 3

Медова

Недарма цій хурмі дали таку назву. Мандарин вона тому, що її форма повторює форму мандарина, а медова - за смаком. Це найсолодший сорт хурми, вона часто буває навіть нудотною. У цій хурмі ніколи не буває кісточок, а м'якоть завжди яскраво-помаранчевого кольору, при повному дозріванні плоду вона має рідку, желейну консистенцію. Ця хурма дуже ніжна, і коли вона стигла, то абсолютно не транспортабельна, її навіть неможливо донести в пакеті.

Хурма помідорна (бичаче серце)

 

Вірджинія, шарон і корольок: як  правильно вибрати хурму фото 4

Бичаче серце

Дуже смачний сорт хурми, дуже великий і не має кісточок. Вона дійсно нагадує формою і розмірами величезні помідори "Бичаче серце". М'якоть цієї хурми завжди оранжевого кольору, не темніє при дозріванні, але стає дуже м'якою і ніжною. Стиглу помідорову хурму так само важко транспортувати, як і медову. Дуже солодкий сорт, але не такий нудотний, як медова хурма.

Хурма інжирна ("ромашка")

 

Вірджинія, шарон і корольок: як  правильно вибрати хурму фото 5

інжирна

Це найбільш ранній сорт з усіх сортів хурми, саме вона з'являється у продажу найпершою. М'якоть стає коричневою при дозріванні, майже як у шоколадної хурми. Є декілька злегка витягнутих кісточок, але не таких, як у "Королька".

Звичайна  хурма

 

Вірджинія, шарон і корольок: як  правильно вибрати хурму фото 6

Просто хурма

Це найгірший сорт хурми. Вона в'язка навіть у стиглому стані. Її шкірка і м'якоть завжди помаранчеві.

Китайська  хурма

 

Вірджинія, шарон і корольок: як  правильно вибрати хурму фото 7

Китайська

Майже у всіх сортів китайської хурми дуже специфічна форма - з смужкою. Навіть коли ця хурма дуже стигла і м'яка, їй все одно не вистачає солодкості. А також у неї тверда шкірка, якої ніколи не буває в узбецької хурми. Мені ще жодного разу не попадалася хороша китайська хурма.

Витягнута єгипетська хурма

Красива, але смакові якості не ті, як і в китайської хурми.

Вірджинія, шарон і корольок: як  правильно вибрати хурму фото 8

Витягнута єгипетська хурма

Єгипетська

Красива, але смакові якості не ті, як і у китайської хурми.

Львів у новинах:

Львів'янину на замітку: які марки вершкового масла виявилися фальсифікатом

Львів'янину на замітку: які результати показав незалежний тест на якість молока 

Львів'янину на замітку: 16 фактів про український борщ 

В статті використані матеріали сайту megatyumen.ru.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах